RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI,  08 noiembrie 2021

Fecioara Maria l-a dat de gol pe hoț

Un bărbat de 39 de ani din București a fost condamnat luni la doi ani și cinci luni de închisoare pentru mai multe furturi comise în Capitală.  Hoțul avea un sistem de operare specific și era specializat exclusiv pe biciclete. După ce intra în scara blocului, primul lucru pe care bărbatul condamnat îl făcea era să acopere cu un autocolant vizorul ușilor de pe palierul unde se afla bicicleta. Apoi cu un obiect ascuțit tăia cablul cu care era asigurată antifurt bicicleta, după care dispărea cu ea în viteză. În câteva locații, camerele de filmare instalate pe casa scării au surprins hoțul în acțiune însă acesta acționa întotdeauna camuflat, fiind imposibil de identificat. Totuși, după ce au analizat în detaliu filmările, polițiștii au observat că pe mâna dreaptă hoțul avea un tatuaj cu Fecioara Maria. Un semn distinctiv solid care a dus la identificarea și arestarea rapidă a infractorului, care se afla în baza de date a Poliției ca recidivist. Pus în fața probelor, acesta și-a recunoscut faptele. Bărbatul era căsătorit, fără profesie sau ocupație și era dependent de droguri.

MARȚI, 09 noiembrie 2021

Belarus. Migranți folosiți ca armă împotriva UE

Un fenomen îngrijorător s-a derulat începând din această săptămână la granița dintre Belarus și Polonia.  Luni, forțele de ordine poloneze au blocat intrarea în țară și, implicit în spațiul UE, a sute de migranți. Însă marți,  alte 3.000-4.000 de persoane se adunaseră la frontieră, fiind însoțite de soldați ai armatei din Belarus. Regimul Lukașenko a dat dispoziție ca migranților să le fie asigurată hrana și să fie încurajați să forțeze frontiera cu Polonia.  Majoritatea celor care încearcă să treacă ilegal provin din Orient, mai exact din ţări precum Irak, Siria, Afganistan şi Iran. Uniunea Europeană suspectează Belarus că a facilitat afluxul de migranţi după ce a permis călătoriile fără viză cu o şedere de până la 30 de zile pe teritoriul său tuturor cetățenilor din aceste țări. Polonia și alte state UE au acuzat Belarus că încearcă să provoace o nouă criză a migranților în Europa ca răzbunare pentru criticile și sancțiunile UE impuse după ce președintele Alexander Lukașenko a fraudat alegerile prezidențiale și a reprimat mișcarea de protest. Departamentul de stat al SUA a transmis, de asemenea, îngrijorarea privind imaginile de la granița dintre Polonia și Belarus, cerând regimului Lukașenko să înceteze. Tensiunile de la graniță s-au intensificat în ultimele luni, însă situația pare să fi escaladat la cote fără precedent în această săptămână.

MIERCURI, 10 noiembrie 2021

Eutanasiere judiciară. Dosarul Revoluției se reia de la capăt

Una din normele nescrise ale Justiției românești impune mușamalizare pentru toate dosarele în care cetățeni români nevinovați cad victime ale unor decizii luate de autoritățile române. Toate! Au fost întocmite cu grija ca să nu fie rezolvate niciodată. Revoluția, mineriadele, Colectiv, 10 august, dosare cu morți și răniți, toate au intrat pe culoarul morții imediat după ce s-a scris titlul pe prima copertă. De înțeles de ce nimeni nu a avut curajul să le închidă imediat după crime și păruieli. Frica de furia românilor a impus alte tactici. Și ce ar putea fi mai bun pentru îngroparea unui dosar penal decât amânarea continuă? Lumea mai uită, martorii mai mor, probele mai expiră și la final tot nu există curajul să decizi oficial că la Revoluție nu e nimeni vinovat pentru împușcarea a 1100 de români nevinovați după preluarea puterii de grupul lui Ion Iliescu. Dar poți dispune ca toată ancheta să se reia de la capăt. După 32 de ani!!! Dosarul Revoluţiei – în care fostul președinte Ion Iliescu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu – sunt acuzați de infracțiuni contra umanităţii – se întoarce la Parchetul Militar pentru refacerea anchetei, a decis miercuri instanța supremă. Decizia pronunțată de Înalta Curte la aproape 32 de ani de la Revoluție este definitivă. La fel ca și hotărârea Justiției române de a îngropa pe vecie adevărul despre cele mai sângeroase evenimente în care au murit sau au rămas infirmi pe viață fii, fiice, părinți de român. Parchetul General a reacționat, miercuri seară, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis restituirea la Parchetul Militar a dosarului Revoluției. Procurorii au spus, în mare, că există într-adevăr  ”unele” nereguli în rechizitoriu pe care le vor elimina rapid pentru ca dosarul să fie soluționat.  Optimismul procurorilor pare regizat dat fiind faptul că ICCJ a eliminat din dosar mai multe probe, printre care relatările făcute de Gelu Voican Voiculescu şi Ion Iliescu în faţa Comisiei senatoriale, declarațiile date de zeci de persoane vătămate precum și sinteza aspectelor ce rezultă din analizele efectuate la cald de Parchetul Militar în perioada 1990-1994 în cauzele privind evenimentele din decembrie 1989. Și acuma, pe bune! , ce șanse are să se reia cu succes o anchetă pentru o crimă de acum 32 de ani, când nici în dosarul marii gazări de acum trei ani nu se găsesc probe suficiente care să-i responsabilizeze penal pe autorii morali și la vedere pentru violențele de atunci? Practica judiciară în acest tip de fapte penale dovedește foarte clar că  românii rămân cei mai nedreptățiți europeni atunci când violența care-i omoară sau lovește e promovată de propriul lor stat.

JOI, 11 noiembrie 2021

Bășcălie. Românii pun ”tunelurile dacice” la dispoziție pentru forțele NATO

General-locotenent în rezervă Ben Hodges, fost comandant al Armatei SUA în Europa”, a vorbit, în contextul eventualelor operațiuni militare, despre nevoia unei infrastructuri mai moderne a României. „Există câteva aspecte legate de mobilitate. Unul este infrastructura. Podurile – aveți podurile peste multele râuri ale României, mai ales Dunărea? Autostrăzi, tuneluri care permit deplasarea rapidă spre şi în România, când aliații trebuie să vină rapid – susține infrastructura aşa ceva?”, a transmis Ben Hodges. Generalul-locotenent a dorit să scoată în evidență faptul că un atac din Est asupra României ar putea avea succes imediat, dat fiind faptul că infrastructura rudimentară a României nu ar permite aliaților NATO a României să intervină suficient de rapid ca să oprească avansul inamicului. Comentariile românilor pe FB la articolul care informa despre declarația generalului american au fost ”dezarmante” pentru orice armată serioasă. Unul din postaci a observat, absolut logic, că nici dușmanii nu pot înainta repede din cauza infrastructurii noastre frânte. Alt comentariu îl invită pe american să întrebe la Bechtel de ce nu avem autostrăzi, în timp ce un ”patriot” de rit nou îl apostrofează pe militarul american reproșându-i că nici până azi nu știe de ”tunelurile dacice”, care ar putea fi folosite pentru transportul ”secret” a tehnicii de luptă NATO. Hazul de necaz rămâne încă arma imbatabilă a românilor.

 

VINERI, 12 noiembrie 2021

Negocieri politice printre pacienți arși de vii în spitale

Sistemul sanitar românesc a lovit din nou. Doi pacienți au fost arși de vii la spitalul suport-covid Movila din Ploiești. Imaginea tragică a morții de la Ploiești face ca negocierile din această săptămână dintre PNL, PSD și UDMR să semene cu un cabaret politic în care lideri ai celor trei partide se concentrează strict pe prestarea unui french-cancan deșănțat cu fața la popor ca acesta să poată aprecia, printre iadurile din spitale, facturi uriașe la utilități și sărăcie progresivă, cine-i mai vrednic la ridicat piciorul în tavan. Un exercițiu politicianist grotesc de insensibil! La fel ca temele de negociere pe care le au partidele în căutarea majorității pierdute. Presa a relatat în fiecare zi lucrătoare detaliile inepte ale așa-ziselor negocieri dintre liberali și social-democrați. Așa s-a aflat ce mare e diferența dintre agenda românilor și cea a românilor-politicieni care-i conduc.  Pe cine ajută într-o criză multiplă bolborosiri de genul cota unică contra cota progresivă de impozitare,  renegocierea PNRR,  Finanțele musai la PNL sau, ba nu!,  la  PSD, schimbarea Constituției pentru mumificarea funcției prezidențiale, cine e primul la ruleta premierilor,  și altele și altele, care de care mai inadecvate? Cine are nevoie acum de negocieri ”savante” și hârjoană pe funcții?! Discuții inutile societății acum, planuri rupte de nevoile imediate ale unei realități în care lumea moare în spitale în pragul unei ierni când sărăcia riscă să lase tot mai mulți români fără curent și căldură în case. Toate discuțiile de cancan au fost însă doar ambalajul mizelor reale care sunt în joc: funcția de premier, ministerele cheie Finanțe, Justiție și Muncă, precum și domeniile sensibile legate de majorarea pensiilor, desființarea Secției Speciale și cum se face testarea pentru certificatul verde. La finele săptămânii de negocieri pompoase, fumul alb nu s-a arătat, PNL și PSD ratând parafarea unui acord. Există o teorie generală că un guvern stabil susținut de o majoritate parlamentară solidă e absolut necesar pentru a îmbunătăți lucrurile în România. Da, dar nu oricum! Din adânci păcate, pe o analiză sumară a situației actuale și mai ales a ce promite perspectiva nimic nu susține astăzi această teorie. Dimpotrivă! Status-quo-ul pare răul cel mai mic! Cum se vede asta dinafară? În plină criză mondială, europeană și internă,  reprezentanții de vârf ai statului român defilează cu picioarele în tavan.

 

 SÂMBĂTĂ, 13 noiembrie 2021

Sondaj. Majoritatea maghiarilor cu cetățenie română ar vota iliberalismul lui Viktor Orban

Un sondaj, efectuat de Balvanyos Institute şi Transylvania Inquiry pe un eşantion reprezentativ de 1.218 persoane, arată că din cei 43 la sută de etnici maghiari cu dublă cetățenie din România care vor să voteze la alegerile parlamentare de anul viitor din Ungaria,  un procent de 83%  ar vota în favoarea partidului Fidesz, al premierului iliberal Viktor Orban. Pentru prima dată de când a venit la putere în anul 2010, partidul Fidesz al lui Viktor Orban se va confrunta la scrutinul din aprilie anul viitor cu un front unit al opoziţiei. Toate partidele opoziţiei ungare, şase la număr, incluzând aici social-democraţii, liberalii şi fosta extremă-dreaptă Jobbik redefinită acum ca formaţiune de centru-dreapta, au decis să lase la o parte diferenţele dintre ele pentru a se uni împotriva lui Viktor Orban. Într-un sondaj efectuat în Ungaria şi publicat la sfârşitul lunii octombrie, alianţa opoziţiei are un avans de patru procente în faţa Fidesz. Cu sprijinul ”maghiarilor” din Giurgiu, Olt și Călărași, care au băgat UDMR în Parlamentul European în 2019, șansa lui Viktor Orban de a deveni peren pe funcție crește semnificativ. Rețeta o știu bine domnii Liviu Dragnea, Călin Tăriceanu și, firește, Kelemen Hunor. Trebuie doar întrebat!

 

DUMINICĂ, 14 noiembrie 2021

Poza săptămânii

RUSAK. Rusia a dezvoltat un vehicul amfibiu uriaș. Autovehiculul are 8 metri lungime şi 8 roţi, cu tracţiune integrală 8×8. O singură roată cântăreşte 100 kg, iar întregul vehicul ajunge la 6 tone de greutate proprie. Mastodontul prinde o viteză de 60 de kilometri pe oră. Autovehiculul are nevoie de 3 rezervoare de combustibil, care însumează 480 litri. Autonomia însă nu este una foarte mare. În condiții lejere, un Rusak va consuma 25-30 litri la sută, însă în condiții de offroad dificil, consumul anunţat e de până la 100 litri/100 km.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *