RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

🔴 Cine bagă în capetele românilor frici cu 5G, termoscanare, Bill Gates și vaccinuri cu microCIPuri
🔴 Ca să mai prindă o imunitate.  Tăriceanu își etalează insistent mușchii politici fleșcăiți

LUNI, 18 mai 2020.

Până la urmă tandemul Franța-Germania împing UE în direcția bună. Criza economică provocată de pandemie presupune măsuri excepționale pentru înlăturarea lor. Deja este stabilită o sumă de 500 de miliarde de euro care să finanțeze relansarea economică a Europei unite. Disputa și negocierile de până acum s-au centrat pe forma în care acești bani vor putea ajunge la statele afectate ale Uniunii. Vor fi credite, sau vor fi subvenții? Germania, Austria, țările nordice au pledat, până de curând, pe varianta în care economiile cele mai lovite de pandemie vor angaja credite din fondul de relansare, răspunderea returnării banilor revenind fiecărei țări în parte. Italia și Spania, cele mai lovite economii în pandemie, s-au opus acestei variante motivând că povara relansării economiei trebuie împărțită între toate țările europene pentru a păstra ideea de uniune. În cursul acestei săptămâni, Germania și Franța au anunțat că au căzut de acord pe ideea punerii în comun a datoriilor. Suma de 500 de miliarde de euro prevăzută pentru ajutoarele de reconstrucție va fi distribuită țărilor membre sub forma subvențiilor, nu sub forma de credite, cum au vrut inițial Germania și celelalte țări din nordul Uniunii. Propunerea este deja convenită cu Comisia Europeană, dar pune acum presiune mai ales pe țările membre din Estul și nordul Uniunii. Acestea vor profita mai puțin de această structură decât țări ca Italia, Spania și Franța, lovite mai puternic de coronavirus. Finanțarea fondului de reconstrucție ar urma să se facă prin datorii comune, preluate de Comisia Europeană. Țările membre ar urma să le plătească înapoi împreună, în solidar,  în următorii 20 de ani, proporțional cu cota fiecăruia la bugetul-cadru comunitar. De exemplu, dacă Italia primește o subvenție de 70 de miliarde de euro, datoria se transferă Comisiei Europene, iar rambursarea acestor bani revine tuturor țărilor europene proporțional cu cota fiecăreia la bugetul-cadru comunitar. Conceptul se numește ”împrumuturi comune cu răspundere limitată”.

🔴 Ca să mai prindă o imunitate.  Tăriceanu își etalează insistent mușchii politici fleșcăiți

Domnul Călin Popescu Tăriceanu e posedat de o hărnicie verbală colosală. Calificat ca o sinistră vuvuzea a Republicii Dragnea, nu există zi lăsată de la Dumnezeu în care dl Tăriceanu să nu ”explodeze”, să nu ”se dezlănțuie”, să nu ”pună condiții”  în declarații de presă țânțăroase. De trei ori, și asta numai în cursul zilei de luni. Ce vrea, domnul Tăriceanu? Fostul mare șef liberal eșuat în politici dubioase tânjește după popularitate. El nu mai are nimic de oferit cu valoare adăugată pentru Republica România. Dar de la Republica România, ohohoo!, dl Tăriceanu are încă multe așteptări, dacă ar fi numai o imunitate recâștigată în parlament. De aceea, cu  aerul lui de om cumpănit, apretat și serios,  șeful ALDE trage vânturi pe gură cât de tare poate ca să se audă. Nu-l interesează dacă votul său din parlament împotriva stării de urgență și de alertă, precum și îndemnurile sale la nesupunere civică la măsurile luate de Guvernarea PNL i-ar băga pe protestanții-pandemiei în spital. Important pentru politician este ca mesajul să-l ridice de pe jos la bursa electorală. În dl Tăriceanu iresponsabilitatea și disperarea se alimentează reciproc. Vă imaginați câte anchete penale și procese îl așteaptă dacă nu mai prinde o imunitate la următoarele alegeri? Așa că domnia sa aruncă năvodul gargarei în electorat cu disperare poate-poate mai agață de un mandat de parlamentar până la sorocul următoarelor alegeri. Șanse ar fi. Sunt încă atâtea sirene stafidite care nu pot vedea micimea omul de aura masculului tomnatic cu șarm de fost manechin.

MARȚI, 19 mai 2020

UDMR vrea ca aleșii locali să facă în cinci ani, ce nu s-a făcut în 30. În plină pandemie de COVID-19, UDMR vine cu o propunere legislativă prin care mandatele primarilor și ale celorlalți aleși locali să fie lungite de la 4 la 5 ani. Proiectul a trecut tacit de Camera Deputaților și a ajuns la Senat, unde se bucură de sprijinul PSD și ALDE, având șanse mari să fie adoptat. Argumentația UDMR pentru promovarea acestei legi n-ar trebui citită de persoanele cărora miștocăreala le dă palpitații. Domnul Kelemen Hunor încearcă să vândă fake-teoria că mandatele de cinci ani le-ar permite demnitarilor români să facă investiții și să ia fonduri europene fără număr-fără număr, lucru care, consideră întâiul udemerist, în mandatul de patru ani nu se poate. Nu este foarte clar de ce o prelungire cu un an ar revoluționa eficiența administrației alese din România. Atunci, pe mintea domnului Kelemen, un plus de doi, trei, sau chiar patru ani de mandat ar face din administrația românească ceas elvețian și din România, Țara Cantoanelor.  Dar, poate chiar și opt ani de mandat e prea puțin? Ar trebui cineva de la PSD și ALDE să-l ia deoparte pe domnul Kelemen să-i explice o chestie elementară: dacă vrei să faci cu adevărat treabă, singura soluție este mandatul pe viață. Că tot vine peste noi modelul chinezesc! Sunt 30 de ani de mandat al actualei clase politice (minus Ion Iliescu care s-a cumințit cu vârsta) și tot nu a fost de ajuns ca aleșii să ridice țara acolo unde s-ar fi putut. Ba parcă mai mult au scufundat-o. Și atunci, nu cumva, dacă legea UDMR se aprobă, în cinci ani vom putea regresa mai mult decât în patru?

Procurorii nu ÎMPĂRTĂȘESC acuzațiile penale la adresa Împărtășirilor Arhiepiscopului Tomisului. La rândul lui, acesta a împărtășit mai mulți copii folosind o singură linguriță ritualică. Pentru că ideea de pandemie cu cea de linguriță plimbată din gură în gură nu fac casă bună, a fost imposibil ca IPS Teodosie să nu facă obiectul unei plângeri penale. Dar glonțul tras nu l-a nimerit pe prelat.  Marți, a fost făcută publică informația că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a clasat plângerea penală formulată de către “Asociația pentru Libertatea de Conștiință” care-l acuza pe IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, de infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. Motivația procurorilor nu lasă  loc de întors, e de tip ”crede și nu cerceta”. S-a constatat că infracțiunea prevăzută de Codul Penal nu a fost săvârșită, pentru că înalta față bisericească nu putea sâmbătă, când au fost făcute slujbele,  să încalce măsuri stabilite expres prin lege. Cu alte cuvinte, la momentul la care IPS Teodosie șeruia vioi lingurița în ciuda covidului, era doar recomandat să nu facă acest lucru, nu și interzis prin măsuri de protecție imperative. Punct! Dacă cineva va avea de pătimit în perioada următoare, Dumnezeu cu mila! Pedeapsa pe lumea cealaltă!

Obsesie. Amnistie pentru spărgătorii de izolare. ALDE, Pro România și UDMR au depus la Senat legea pentru anularea amenzilor din starea de urgență. Proiectul urmărește anularea amenzilor date de autorități în baza ordonanțelor militare, în perioada stării de urgență. Cu dedicație de la dnii Tăriceanu, Ponta și Cseke, proiectul vine ca un umil gest reparatoriu pentru interlopii ”Comitet” și ”Spartacus” în solidar cu toți netoții care au dat timp de două luni o mână de ajutor răspândirii necontrolate a noului coronavirus. PSD nu s-a remarcat în această inițiativă pe față. Dar fiind vorba de amnistie, conceptul e cheie de boltă în paginile secretizate din programul partidului în Republica Dragnea. Exclus, prin urmare, ca social-democrați să nu pună umărul, dacă se poate,  la iertarea unor păcătoși certați cu legea. Aici, pe pământ!

MIERCURI, 20 mai 2020

Paștele lui Teodosie, un fel de Black Friday popesc ”după scripturi”. Pandemia asta scoate la lumină tot felul de deviații comportamentale și inițiative stupefiante care pot fi o explicație la avansul pe care omenirea l-a luat spre o nouă formă de organizare socială: idiocrația (recomandare călduroasă de a căuta și urmări filmul cu același nume care nu mai e demult un SF, ci aproape un reality show despre societatea în care trăim). Numai într-o idiocrație o inițiativă ca cea a Arhiepiscopiei Tomisului ar putea găsi fani și entuziasm. Arhiepiscopia Tomisului a decis ca, în noaptea de 26/27 mai, să ofere credincioșilor Lumina Învierii ca în noaptea de Paște, având în vedere că atunci, din cauza stării de urgență, oamenii nu au putut participa la slujba religioasă. Lăsăm la o parte că e destul de ciudat faptul că avem deja două Paște, unul catolic și unul ortodox, deși Isus a fost unul singur. Acum mai avem în plus și Paștele lui Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Patriarhia Română nu pare prea surprinsă că, la Tomis, Isus este chemat să reînvie încă o dată și pe 26 mai, precizând că e vorba de o inițiativă locală a arhiepiscopiei care are căile ei nebănuite de acțiune. Așa că, enoriașii sunt chemați la finele lunii mai să ia lumină, despre care Teodosie spune că e cea originală de la Ierusalim,  ținută la conservă de la Paște până acum. A înnebunit lumea? Nicidecum. Ca să iei lumină îți trebuie o lumânare. De unde procuri o lumânare cât timp nimeni nu donează așa ceva? Biserica ortodoxă vinde astfel de obiecte prin toate punctele sale comerciale.  Deci, ca să iei lumină trebuie să cumperi o lumânare. Asta face să semene totul cu un Black Friday popesc, forțat după cumplita recesiune financiară pe care starea de urgență a impus-o Bisericii în noaptea magică a adevăratului Paște. Ca să reinventezi însă o nouă înviere pentru asta pare totuși prea mult! Ca lipsă de credință.

Adio, mentolate! Erau când au apărut țigări de fiță. Damele se dădeau în vânt după fumurile cu mentol, care aveau și falsa reputație că nu fac atâta rău ca tabacul clasic. Păreau mai soft! De miercuri însă tutunul cu arome mentolate este interzis la comercializare în România ca urmare a unei directive europene. Și în ciuda a ceea ce se credea despre țigările mentolate, interzicerea lor a fost decisă ca urmare a efectului lor toxic asupra organismului, efect mai nociv decât cel al țigărilor obișnuite, fără arome. În România piața țigărilor mentolate reprezintă 16 la sută din cei 4,2 milioane de fumători adulți.

Jo napot kivanok, C.N.C.D. Miercuri a fost recital Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (C.N.C.D.). Instituția a mitraliat cu sancțiuni tot ce nu mișcă în linia ei de sensibilitate politică. La fel ca în cazul Curții Constituționale, și în cazul C.N.C.D. arbitrajul deciziilor se face aparent funcție de sigla politică a celor vizați. ”Trofeul” suprem a fost chiar Președintele României care a primit o amendă de 5000 de lei pentru celebra sa declarație făcută în urma scăpării spre aprobare a legii Ținutului Secuiesc la Senat. C.N.C.D. a considerat că ceea ce a spus președintele (ce-i drept într-o stilistică cam neșlefuită) încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenență etnică/națională. Adică, minoritatea maghiară ar fi trebuit să se simtă jignită și discriminată de discursul prezidențial. Numai că președintele nu a atins nici măcar cu o floare demnitatea ungurilor din România. Ce a făcut el a fost să speculeze politic posibile înțelegeri antinaționale care s-ar fi înnodat între PSD și UDMR pe vremea conducerii domnului Liviu Dragnea, înțelegeri care ar fi putut viza și o formă de autonomie pentru Ținutul Secuiesc. De altfel, nu mult după declarația domnului președinte Klaus Iohannis, premierul Ungariei, Viktor Orban s-a grăbit să confirme că nemulțumirile părții române nu sunt lipsite de motiv. Într-o postare pe Facebook, prim-ministrul maghiar s-a umflat în pene cu harta Ungariei Mari, ca un îndemn pentru tinerii  care susțineau proba de istorie la Bacalaureat să-și însușească bine lecțiile dominației maghiare din trecut.

JOI, 21 mai 2020

🔴 Cine bagă în capetele românilor frici cu 5G, termoscanare, Bill Gates și vaccinuri cu microCIPuri

Ei știu că nu pot păți mai nimic dacă se dau în stambă. Asta face ca democrația să aibă mulți ”dizidenți” care protestează liber pentru… libertate. Un pleonasm în acțiune.  Ei sunt protestatarii de vremuri bune.  Sunt oameni cu mintea în derivă sau penali interesați de slăbirea statului de drept care,  deși e pandemie și moare lumea,  sunt furnicați de nervi că ”li se ia” temperatura când intră la supermarket. Unii pun în scenă chiar producții video în care își asumă rolul de victime ale autorităților. Joi, doi bărbați şi o femeie au fost încătușați cu forța, duși la secție şi amendați după ce au provocat un uriaș scandal la intrarea într-un centru comercial din Capitală. Cei trei au refuzat să li se ia temperatura și să poarte mască de protecție. Au avut grijă ca toată aventura lor să fie filmată de un complice ca să poată demonstra apoi cum li se încalcă drepturile. Drepturile omului ar fi fost într-adevăr încălcate acolo. Dar nu ale lor, ci ale tuturor celorlalți cetățeni cu care cei trei ar fi venit în contact dacă pătrundeau în supermarket fără mască și fără să fie verificați la temperatură. Reacția autorităților a fost corectă, legală și potrivită în context. Plouă peste România cu aberații conspirative care se joacă periculos cu mințile oamenilor. Termoscanarea e doar una dintre ele. E surprinzător de ușor cum pot unii oameni să creadă simultan că virusul e șprițuit prin antenele 5G,  iar în același timp pandemia este o invenție prin care americanul Bill Gates vrea să subjuge lumea liberă cu un vaccin anti-covid cu microcipuri. Și dacă nu Gates, atunci sigur statele democratice care nu au altă treabă acum decât să intre în patul fiecărui cetățean prin ”ochiul și timpanul” instalat în fiecare telefon mobil. Toate, dar absolut toate aceste povești cu tușe groase și fascinante de manipulare, încearcă să pună în conflict cetățeni ai lumii libere cu autoritățile din țările lor. Ele provoacă tulburări și agitație exclusiv în spațiul Occidental. Cine ar avea interes să lanseze spre Vest știri și scenarii de panică și dezbinare? Evident cineva din afară! Este generația următoare a celor care prin anii ’50 turnau în capetele românilor imaginea decadenței occidentale scriind în oficiosul PCR, ziarul Scânteia, despre bețiile crunte cu Coca-Cola de pe străzile Berlinului de Vest.  Pentru românii care nu s-au prins încă, se poate da un indiciu: e vorba de o țară al cărui nume începe cu ”R” și se termină cu ”A” și nu este Rwanda! Iar tratamentul pentru uneltele ei din România are doar două proceduri: psihiatria sau amenda. După caz!

Belina se întoarce din Republica Dragnea la România. Premierul Ludovic Orban a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern, că Insula Belina și Brațul Pavel se întorc în administrarea statului român, preluarea urmând să se facă fără contractele cu Tel Drum. Modul în care au fost ridicate mai multe construcții (o vilă, doua pontoane, foișor) pe insula Belina este cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Turnu Măgurele. Este vorba despre locul unde președintele PSD, Liviu Dragnea, se relaxa și își aducea amicii pentru partide de pescuit. Dincolo de reintrarea în legalitate, realipirea insulei Belina din patrimoniul fostului baron local de Teleorman la teritoriul național se vrea și un semnal de reintrare în normalitate pe care Guvernarea PNL vrea să-l transmită românilor. Aceștia așteaptă însă un progres și mai semnificativ în luarea deciziilor privitoare la întărirea statului de drept și eliminarea inechităților sociale. Iar dacă actuala putere liberală va găsi căile să desființeze Secția Specială pentru magistrați și reinstaurarea principiului contributivității pentru toate pensiile plătite în România, câștigarea cu brio a viitoarelor alegeri de către PNL va fi o simplă formalitate.

 VINERI, 22 mai 2020

Premierul moldovean încearcă să scoată unirea din capul românilor. Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a criticat dur România, afirmând că este țara cu cea mai mare corupție din Europa și a criticat modul în care este gestionată pandemia de COVID-19. Cel puțin nediplomatic, dacă nu chiar grosolan, mesajul șefului de Guvern de peste Prut vine după ce România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil. Este evident că puterea nouă de la Chișinău, influențată de Rusia,  lucrează la o sabotare treptată a ideii de apropiere dintre România și Republica Moldova. Culmea este că palma pe care România a primit-o, vine de la un premier căruia țara noastră i-a acordat cetățenia română. Ruleta istoriei se învârte din nou și rupe toate ”podurile de flori” peste Prut pe care cele două țări le-au tot construit exersând visul unei viitoare uniri, care pare din nou tot mai îndepărtată. Lipsa de respect al șefului de guvern moldovean inhibă gestul unei strângeri de mână reciproce mai tare decât coronavirusul.

SĂMBĂTĂ, 23 mai 2020

 Model de urmat. în loc de pomeni electorale, liberalii hunedoreni au donat pentru oameni sânge. Primele recoltări de sânge în vederea obținerii plasmei necesare pentru vindecarea bolnavilor de COVID-19 au avut loc sâmbătă la Centrul Județean de Transfuzii (CJT) Hunedoara-Deva, donatori fiind deputatul Lucian Heiuș, primarul municipiului Deva, Florin Oancea, și administratorul public al orașului, Adrian David. Cei trei politicieni liberali s-au infectat cu noul coronavirus la jumătatea lunii martie, fiind tratați și vindecați de COVID-19 la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara. Inițiativa celor trei politicieni e pe cât de decentă, pe atât de utilă bolnavilor aflați în suferință. E un gest umanitar care salvează vieți marcând o încercare pe care PNL Hunedoara o face pentru a rupe tradiția PSD care a consacrat micul, berea și găletușa roșie ca potențator de voturi. Dacă vor câștiga în alegeri, cei trei liberali de frunte înțeleg să fie răsplătiți de electorat pentru ceea ce sunt și fac ei ca oameni și administratori întregul mandat, și nu, ca alții, pentru câtă făină, ulei și orez folosesc în ajunul votului ca să scoată ochii alegătorilor.

DUMINICĂ, 24 mai 2020

 COVID-19. Virusul cu multe fețe. Doctorii continuă să descopere noi căi prin care coronavirusul atacă omul. După aproape cinci luni de când acest microb a devenit cunoscut la scară planetară, este clar că se dovedește a fi mai imprevizibil decât un simplu virus respirator. El provoacă simtomatologii diferite funcție de organele pe care le atacă în corpul uman: Creier: atacuri cerebrale din cauza cheagurilor de sânge, tulburări neurologice; Ochi: ochi înroșiți, vase de sânge sparte; Nas: pierderea mirosului (anosmie) și a gustului; Sânge: trombi, atacuri asupra mucoasei vaselor de sânge.  Cheagurile se formează pe măsură ce leucocitele luptă cu infecția. Ele interacționează cu trombocitele și le activează într-un mod ce crește probabilitatea de coagulare; Sistemul gastrointestinal: vomă și diaree; Plămâni: când ajunge în plămâni, virusul umple sacii alveolari cu celule și fluide ce împiedică oxigenarea. Duce la inflamații alveolare, insuficiență respiratorie, embolism pulmonar; Inimă: aritmii și infarct din cauza cheagurilor de sânge; Rinichi: deteriorează capacitatea de filtrare, până e necesară dializa; Piele: „degetele Covid” – pete roșii din cauza atacului asupra vaselor de sânge; Sistemul imunitar: determină o hiperreacție imunitară (furtuna de citokine) care face ca propriul corp să atace țesuturile sănătoase. Sunt afectați în special bătrânii, persoanele cu sistem imunitar slăbit, persoanele care suferă și de alte boli, dar mai ales obezii. Asta se știa până de curând când s-a dovedit că și tinerii sunt vulnerabili, inclusiv copii, la care ar accelera un sindrom Kawasaki (la vasele de sânge). S-au înregistrat deja decese și în cazul lor. De asemenea, s-a mai constatat că virusul face mai mult rău în cazul bărbaților decât al femeilor, dar sunt indicii că poate crea, de pildă, complicații în sarcină.

 

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *