RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 05 octombrie 2020

Zi istorică. Acum 102 ani Transilvania își declara independența. Pe data de 5 octombrie 1918, Alexandru Vaida-Voievod (foto) citea în fața Parlamentului de la Budapesta, Declarația de independență a poporului român din Transilvania. Este momentul în care românii au ieșit de sub dominaţia administrației maghiare. După micul interludiu în care Transilvania a fost independentă,  trei luni mai târziu avea loc Unirea Transilvaniei cu România marcată festiv la Alba-Iulia.

 

 

MARȚI, 06 octombrie 2020

Munca nu mai e ”brățară de aur” pentru 15 la sută din salariații români. O statistică interesantă a fost dată publicității în această săptămână de către fundația Friedrich-Ebert-Stiftung România. Potrivit acesteia, ideea conform căreia munca îți asigură bunăstarea şi, implicit, oamenii săraci sunt cei care nu vor să muncească, este mai puțin adevărată în România decât oriunde în Europa. România deține primul loc din Uniunea Europeană ca pondere a celor aflați în risc de sărăcie dintre persoanele care au loc de muncă, cu un procent de 15,7% în 2019, în condițiile în care media UE era de 8,9%. Cu alte cuvinte, pentru aproape 16 la sută dintre angajații români, salariile plătite nu ajung decât cel mult și la limită ca să îi scoată din foame de la o lună la alta. Vestea bună, dacă se poate spune așa, pe care statistica o aduce, este că trendul acestui fenomen tinde să scadă de la un an la altul, ponderea săracilor pe salariu scăzând de la 18,8 la sută cât era în anul 2015.

 MIERCURI, 07 octombrie 2020

Programul de guvernare PSD. Ciorba lui Dragnea, reîncălzită. Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintele PSD, a prezentat miercuri noul program de guvernare al PSD pentru alegerile parlamentare programate pe 6 decembrie. PSD continuă strategia lui Liviu Dragnea din 2016 când, în timpul campaniei electorale, a pus accentul pe programul economic. În linii mari, programul e construit pe principiul ”DĂM!” fără însă să spună ”de unde”. Laptele și mierea repromise de social-democrați stau ascunse pe hârtie în creșteri spectaculoase de pensii, peste procentul de 40 la sută discutat acum (!), creștere năucitoare a salariului minim pe economie, dublarea alocațiilor la copii, scăderea impozitului pe venitul salariaților plus zero impozit pe salariul minim. PSD inventează în program și o Bancă de Dezvoltare a României din care ar trebui să curgă râuri de credite pentru IMM-uri și finanțare pentru marile proiecte de infrastructură, de aproape un miliard de dolari pe an. (!). Care proiecte mari, programul nu spune! Lumea însă își amintește de promisiunile PSD din 2016 la temă, toate neîndeplinite. Nici cele opt spitale regionale, nici spitalul metropolitan din București, nici sutele de kilometri de autostrăzi promise. Nimic! Despre programul pe Justiție noul proiect al PSD nu spune mai nimic! Dat fiind obiceiul prost al casei,  discreția pe Justiție din program e suficientă ca să dea fiori și neliniști! Ordonanța 13 e de neuitat!

JOI, 08 octombrie 2020

Pro România Social-Liberal. Un partid, un țel: imunitate pentru Tăriceanu! Câteodată pretinsul talent politic carpatin al domnului Ponta e lovit de dambla. Ca acum! Cum să înghiți o broască atât de râioasă ca ALDE-Tăriceanu, când și așa partidul tău își târâie procentele sub prag? Cum să aduci în partid al doilea om al Republicii Dragnea și să speri la rezultate bune la parlamentare? Nu știe domnul Ponta că în politică minus cu minus nu dă plus? Acum oricum, și dacă află, e prea târziu. Joi, anunțul a fost făcut. Pro România şi ALDE au decis să fuzioneze. Noul partid se va numi Pro România Social – Liberal. Dacă domnul Ponta pare a fi picat de ”fazan”, nu același lucru de poate spune despre domnul Tăriceanu. Cu combustibilul electoral epuizat, așteptat pentru a fi cercetat în mai multe dosare penale grele, șeful ALDE ființează doar conectat la perfuzia imunității parlamentare. Fără ea, cariera politică a domnului Tăriceanu se poate termina rușinos, într-un joc de-a v-ați ascunsa cu Justiția română. Sleit electoral, căzut în dizgrația românilor, domnul Tăriceanu reușește să-l combine, speră el salvator,  pe Victor Ponta. Cocoțat pe listele de candidați girate de fosta glorie a domnului Victor Ponta, cu ce mai are el pe fundul sacului, domnul Tăriceanu vrea cu disperare o nouă imunitate. Asta după ce PSD-ul domnului Ciolacu i-a refuzat oferta de a candida pe listele social-democraților. Domnul Tăriceanu a înghițit în sec dar, cu mare clasă, a mai dat o probă din perversitatea sa politică. Stând lângă Victor Ponta la anunțul fuziunii, domnul Tăriceanu a declarat presei că Marcel Ciolacu i-a propus un loc pe liste la parlamentare. Dar, ghiciți ce?  Anton Tăriceanu: ”Mai mult decât atât Marcel Ciolacu mi-a spus ca ar fi înclinat să facem o fuziune PSD-ALDE. Vă pot spune de ce am refuzat. În primul rând era o distanță ideologică foarte mare. (…) Al doilea motiv este că ar fi însemnat ca noi căutăm doar pentru noi o poziție politică și pe ceilalți îi lăsăm în urmă. Ca atare nu am acceptat aceasta soluție (…)”. Nici Mefisto nu ar fi brodit-o mai bine! Deocamdată însă este foarte clar pentru toată lumea că fuziunea dintre Pro România și ALDE îl bucură mai mult pe domnul Tăriceanu.

VINERI, 09 octombrie 2020

În loc de sfat creștinesc să-și păzească sănătatea, Patriarhul Daniel asmute credincioșii împotriva autorităților. Nu știu cum se face, dar COVID-19 devine turnesolul care ne ajută să facem diferența dintre OAMENI și NEOAMENI! Patriarhul Daniel le cere autorităților să revină asupra deciziei de a interzice pelerinajele religioase la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Dar o face belicos! Are grijă prin ceea ce spune să transmită ideea că guvernanții au acționat greșit. Suficient cât să asmută enoriașii împotriva autorităților care au interzis pelerinajul general tocmai ca să-i apere pe ei de boală și de moarte. Preafericitul consideră decizia Guvernului ”disproporționată” și ”discriminatorie”. (!?).  În plus, Patriarhul Daniel este ofuscat că nu a fost consultat privitor la măsura sanitară luată. Faptul că autoritatea bisericească a fost ignorată, de față cu enoriașii, nu poate fi tolerată de partea lumească a șefului ortodoxiei române. Partea aia care a aplaudat în simțire moartea în foc a ”sataniștilor” de la Colectiv! Dar, în lumea celor care nu ar trebui să cuvânte, mesajul laic al Patriarhului Daniel produce imediat efecte. Cu binecuvântarea tacită a Preafericitului Daniel,  la București, la Iași, oportuniști gata să facă din orice cauză, oricât de netrebnică, rampă de lansare spre popularitate și poate, cu noroc, spre îmbogățire, se autoinvită la tribune și incită oamenii să protesteze împotriva a ceea ce ei numesc ”dictatură sanitară”. Cei care cred că fac bine protestând, nu respectă distanțarea fizică de protecție sanitară, scandează unii lângă alții, unii nici măcar nu poartă mască. Fără măcar să-și dea seama, oamenii se înverșunează împotriva propriei lor sănătăți, orbiți de o politică lumească jucată sub acoperire și de la vârful Bisericii naționale. Rupți de cele sfinte, începând de sus, de la Preafericitul Daniel, par cu toți a uita că Dumnezeu e în tot și în toate, iar ruga oamenilor e auzită indiferent de coordonatele geografice ale credinciosului care se roagă. Dacă Patriarhul s-ar fi gândit la binele enoriașilor cu totul altul trebuia să fie mesajul domniei sale către credincioși. Un model bun ar fi o vorbă spusă cu ani în urmă de Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa într-un interviu: ” Dacă există persoane care cred ca moaștele fac bine, nu Dumnezeu Însuși, înseamnă ca au căzut într-un exces, foarte aproape de idolatrie.” Marca unei credințe adevărate! Numai că Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa a fost dizident în România ceaușistă, nu informator al Securității.

SÂMBĂTĂ, 10 octombrie 2020

America contraatacă. China și Rusia pierd teren în România. Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a anunțat semnarea a două acorduri între guvernul român și cel american. Primul vizează cooperarea în domeniul apărării pentru perioada 2020-2030. Cel de-al doilea, în valoare de 8 miliarde de dolari, vizează modernizarea centralei nucleare de la Cernavodă. Este cel mai mare pachet de finanțare primită până acum de România din partea SUA, a punctat diplomatul american. Pe vremea când era premier al României, Victor Ponta (PSD) a început negocierile pentru construirea și operarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă cu o corporație chineză, China General Nuclear Power Group (CGN).  Guvernarea Orban a mandatat Consiliul de Administrație al Societății Naționale Nuclearelectrica S.A să inițieze procedurile privind încetarea negocierilor cu firma chineză. S-a considerat că implicarea Chinei în infrastructura energetică a unui aliat militar NATO, precum România, reprezintă o vulnerabilitate de securitate. Pe lângă asta, deja din 2019, în timpul vizitei președintelui Klaus Iohannis în America, România și SUA au semnat un memorandum de înțelegere prin care România se angaja să nu permită pe piața sa introducerea tehnologiei 5G de către firme care nu prezintă credibilitate și ridică suspiciuni de spionaj. Ofensiva americană e însă mult mai amplă în ce privește această parte de lume. Americanii au anunțat debutul unui nou proiect pentru România, care urmărește  construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo. Potrivit acestuia, proiectul va fi coordonat de compania americană AECom și implementat de un consorțiu de companii din SUA, România, Canada și Franța. Investiția are rol militar. Existența unei autostrăzi și a unei căi ferate ar facilita mutarea trupelor și echipamentelor americane de la nord la sud pe flancul estic al NATO. Între Gdansk și Constanța este o distanță de 2.150 de kilometri, care, în prezent, poate fi parcursă cu mașina în mai bine de 21 de ore. Total inacceptabil în cazul unor acțiuni militare! Pe lângă această mega investiție anunțată sâmbătă, în ultima perioadă, SUA a făcut cunoscute și alte investiții importante în România. Modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, care ar urma să fie transformată într-un hub al forțelor NATO, ocupă primul loc în bugetul Forțelor Aeriene SUA, pentru investiții în Europa în 2021: 130 de milioane de dolari. America se pregătește să contracareze agresivitatea în creștere a Rusiei, iar România și Polonia sunt gândite să devină obstacole cât mai greu de trecut în ipoteza dramatică că armata rusă ar decide într-o bună zi să-și bea cafeaua la Viena.

 

DUMINICĂ, 11 octombrie 2020

Fotografia săptămânii

Mai mulți diavoli tasmanieni au fost eliberați în sălbăticia în Australia continentală pentru prima oară după aproape 3.000 de ani de la dispariția lor de pe continent, măsura fiind considerată drept „un pas istoric” pentru „resălbăticirea” Australiei.

 

 

 

Monica Pană

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *