RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 09 august 2021

Pompierii români elogiați în Grecia. La începutul săptămânii, zeci de mii de hectare de pădure din Grecia ardeau necontrolat, efect al temperaturilor de 39-40 de grade înregistrate în zonă. ”Par de pe altă planetă. Practica lor nu este doar admirabilă, ci și oglinda unei țări dezvoltate”. Sunt cuvintele prin care presa elenă a descris intervențiile detașamentului de pompieri românesc care s-a deplasat în Grecia ca să ajute la stingerea focului. Pompierii noștri au fost lăudați și de populația din zonă pentru priceperea și eficiența lor. E nevoie și de câte o astfel de reacție externă sinceră față de noi, ca să înțelegem că, în ciuda cortinei de manipulări naționaliste care încearcă să-i facă pe români să creadă că țara lor e în pragul prăbușirii,  în realitate România este o țară care a progresat enorm, are oameni pricepuți și, ca parte a Uniunii Europene, se bucură de o perspectivă ideală pentru a se dezvolta în continuare.  Cu ajutorul pompierilor români, până la finele săptămânii, focul a fost adus sub control în Grecia.

MARȚI, 10 august 2021     

De-a baba oarba! Ce să scrie pe cărțile de identitate:  ”GEN” sau ”SEX”? Se merge deja totuși prea departe. Lumea liberă, înconjurată tot mai strâns de norii negri ai restaurației ilibertății și idrepturilor primordiale ale omului obișnuit,  se preocupă acum, cu îngrijorătoare obsesie, de drepturi și libertăți rușinoase, pentru jumătate din majoritate, și revoltătoare, pentru cealaltă jumătate, minus minoritățile în discuție. Elgebidismul, transgenderismul, răvășesc legislațiile cu drepturi și libertăți tulburând prejudecăți și credințe vechi de mii de ani.  Uniunea Europeană forțează nota în numele unor libertăți pe care majoritatea creștină, heterosexuală și care-și însușește deplin sexul primit la naștere nu le doresc. Ca dovadă stă succesul politic de la ei de-acasă prin care încalecă statul liderii idemocratici ai Europei care combat, întorc și sparg această politică nepopulară de la Bruxelles.  Ceea ce se întâmplă acum în Ungaria și Polonia este că drepturile minorităților sexuale promovate de la Centru știrbesc drepturile și libertățile majorității. Uneori, jucată politic, această vânzoleală în jurul drepturilor minorităților de altă orientare decât cea directă are aspect de parodie. Ca de exemplu, cuvântul care va defini rubrica în care va fi precizat dacă posesorul noii cărți de identitate este femeie sau bărbat. Direcția pentru Evidența Populației din MAI e buimăcită între un regulament al UE și legislația românească, adică între ”GEN” și ”SEX”. De aici, numeroase momentele vesele au adus la scenă cu declarații politicieni, popi, minorități sexuale, oameni de pe stradă, subiectul fiind frământat câteva zile. Păi, de asta ne arde nouă acuma, când suntem ultimii la autostrăzi, spitale și educație sănătoasă ? Să nu lezăm drepturile ”sexului X”?

MIERCURI, 11 august 2021

La greaua tradiție penală din politica românească, pățania premierului Cîțu din SUA seamănă cu un fluierat în biserică. Desigur, nu e bine deloc ce a făcut în tinerețea sa rebelă domnul Florin Cîțu în America. Și pentru că acolo chiar și ce nu e bine se pedepsește rapid și apăsat, iacă, domnul Cîțu a fost cazat 48 de ore la zăbrele și a plătit o amendă. A ispășit, cum ar veni, pe loc, acum 20 de ani, pentru greșeala lui. Isprava a fost scoasă acum din catacombele zestrei de dosare compromițătoare ca să mai taie din elanul politic pe care l-a luat în ultimul timp domnul Cîțu. Inevitabil, ce mai freamăt, ce mai vuiet, ce mai cotcodăceală s-a iscat,  premierul fiind atacat din toate părțile.  De opoziția domnului Ciolacu, pe surse, de colegi din PNL,  de fârtații de coaliție de la USR+ și chiar de șeful Antenelor, domnul Voiculescu, a cărui declarație de susținere pentru premier a fost pentru acesta mai dăunătoare decât orice atac.  Totuși, cam subțire asalt! Păi, asta-i muniție să tragi după un politician în România? Drojdeala la volan pentru VIP-urile României e datină încă de pe vremea comunismului. N-a fost mai pedepsită decât apariția în public cu unghiile netăiate. Am avut un președinte care se suia la volan, în prime time, după ce se veselea cu televiziunile după el. A pățit ceva? Și-a dat el demisia? Din contră, a fost votat și răzvotat frenetic. Cât despre infracțiuni la legea circulației, ce să mai vorbim?! Dacă atacul împotriva domnului Cîțu a fost ”intestin”, el nu a făcut decât să aducă aminte despre periculoasele aventuri rutiere pe care rivalul co-partinic al domnului Cîțu le-a făcut la viața lui. Și? A fost premier și este șef de partid. Nu cu așa ceva se dărâmă un politician în România, țară care a consacrat valori de prim rang ale penalului până la nivel de baron.  Poate doar un omor, sau un viol dovedit să poată dezasambla astăzi un politician de pe funcție în România. Un condus abțiguit de acum 20 de ani și încă în America e insignifiant pe panoplia de trofee penale ale mai marilor României, chiar dacă ochii domnului Cîțu au fost sau nu ”roșii și injectați”. În țara unor Dragnea, Voiculescu, Vâlcov, Hrebenciuc, Năstase, Sereș, Udrea, Bica, Dragomir, Mureșan, Băsescu, Mitrea, Mazăre, Mischie, Ghiță, Olteanu și alții și alții și alții, păcatul de tinerețe al domnului Cîțu, prin comparație, e ca un fluierat în biserică. Nu acolo trebuie căutat la vulnerabilități un premier ca dl Cîțu. De exemplu, spre comparație, e mult mai grav că domnul prim-ministru, nu a știut, măcar așa ca ordin de mărime, cât costă o pâine în țara asta. Trebuia să știe, la ce așteptări mari au românii de la el! Pentru că pâinea nu e somon norvegian, nici Cordon Bleu. E hrana cea de toate zilele, fie că o mănânci, fie că nu!

JOI, 12 august 2021

Urmare a încălzirii globale: efectul de lupă al termopanului. Fenomenul încălzirii globale nu mai poate fi negat. Incendii de vegetație imense, inundații violente, temperaturi de cuptor, toate afectează astăzi zone tot mai întinse de pe mapamond. Ceva inedit însă s-a petrecut joi la Cluj-Napoca. Zi caniculară.  Un incendiu spontan a izbucnit în balconul închis al unui bloc de locuințe. Din fericire, incendiul a fost lichidat rapid și nu au fost înregistrate victime. Surpriza a apărut în timpul investigației făcute să stabilească cauza incendiului. Toată lumea a fost surprinsă. Din cauza temperaturilor neobișnuit de mari și a intensității radiației solare foarte ridicate, efectul de lupă făcut de geamul termopan cu care era închis balconul a devenit suficient de puternic încât să aprindă lucrurile depozitate în balcon. Pompierii liniștesc însă populația privitor la acest fenomen, în sensul că nu există nici un pericol dacă lăsați pe balcon un furtun de cauciuc, o bicicletă, șlapi sau jucării din plastic. Rafalele de caniculă extremă însă din ultimul timp schimbă regula pentru depozitarea în balcoanele închise cu termopan al substanțelor inflamabile gazoase sau lichide. Efectul de lupă al termopanului produce o acumulare de căldură solară care deja poate aprinde ușor astfel de substanțe.

VINERI, 13 august 2021

Angela Merkel, pensie mai mică decât  ”speciala” lui Bălășoiu. După o carieră politică de excepție, la 67 de ani, cancelarul german Angela Merkel se va retrage din activitate după alegerile din luna septembrie. De curiozitate, Asociația Contribuabililor din Germania au calculat valoarea pensiei care i se cuvine Angelei Merkel după pensionare.  Calculul a ținut cont de numeroșii ani petrecuți de Merkel în parlamentul german, dar și de vechimea sa în posturi de ministru în guvernul federal şi de cancelar. După ce a fost pus totul la un loc a ieșit o valoare de 15.000 de euro lunar. Surprinzător, comparată cu pensia specială a domnului Gheorghe Bălășoiu, între timp decedat, pensia cancelarului Germaniei e mai mică cu aproape 900 de euro. Fostul magistrat încasa lunar, în echivalent la cursul la zi, o pensie de 15.890 de euro. Cine mai spune că România nu a știut întotdeauna să-și răsplătească ”valorile”!?

 SÂMBĂTĂ, 14 august 2021

Trei mii de euro pentru o cioară ”vorbitoare”. Apelul de pe Facebook lansat de un cuplu tânăr din Târgu-Jiu face furori. Oamenii își caută animalul de casă pierdut. El se numește Croco și este o cioară, pur și simplu. Cei doi vorbesc cu afecțiune despre pasărea lor. Semnele distinctive ale lui Croco, spun tinerii,  sunt ușor de observat pentru oricine: pasărea are o aripă căzută și vorbește. ”Suntem extrem de atașați de el. A fost și este ca un copil pentru noi. Suntem deprimați, parcă lipsește ceva din noi”, mărturisește unul dintre tineri. Dacă cineva îl găsește pe Croco și îl returnează proprietarilor, efortul nu va fi în zadar. Tinerii anunță că recompensa pentru recuperarea ciorii vorbitoare este de ”cel puțin” 3000 de euro. Chiar dacă povestea este despre o cioară vorbitoare, ea seamănă foarte mult cu cea care are ca subiect cioara vopsită.

DUMINICĂ, 15 august 2021

Un cargobot sub pavilion panamez a eşuat şi s-a rupt în două în nord-estul Japoniei, însă întreg echipajul a fost salvat.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.