RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 13 septembrie 2021

Pensionarii, distribuții inegale pe harta țării. Institutul Național de Statistică a publicat luni o statistică foarte interesantă privitoare la situația actuală a pensiilor și pensionarilor din România. Una din chestiunile surprinzătoare este raportul pe județe dintre numărul de pensionari și cel al personelor active. Diferențele dintre județe sunt semnificative. De exemplu, în Ilfov, avem 4 pensionari la 10 salariaţi, în vreme ce în Teleorman sunt 16 pensionari la 10 salariaṭi. De asemenea, în Giurgiu găsim 15 pensionari la 10 salariați, iar în Botoșani și Vaslui, câte 14 pensionari la 10 salariați. Județul Hunedoara se remarcă la nivelul pensiei medii. Potrivit statisticii, pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 850 de lei (1272 lei în judeţul Botoṣani, 1279 lei, în judeṭul Giurgiu, 1298 lei în judeṭul Vrancea faţă de 2122 lei în judeṭul Hunedoara, 2024 lei în Municipiul Bucureşti ṣi 1889 lei în judeṭul Braṣov). Dealtfel, cele mai mari pensii din țară sunt în județul nostru.

MARȚI, 14 septembrie 2021

O încarcerare căznită. La ani de la comiterea faptelor până la urmă Justiția a ajuns la un capăt de lucrare. Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a fost ridicat de polițiști de la locuința sa, marți seară, pentru a fi încarcerat, după ce a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 3 ani închisoare cu executare în dosarul Giga TV.  Evenimentul nu a produs mari dezbateri în societate, pentru că domnul Viorel Hrebenciuc nu mai este demult sub lumina reflectoarelor. E un ”fostulescu”. Viorel Hrebenciuc a fost unul dintre cei mai importanți lideri ai PSD, „baron” de Bacău. El a avut cinci mandate de parlamentar, până în 2016, iar anterior a fost primar, dar și prefect (1990-1992) al județului Bacău. A fost secretar general în Guvernul Văcăroiu, precum și şeful campaniilor electorale ale PSD. Domnul Hrebenciuc a fost cel care a explicat succesul în alegeri a lui Traian Băsescu prin influența ”flăcării violet”. În dosarul Giga TV fostul lider PSD a fost condamnat pentru trafic de influență. Cine studiază însă istoria modernă știe ce talent corupător avea domnul Hrebenciuc și cât de multă influență avea domnia sa chiar și în Justiție. În luna iulie a acestui an, Viorel Hrebenciuc a fost condamnat de Curtea de Apel Braşov la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic, respectiv cumpărare de influenţă, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri de la Romsilva. Surpriză însă! Ulterior, la apel, un complet de cinci judecători de la instanța supremă a anulat acele condamnări şi a decis ca dosarul să se rejudece de la zero la Braşov. De asemenea, fiul lui Hrebenciuc, Andrei, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă. De asemenea, Viorel Hrebenciuc (alături de Robert Negoiță și Sebastian Ghiță) a fost cercetat de DNA pentru spălare de bani, într-un dosar referitor la finanțarea campaniei electorale a PSD, din 2009. În 2017 Viorel Hrebenciuc a fost achitat definitiv în acest dosar. Adică, dacă memoria colectivă nu ar fi chiar atât de volatilă, încarcerarea domnului Viorel Hrebenciuc merita puțin mai multă dezbatere. Între timp însă s-a instalat o nouă generație de corupți și corupători, iar domnul Hrebenciuc, devenit un clasic în domeniu, a rămas definitiv în umbra deceniilor de jaf trecute.

MIERCURI, 15 septembrie 2021

Ordonanță împotriva pomanagiilor cu Mercedes. Asistența socială a devenit în România un fel de rentă viageră pentru, deja, mult prea multe persoane. Sunt încă de actualitate fotografiile asistaților social care acum câțiva ani veneau cu limuzina Mercedes să-și ridice ajutorul de pe la primărie. Și deși primesc acești bani, mai mult sau mai puțin meritat, asistații social din România au refuzat sistematic să presteze o muncă în contrapartidă, sau măcar să-și caute cu adevărat ceva de lucru. Guvernul a decis să intervină miercuri adoptând o ordonanță de urgență prin care urmărește să stimuleze de o manieră fermă asistații social să muncească. De acum înainte, persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social vor fi obligate să se prezinte la agențiile pentru ocuparea forței de muncă din 6 în 6 luni. De asemenea, acele persoane vor trebui să se înscrie în programul de cursuri „A doua șansă”. Dacă asistatul refuză să se prezinte la agenții sau refuză un loc de muncă, ajutorul social se suspendă și timp de un an de zile asistatul pierde dreptul de a solicita un nou drept. Primarii sunt și ei implicați prin ordonanță. Ei sunt obligați să facă anchete privitoare la modul în care asistații social arondați își respectă obligațiile.  Dacă nu fac asta, primarii riscă amenzi între 1.000 de lei și 5.000 de lei.

JOI, 16 septembrie 2021

Lemnul românesc  ”la negru”, aurul verde care a născut o Mafie națională. Doi jurnaliști și un activist de mediu au fost snopiți în bătaie într-o pădure din Suceava. Cei trei documentau un reportaj despre tăierea ilegală de pădure în momentul în care au fost atacați și bătuți de circa 20 de inși înarmați cu topoare, după care le-a fost distrus tot materialul filmat. Nici vorbă de conflict spontan. Întreaga evoluție a evenimentului respectă riguros toate etapele din manualul lucrătorului în poliție în care se explică reacția infractorilor când sunt surprinși asupra faptului. Faptul că acolo se tăia pădure ilegal e mai aproape de certitudine decât de suspiciune rezonabilă.  Cum altfel să explici prezența în grupul de atacatori  a unui inginer silvic și a mai multor pădurari, ”lume bună” cum ar veni. Fețele sparte pline de sânge și declarațiile victimelor au avut ecouri ample în societatea românească. Ele vin după ce în luna august un pădurar a fost bătut crunt de cinci indivizi chiar în curtea casei sale, de față cu propria lui familie. Știrile despre violențele din pădure sunt împachetate în crusta de povești spuse cu fereală despre TIR-uri încărcate cu bușteni eliberate după ce organul de control a vorbit de pe telefonul șoferului cu cine trebuia. Violențele de joi de la Suceava transmit același mesaj: Mafia lemnului din România este puternică și are toate pârghiile să anihileze pe oricine își bagă nasul în treburile ei. Banii care se fac din tăierile ilegale de pădure ajung cu prisosință să ungă osii și să cumpere protecție până la vârful statului. Sunt tot mai izolați cei din sistem care rezistă tentației și își riscă până și viața ca să-și facă meseria în respectul legii. Mulți sunt vânduți deja. Așa se explică de ce găsim pădurari bătuți în propria curte,  dar și lucrători ai pădurii în echipe cu mardeiașii Mafiei.  Spunea cineva că Statul și Mafia sunt două puteri care controlează același teritoriu. Ori se luptă între ele, ori sunt mână în mână.  Garda Forestieră Suceava a anunțat vineri seara că nu au fost găsite nereguli și nu au fost identificate tăieri ilegale de arbori, după ce a făcut verificări la Ocolul Silvic Dealu Negru, în urma agresiunii asupra activistului de mediu și a celor doi jurnaliști. Se vede treaba că, pe teritoriul pădurii românești, pacea interlopă dintre stat și mafie așterne straturi groase de mușama peste agresarea românilor justițiari care vor să demaște și oprească jaful din codru.

 VINERI, 17 septembrie 2021

Trei milioane de români lăsați să se asigure la o companie falimentară.  Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis vineri să îi retragă autorizația de funcționare societății City Insurance, cea mai mare companie de asigurări și liderul pieței RCA, cu aproape 3 milioane de asigurați. Măsura a fost luată după constatarea stării de insolvență a asigurătorului, ASF urmând acum să promoveze în instanță cererea de deschidere a falimentului. Bineînțeles, românii au fost sfătuiți să ”doarmă” liniștiți, ASF veghează! După ce decizia instituție se publică în Monitorul Oficial, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) preia sarcina și începe să primească cereri de deschidere de dosare de daună și cereri de plată de despăgubiri. Atenție, însă! FGA nu poate plăti despăgubirile solicitate și avizate aferente polițelor City decât după decizia definitivă în instanță privind falimentul acestei societăți de asigurări. Adică, când? Răspunsul ține de departamentul Cultelor pentru că numai Dumnezeu știe!  În plus, potrivit legii, când o fi să fie, FGA nu poate  acorda mai mult de 90.000 de euro despăgubire. Deci, cel mai sigur este să vă feriți să loviți automobile de lux. Se poate însă rezolva repede! Dar vă costă! Orice cetățean care are în acest moment o poliță încheiată cu City Insurance poate denunța absolut legal această poliță, încheind în aceeași zi o altă poliță cu un asigurator decent, fără probleme. Pierde poate în jur de 200 de lei și ceva. Cum s-a ajuns în situația asta vecină cu bătaia de joc la adresa contribuabilului român. Ar trebui întrebați șefii ASF care primesc lunar salarii de 10.000 de euro. Ambele comisii parlamentare de buget chiar urmăresc să facă asta. Întrebarea este simplă: de ce ASF a tolerat acest faliment care pune în pericol piața asigurărilor din România și nu a intervenit din timp pentru a nu expune trei milioane de români la riscuri? Zvonurile din piață indică spre cumnatul fostului premier Adrian Năstase ca factor de influență în falimentarea firmei de asigurări. Deci, tot politica le aduce românilor și această situație neplăcută.  Acum, e cam târziu!  Orice ar răspunde șefii ASF,  cel cu paguba rămâne, din nou, doar cetățeanul.  După datină!

SÂMBĂTĂ, 18 septembrie 2021

Genetica explică Ce înseamnă de fapt un ”ROMÂN VERDE”! Este una din formulele de ”agățat” ale naționaliștilor: românul verde, cu origini daco-romane sănătoase, patriot, demn, cinstit, familist traditional și gata să-și dea viața pentru țara-partid. E greu să nu fii flatată când instinctul național îți este atât de tare gâdilit. Totul ar fi bine și frumos, dar dacă s-ar lăsa puțin deoparte politica populistă și s-ar scoate mai în față știința, concluziile nu sunt deloc în spiritul discursului naționalist. Și asta pentru că, genetic vorbind,  românii sunt printre cei mai cosmopoliți europeni. O analiză publicată recent despre concluziile paleogeneticii privitor la români, arată că neamul nostru românesc este un amestec de cel puțin cinci populații „dinaric-danubiană” 28%, „balto-slavică” 18%, „balcanic-orientală” 15,5%, „greco-anatoliana” 13,5% și „italo-celtică” 14%”. Această distribuție arată foarte elocvent că românii de azi sunt mai apropiați genetic de slavi decât de italieni, urmașii latini ai Romei. Ca și compoziție genetică, cei mai apropiați de români sunt locuitorii din nordul Macedoniei, după care urmează sârbii. În concluzie, ”românul verde” de astăzi, are în moștenirea sa genetică aproape toată Europa, e puțin din fiecare neam în proporții care depășesc distribuția genetică a altor popoare de astăzi. Deci, teza naționalistă, în principiu, nu are o susținere științifică din perspectiva istorică. Pentru simplu fapt că un ”român verde” de azi este la origini mai degrabă un ”european verde” care, deși vorbește o limbă cu bază latină, are rădăcini adânci în lumea slavă.

DUMINICĂ, 19 septembrie 2021

Turism spațial. Primii patru turişti spaţiali ai capsulei SpaceX au revenit pe Terra sâmbătă seară după ce au petrecut trei zile în spaţiu, încoronând cu succes prima misiune orbitală din istorie fără astronaut profesionist la bord.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *