RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 15 AUGUST 2022

Au ratat de la 4 metri

Orice demonstrație de aptitudini cu public făcută de armată, poliție, sau jandarmerie trebuie în așa fel organizată încât să iasă perfect. Publicul, în astfel de cazuri, taxează crunt orice greșeală. Și e normal să fie așa din moment ce ”gladiatorii” anunță de fiecare dată tehnici și abilități de luptă demne de admirat. Site-ul stiridecluj.ro a surprins însă luni o paradă a jandarmilor mai altfel. Sub privirile spectatorilor, un jandarm a fost pus să țină cu fiecare mână câte un balon la nivelul capului. Un alt balon era ținut la nivelul genunchilor. Scena promitea senzații ca la circ! Trăgătorul aflat la nici patru metri de el și-a armat pistolul și a tras! În imaginile surprinse se observă cum jandarmul care trage nu reușește să țintească baloanele ținute de colegul său după mai multe încercări. Asta deși bărbatul stătea nemișcat, lucru care nu este valabil și în cazul infractorilor, adesea agresivi. Ca să treacă pentru momentul penibil, comentatorul evenimentului a spus că ratarea este normală la primul foc pentru că jandarmul a vrut să arate ”că nu nimerește”. Păi, nu e România degeaba un paradis al infractorilor ”nenimeriți”!

 

MARȚI, 16 AUGUST 2022

Ce-am găsit al meu să fie! Numai dacă ai de două ori noroc

Numai dacă ai de două ori noroc Potrivit legii, dacă cineva găsește o comoară are obligația să o predea autorităților. Este o lege valabilă aproape în toată lumea civilizată. Dacă găsitorul ascunde comoara și este prins este caz penal. Unde mai punem viața plină de stresul de a nu fi prins și imposibilitatea valorificării comorii cu care ”norocosul” se confruntă în majoritatea cazurilor. Există însă și excepții, dar atunci găsitorul comorii trebuie să îndeplinească cumulativ două condiții: să fie cinstit și să aibă de două ori de noroc. O dată să găsească averea și pe urmă să o poată păstra. Acest lucru i s-a întâmplat unui pensionar german despre care a scris presa din întreaga lume. Acesta a găsit pe un câmp acum șase luni, într-un sac de gunoi menajer, bani și bijuterii (foto), în valoare totală de peste 120.000 de euro. Om onest, pensionarul a dus sacul la Poliție și l-a predat. Polițiștii apoi, timp de șase luni, au căutat un prezumtiv proprietar al comorii. Nu l-au găsit în termenul dat de lege. Așa că, l-au sunat pe bătrânel și i-au spus că ce-a găsit al lui să fie pentru că nu s-a găsit un proprietar legitim al comorii. Așa că, pensionarul german s-a pomenit mai bogat cu 100.000 de euro în numerar și încă vreo 20.000 de euro în bijuterii. Poliția nu a dat nici o informație despre identitatea pensionarului dublu norocos pentru a-l proteja de eventuale atacuri din partea rău-făcătorilor.

 

MIERCURI, 17 AUGUST 2022

Țăcăneli la zi. Țeparul cu trotinetă

În vremuri tulburi se intensifică agitația celor cu probleme de comportament, sau chiar cu deficiențe psihice. Atacuri cu cerneală la oficiali, oameni împinși în fața mașinilor, înjunghieri aleatorii pe stradă, exhibiționism,  sunt doar câteva din manifestările antisociale consacrate. Miercuri, un bărbat a atacat două femei în București de o manieră originală. El le-a înțepat și zgâriat cu un obiect tăietor-înțepător în timp ce se deplasa pe o trotinetă. Una din femei a ajuns la spital. Țeparul cu trotinetă a fost identificat și capturat rapid într-o localitate din Ilfov fiind reținut pentru infracțiunile de lovire sau alte violențe. Poliția nu a dat detalii privitor la motivația care l-a făcut pe bărbat să atace femei. Gestul însă induce ideea că e vorba de o alienare psihică. Recomandarea autorităților este de a păstra un grad de vigilență mai ridicat pe stradă în această perioadă în zonele publice urbane, mai ales în marile orașe. Dincolo de infractorii tradiționali (hoți de buzunar, violatori), există un pericol în creștere reprezentat de persoanele aflate sub influența drogurilor sau a celor aflați în dezechilibre psihice netratate.

 

JOI, 18 AUGUST 2022

S-a decis în coaliție! Fără UDMR nu se poate!

Nimeni nu știe însă de ce nu Dacă între vectorii principali ai coaliției PSD și PNL, de bine de rău, coabitarea la guvernare este rezonabilă, apar tensiuni neașteptate între liberali și udemeriști. E de notorietate scandalul de la Satu-Mare,  unde conducerea PNL a decis să rupă alianța de guvernare locală din cauza UDMR, formațiune despre care liberalii au spus că ”e trasă cu cheia de la Budapesta” și impune cunoașterea limbii maghiare la angajările care se fac la Primăria Satu-Mare. Ulterior, UDMR i-a acuzat pe partenerii de coaliție de la PNL că susţin „o politică a dezbinării şi distrugerii”. Acestea fiind zise, rămâne la fel de ciudat că nu a plecat UDMR de la decizie în Satu-Mare, ci PNL și-a retras toți reprezentații din funcțiile de conducere din administrația locală și județeană. Acest scandal a picat foarte prost, pentru că joi, la centrul coaliției de guvernare a avut loc ”judecata” atitudinii zglobii a UDMR la declarația cel puțin rasistă și anti-europeană pe care premierul maghiar Viktor Orban a avut-o pe teritoriul românesc, discurs care a scandalizat întreg globul în aplauzele reprezentanților UDMR. În ”ziua judecății”, presa a relatat despre o discuție de lămurire între premierul Nicolae Ciucă și liderul UDMR, Kelemen Hunor. Nu se cunoaște atmosfera în care a avut loc discuția, dar declarațiile de după induc ideea că premierul l-a pus pe domnul Kelemen să ”jure pe roșu” că nu se leapădă de valorile europene, nici el, nici UDMR, iar domnul Kelemen a jurat folosind probabil o cravată veche de pionier al patriei. Și asta a fost tot. Pentru a motiva păstrarea UDMR în ecuația puterii, s-a invocat necesitatea păstrării stabilității politice în aceste vremuri tulburi cu boli, războaie și criză energetică. Chiar nu se poate fără UDMR? Domnul Sebastian Zachman, jurnalist de politică, face un calcul în care arată că și dacă coaliția ar pierde voturile parlamentarilor UDMR, tot ar avea 57 de voturi peste limita majorității, împreună cu minoritățile naționale minus, firește UDMR.  ”Meșteșugul” politic al domnului Kelemen de a-i alinia la voința sa pe granzii politicii românești folosind doar 29 de voturi în parlament este greu de explicat logic. Că doar n-or fi PSD și PNL niște UDMR-uri sub acoperire!! Deci de ce nu se poate fără UDMR? Nimeni nu știe!

 

VINERI, 19 AUGUST 2022

Pe cuvânt de general. Rotativa Ciucă-Ciolacu se va face

Ca să dezamorseze lucrarea celor care bagă bățul prin gard, premierul liberal al României a ieșit la declarații dând asigurările de rigoare. ”Ceea ce vă pot spune cu certitudine este că, în acest moment, rotația la funcția de premier se va produce pe 25 mai 2023, așa cum am stabilit în momentul în care s-a coagulat această coaliție. Ceea ce au apărut ca opinii, a fost doar o opinie, noi discutăm cu realitatea faptelor, realitatea angajamentelor, iar în realitate așa urmează să se întâmple”, a spus Nicolae Ciucă. Momentul a dat prilej președintelui PSD să facă o mică avanpremieră privitor la mandatul de premier al domniei sale. Mesajele cheie consacrate „bunăstare”, ”onoare”, ”România, hub de stabilitate regională”, ”pensii mai mari printr-un PNRR flexibilizat” sunt doar câteva repere din strategia viitorului premier anunțat de la PSD. În cursul mandatului său, social-democrații vor nominaliza un candidat la președinție care, spune domnul Ciolacu, ar putea fi și din afara partidului condus de domnia sa. Ca să fie în sincron cu linia oficială a României, domnul Ciolacu a jucat în ultimul timp pe partitura pro-europeană. Domnia sa s-a arătat un susținător al aderării Republicii Moldova și a  Ucrainei la UE, a făcut mai multe declarații cu tentă pro-europeană și l-a catalogat pe președintele rus ca fiind ”criminal de război”. Intrarea cât mai vizibilă în rolul pro-european al domnului Ciolacu este o cerință expresă pentru a estompa și trece în uitare reflexul profund antieuropean al PSD din perioada Liviu Dragnea. Aici doar viitorul va putea arăta dacă proverbul acela cu lupul, părul și năravul suferă o derogare în cazul PSD-Ciolacu.

 

SÂMBĂTĂ, 20 AUGUST 2022

Dată afară pentru că nu și-a vopsit părul

După o anumită vârstă piața muncii devine extrem de crudă și cinică. Iar femeile pătimesc încă mai mult decât bărbații. O situație absolut șocantă a avut loc la o televiziune din Canada. O prezentatoare celebră de știri a fost dată afară după ce a decis să nu-și mai vopsească părul și să apară pe post căruntă. Într-un videoclip de două minute postat pe Tweeter, Lisa LaFlamme (foto), 58 de ani, a anunțat că a fost înlăturată din funcția de prezentatoare a CTV National News, una dintre cele mai urmărite emisiuni de seară din țară. Prezentatoarea s-a poziționat de mai multe ori în ipostaza de protestatară la ipocrizia care induce impuneri de aspect femeilor la locul de muncă. Ea a spus telespectatorilor în direct că una este să ai o ținută decentă și alta este să pretinzi salariaților mai în vârstă să-și ascundă părul alb sub amenințarea concedierii. Un păr alb, îngrijit și coafat, nu este o rușine și nu reprezintă o imagine dizgrațioasă, este de părere prezentatoarea. Degeaba! Unul din directorii postului i-a comunicat jurnalistei că i s-a terminat contractul. LaFlamme a lucrat pentru CTV News în ultimii 35 de ani, transmițând din zonele de conflict şi din locuri în care s-au produs dezastre naturale. Ea a fost desemnată cea mai bună prezentatoare de știri la Canadian Screen Awards. Între timp însă a îmbătrânit, părul i-a albit, iar acest lucru a fost considerat de șefii ei o inadaptare la job.

 

DUMINICĂ,  21 AUGUST 2022

Fotografia săptămânii

A investit în leu. Potrivit Gărzii de Mediu Suceava, în urma unei sesizări comisarii au făcut un control la locuința unei persoane fizice din municipiul Rădăuți, constatându-se că aceasta deține ilegal în captivitate un pui de leu din specia Phantera Leo. Persoana respectivă a primit două amenzi în valoare totală de 25.000 de lei, mai precizează Garda de Mediu Suceava.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.