RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 13 iulie 2020

Zece miliarde de lei pentru IMM-uri în 60 de zile. La aproape două luni de la startul programului IMM Invest, băncile înscrise în program au aprobat 11.589 de cereri din partea IMM-urilor. Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii IMM Invest se află la cea de-a patra fază de implementare, cea a acordării ajutorului de stat, care va asigura zero costuri de finanțare  pentru aplicanții programului. Aceasta subvenție constă în garantarea împrumuturilor accesate prin program, precum și a plății sumelor cuvenite din cumulul comisionului de risc, a comisionului de administrare şi a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credite. În acest moment, pe platforma programului sunt înregistrate 65.342 de IMM-uri, cu un volum total subscris de peste 85 mld. lei, din care aproximativ 60 mld. lei reprezintă solicitări pentru credite  de investiții, iar peste 25 mld. lei sunt solicitari pentru credite capital de lucru, arată datele de la Fondul Național de Garantare a Creditelor  pentru IMM-uri (FNGCIMM). Instituția spune că în perioada imediat următoare va operaționaliza un nou program guvernamental, IMM Leasing de Echipamente şi Utilaje, cu avans zero de finanțare. Valoarea maximă a finanțării  este de 5 milioane de lei pe beneficiar şi își propune stimularea accesării finanțărilor de tip leasing, în vederea achiziționării de active noi sau second-hand pentru desfășurarea activității companiilor, în special a celor care au nevoie de transfer de tehnologie în procesele de producție și asigurarea fluxurilor financiare necesare acestora prin operațiuni specifice de ”sell-and-lease”-back.

MARȚI, 14 iulie 2020

OFICIAL PLAGIATOR! Victor Ponta a furat glorie academică. Prejudiciul a fost recuperat. Președintele partidului Pro România, Victor Ponta a pierdut definitiv și irevocabil la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) procesul cu Ministerul Educației pentru anularea ordinului de ministru prin care i-a fost retras, pentru plagiat,  titlul de doctor în anul 2016. Prin urmare, începând de marți 14 iulie 2020, la modul oficial, domnul Victor Ponta, șeful Pro România, posibil viitor candidat la președinția României, este un plagiator, adică un hoț de glorie academică. E vreo problemă? Bineînțeles că nu! Destinul măreț prefigurat, talentul peste medie de gurist politic, sprijinul celor apropiați, precum și a votanților domniei sale, îl vor face pe domnul Ponta să treacă cu bine peste acest moment. Tratamentul de recuperare a început deja cu o pauză mediatică strict necesară ca lumea să mai uite de trista întâmplare înainte ca domnul Ponta să ”explodeze, să arunce nucleara sau să demaște” din nou pe la televiziuni.   Cu toate acestea, în mentalul colectiv al confraților săi politici nu se poate să nu apară o umbră de îndoială asupra excepționalismului fostului șef PSD-ist. Acolo nu e atât de rușinos că ai plagiat, cât mai ales că ai fost prins și, cu totul dezastruos, că ai rămas și fără pradă. Nu poți fi un mare șef, adică MARE-MARE, în lumea politică de azi dacă ai astfel de slăbiciuni față de Justiție. Chiar dacă e vorba doar de un titlu de doctor. Pentru că, dacă azi pierzi țâdula de doctor, cine garantează că mâine nu rămâi fără banii nespălați de la mătușa ”Tamara” din dotare? Decizia ICCJ i-a făcut pe mulți să înțeleagă de ce domnul Ponta poartă simpatica poreclă de ”Pisicuț”.

MIERCURI, 15 iulie 2020

După revoluție și mineriade o nouă ”mușama”: jandarmeriada din 10 august 2018. Procurorii DIICOT au clasat ancheta în dosarul violențelor din 10 august 2018. Practic, scapă de acuzații șefii jandarmilor și sunt declinate cercetările în cazul unor jandarmi implicați în violențele din 10 august. Despre demnitarii care au dispus și supervizat păruiala nici măcar nu s-a vorbit în dosar. Pentru că pilula e foarte amară pentru simplii cetățeni ai acestei țări, DIICOT a recurs la manevra clasică a instituțiilor aflate în situația inconfortabilă de a se ști cu musca pe căciulă: a dat la carafa cu otravă și un degetar de antidot.  A clasat și partea de anchetă care, cât de josnic!,  urmărea penal pentru ”tentativă de lovitură de stat” chiar victimele jandarmeriadei. Atât s-a putut! Atâta dreptate au putut livra procurorii de la DIICOT. După care au pus clasarea pe țambal. E ridicol, dacă nu dubios, că niște procurori care se pretind de elită au admis spre cercetare niște acuzații despre care și un magistrat stagiar ar fi putut constata că sunt făcături. Cum să dai o lovitură de stat înarmat doar cu pancarte și scandare de lozinci!? Dacă era ceva de clasat în Dosarul 10 august, trebuia încă de la început aruncată la gunoi acuzația de lovitura de stat făcută împotriva celor care protestau pașnic. Nu s-a putut, pentru că rictusul Republicii Dragnea se întrezărește foarte clar în această acuzație.  Teoria a fost susținută de către ministrul de Interne de la acea vreme, doamna Carmen Dan, de liderul PSD, domnul Liviu Dragnea și de premierul de atunci, doamna Viorica Dăncilă. Era nevoie ca o acuzație gravă să fie inventată ca să se poată justifica sălbăticia jandarmilor în acțiunea lor de suprimare a protestului pașnic din Piața Victoriei. Așa că Jandarmeria a preluat din nou sarcina de a rezolva treburile murdare și în septembrie 2018 a depus la DIICOT o plângere în sensul că cei bătuți și gazați de ea ar fi luptat împotriva ordinii constituționale. Dacă nu se întâmplă o minune (adică procurorul general al României să infirme soluția de clasare a Dosarului 10 august), marii vinovați vor scăpa nepedepsiți pentru suferința celor peste 700 de români nevinovați care la 10 august 2018  au fost răniți, gazați, călcați în picioare numai pentru că au încercat să-și exercite dreptul cetățenesc de a protesta împotriva abuzurilor Republicii Dragnea. Ce temă formidabilă de atacat pentru avocatul poporului! Atunci când și românii vor avea unul!

JOI, 16 iulie 2020

Dorește Ungaria să-și pună corupția la fereală de justiție? László Kövér, liderul Parlamentului Ungariei, a acuzat-o pe Laura Codruța Kovesi, procurorul-şef al Parchetului European, că e ”agent străin”. De ce ar spune așa ceva un lider al Fidesz, partidul de guvernământ de dincolo de Tisa? De ce Budapesta ar prelua din zbor politica Republicii Dragnea de defăimare a Laurei Codruța Kovesi? Ce unește împotriva doamnei Kovesi administrația maghiară cu alaiul toxic de tăriceni, tudorei, șerbani,  dăncile, ”altă întrebare” și secții speciale de pe Dâmbovița? Cunoscând situația din România reiese foarte clar că numitorul comun dintre Republica Viktor Orban și Republica Dragnea e frica. Frica de Justiție, frica de lege, frica de pedeapsă proprie oricărui regim corupt. Încercarea de defăimare, așa tam-nesam,  a doamnei Laura Codruța Kovesi chiar de la vârful puterii Ungariei ridică imediat o întrebare: cât de mari sunt scheleții din dulapurile administrației Viktor Orban? Doamna Kovesi ar fi devenit ”agent străin” la Budapesta numai după ce funcția sa de procuror-șef la Parchetul European îi permite să ancheteze toate învârtelile penale cu bani europeni care s-ar putea desfășura în Ungaria. E de luat în seamă că Guvernul Ungariei a refuzat să facă parte din structura Parchetului European. Degeaba! Refuzul Budapestei nu poate stopa Parchetul European să investigheze cazuri în Ungaria. Și atunci, ce face Budapesta? Ce a făcut și Bucureștiul în Republica Dragnea! Începe să arunce cu noroi în cei care au puterea de a cerceta independent fărădelegea. Ceva e putred și la Budapesta!

VINERI, 17 iulie 2020

Tudorel Toader s-a ferit să dea la spălat banii murdari ai corupției. Pentru asta românii trebuie să plătească acum 3 milioane de EURO amendă.  România trebuie să plătească trei milioane de euro Comisiei Europene, după ce a întârziat transpunerea legislației privind combaterea spălării banilor. Decizia a fost luată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Tudorel Toader, care era ministru al Justiției în perioada când trebuia implementată Directiva, susține că el și-a făcut treaba și a cerut în repetate rânduri adoptarea proiectului prin ordonanță de urgență, dar a fost „blocat” în Guvern de Olguța Vasilescu. Aceasta spune că habar nu are despre ce vorbește fostul ministru al Justiției care o amestecă ticălos în ”nerealizările” sale. Aici, doamna Olguța Vasilescu este puțin nedreaptă. Domnul Tudorel Toader a avut multe realizări. Să ne amintim din opera sa juridică demolarea Laurei Codruța Kovesi și decapitarea anticorupției românești,  eliberarea criminalilor, violatorilor și corupților pe recurs compensatoriu, precum și expertiza oferită pentru transformarea legislației penale în prietena infractorilor pe modelul sugerat de șefii săi politici. Ei bine, după ce a spălat zeci și sute de infractori, domnul Tudorel Toader nu a mai apucat să se ocupe și de spălatul banilor.  Fostul ministru al Justiției, doamna Ana Birchall consideră chiar că predecesorul său, adică chiar domnul Tudorel Toader,  este „tot atât de vinovat ca și Iordache și Dăncila” de condamnarea României la plata sumei de 3 milioane de euro și consideră că acești bani ar trebui plătiți din buzunarul celor vinovați. Desigur, declarația doamnei Birchall are farmecul unui text SF bun. Nimeni, niciodată nu a plătit în țara asta pentru prostiile făcute ca șef  Cu o singură excepție, desigur,  Nicolae Ceaușescu. Dar și atunci după 25 de ani de mandat  și numai după ce cuțitul a ajuns la os. Așa că domnul Tudorel Toader dă degeaba vina pe colegii domniei sale pentru pocinogul cu Directiva Europeană. Tot talpa țării trebuie să tragă la șaibă ca să-i plătească prestația dubioasă.

SÂMBĂTĂ, 18 IULIE 2020

COVID-19, agentul electoral mortal al PSD&ALDE. A fost săptămâna în care românii au început să simtă efectele politicii duse în solidar de Avocatul Poporului (AP), Curtea Constituțională a României (CCR) și majoritatea parlamentară PSD chibițată de ALDE. Mintea criminal de politizată a binomului CCR-Avocatul Poporului a reușit să facă din România singura țară din lume unde măsurile sanitare anti COVID-19 adoptate de guvern au fost decretate anticonstituționale. Din clipa în care românii infectați nu au mai putut fi izolați, carantinați, sau internați împotriva voinței lor a început prăpădul. Din data de 2 iulie, de când a intrat în vigoare decizia CCR, peste 30.000 de persoane au părăsit izolarea, peste 1200 au fugit din carantină, și peste 800 de persoane internate au cerut externarea din spital.  Efectul ”eliberării” în mulțime a peste treizeci de mii  de purtători de virus a fost imediat. Joi au fost înregistrate 777 de noi cazuri, vineri 799, iar sâmbătă a fost atins tristul record de 889 de îmbolnăviri COVID-19 în 24 de ore.  Și pentru că nu au putut beneficia imediat de ATI, au început să moară pe la casele lor, unul câte unul, și românii cu COVID ”eliberați” din spitale. Încă nu știe nimeni câți dintre aceștia și-au infectat familia.  Asta se întâmplă când niște stâlpi ai Republicii Dragnea se preocupă de drepturile omului. Moare lumea! Gluma că domnul Anton Tăriceanu prin doamna Renate Weber și locotenenți ai domnului Liviu Dragnea din PSD și ALDE sunt protectorii drepturilor omului în România a devenit letală. La propriu. Și asta nu e tot! La pachet cu atentatul la sănătatea românilor legiuit de CCR & AP, o întreagă uzină de sunete s-a pus în mișcare ca să ruineze încrederea românilor în Guvernul PNL și în măsurile luate împotriva răspândirii virusului. Doar câteva citate: „Lupta pentru salvarea fiecărui loc de muncă nu este cu nimic mai prejos decât lupta de a salva viața unui bolnav de coronavirus” (Liderul ALDE, Anton Tariceanu); ”Virusul, după opinia mea, nu are o capacitate atât de puternică de răspândire, ca dovadă că cea mai mare parte a celor infectați sunt asimptomatici. (…) deci e limpede că virusul e mai vlăguit, dincolo de faptul că cei testați sunt mai mulți și apar mai multe teste pozitive” (Deputatul ALDE Varujan Vosganian, ”locotenentul” domnului Tăriceanu); ”Avem indicii temeinice care conduc la suspiciunea rezonabilă că pandemia este folosită în scopuri politice și geopolitice; respectiv atât pentru a răsturna raporturile de putere dintre stat și cetățeni” (Adrian Severin, fost europarlamentar). Baronul PSD de Vaslui, domnul Dumitru Buzatu le-a zis-o chiar de la obraz colegilor că nu există nici un coronavirus, iar dacă ei cred că există sunt niște proști. A pus umărul la îmbolnăvirea neamului și liderul PSD Neamț, domnul Ionel Arsene care s-a arătat în dezacord cu ideea ca românii să fie luați de pe stradă de ”poliția sanitară” (!?).   Oamenii aud aceste vorbe, unii sunt admiratori sau susținători ai acestui tip de iresponsabilitate politică, alții visează funcții și putere de la Putin-Sputnick, alții pur și simplu dacă nu văd virusul nu cred în el. Și infecția se răspândește. Împreună cu teoriile conspiraționiste încurajate constant la unele televiziuni cu audiență largă, în vreme ce diferite cercetări sociologice de ”brechin niuz” arată că oricum românii sunt convinși că toate bolile sunt vindecabile și prin urmare ”Hai libi!” fără mască și distanțare la terase, ștranduri, supermarketuri și pe plaje. S-a format chiar și o mișcare de protest, Dumnezeule ai milă!, împotriva ”dictaturii sanitare”. Printre organizatori, o doamnă care se dovedește a fi asistenta europarlamentarului PSD (ex. ALDE), doamna Maria Grapini. Și iată cum, din toate găurile negre ale istoriei noastre recente, figurile triste ale Republicii Dragnea scot din nou capetele unul câte unul. Jocul a trecut însă la un nivel foarte periculos. Pentru că, dacă invocarea fantomei ”statului paralel” atenta doar la Justiție, democrație și statul de drept, teoria ”dictaturii sanitare”  de acum îmbolnăvește și omoară oameni direct. Chiar nu sunt fapte penale toate aceste acțiunile și declarații criminale care-i aruncă pe români în chinuri la ATI. Pentru că omorul și instigarea la omor sunt!

 

DUMINICĂ, 21 iulie 2020

Fotografia săptămânii

 

Primul summit față în față al liderilor europeni în timp de pandemie. Toți șefii de stat și de guvern, cu măștile pe față, au ales salutul cu cotul.

 

 

Monica Pană

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *