RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI,  11 octombrie 2021

Cioloș, perdeaua de fum aruncată de președinte după demiterea Guvernului. Agenda politică a săptămânii a fost ocupată de la un capăt la altul de tema ”premier desemnat, caut majoritate”. A început luni cu o mutare surpriză a lui Klaus Iohannis: nominalizarea președintelui USR-PLUS, Dacian Cioloș,  ca și candidat la funcția de prim-ministru al României. Din acest moment, aflarea în treabă a domnului Cioloș a confiscat atenția generală.  Dată fiind prospețimea păruielii reciproce dintre PNL și USR-PLUS, electoratul a fost curios să vadă dacă, în situații extreme ca cea de acum (mii de morți în valul 4 pandemic, facturi înrobitoare la utilități, inflație în creștere),   politica ar putea  reconstrui rapid punți între beligeranți peste câmpurile de luptă fumegânde. Șeful de la USR-PLUS și-a redus dintr-un foc opțiunile scoțând din capul locului de pe lista de negociere PSD și AUR.  O întâlnire de miercuri cu președinții PNL și UDMR s-a încheiat în coadă de pește. A fost anunțată o nouă întâlnire pentru vineri.  Care nu a mai avut loc. La finele săptămânii, lucrurile au început să se clarifice. Președintele PNL, domnul Florin Cîțu a transmis că PNL nu susține candidatura domnului Cioloș la funcția de prim-ministru. UDMR a lăsat să se înțeleagă și el că domnul Cioloș pierde vremea. Și cum PSD și AUR ies din discuție, singura soluție pe care șeful de la USR-PLUS a găsit-o este prezentarea în Parlamentul României cu o propunere de guvern minoritar, unicolor, USR-PLUS. Gong final! Lupta de peste o săptămână cu morile de vânt, rol ridicol pe care domnul Cioloș și l-a însușit puțin cam mecanicist ca să pară o treabă serioasă, a dat suficient timp celorlalte partide să negocieze în liniște. Există semne că s-a ajuns la ceva acorduri în Parlament dat fiind faptul că sâmbătă profilul de premier al domnului Cîțu a fost reafirmat într-o conferință de presă în care domnia sa a prezentat reușitele perioadei în care a condus Guvernul României. După ce domnul Cioloș va rata săptămâna viitoare trecerea guvernului său prin Parlament, pronosticul cel mai realist se numește Guvernul Cîțu 2, variantă care are șanse mărite să fie susținută de PSD, după divertismentul-tampon Cioloș pus la cale de președinte ca să mai dilueze din emoția negativă de după moțiunea de cenzură lansată cu succes de social-democrați.  Altă formulă nu există la această oră, dat fiind faptul că președintele PNL a rămas în poll-position ca propunere de premier a partidului. La extremități, USR-PLUS și AUR, vremelnic asociate împotriva premierului Florin Cîțu, rămân partide nefrecventabile în România. Primul din cauza ”pericolului” reformist,  iar al doilea din cauza pericolului restaurației. De observat că toate aceste manevre politice prelungesc instabilitatea într-o țară care deține recorduri mondiale la decese din cauza COVID-19 și aflată în fața unei ierni cu facturi la utilități care anunță noi curbe de sacrificiu. Îi pasă cuiva?

MARȚI, 12 octombrie 2021

Scandalul ”Marele Alb”, bani publici în găuri negre?  O anchetă jurnalistică Recorder făcută sub acoperire printre colaboratorii apropiați ai Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române a scos la iveală marți aspecte nefirești despre modul în care Biserica Națională folosește banii publici primiți de la instituțiile statului pentru construirea sau reabilitarea de biserici. Însuși oamenii BOR, filmați cu camera ascunsă de jurnalistul Recorder, dezvăluie modul de lucru al unei rețele oculte în care prelați, alături de politicieni și oameni de afaceri ”de casă”,  împart  sume publice colosale fără nici un control din partea instituțiilor statului român. Investigația jurnalistică relevă mai multe aspecte care ridică semne de întrebare în cazul sutelor de contracte imobiliare vizând construcția sau reparația de biserici:  un sistem de licitații intern al BOR care garantează cine este câștigătorul lucrării,  colaborări oculte între politicieni și funcționari la stat cu oameni ai bisericii având ca miză finanțări din bugete publice, devize de lucrări umflate cu până la de zece ori prețul pieței. De mai multe ori în cadrul materialului, colaboratorii Patriarhului, explică faptul că nici o lucrare nu se execută fără aprobarea expresă a șefului BOR. Este dezvăluit faptul că în cadrul comunității de la vârful BOR, această aprobare se numește ”binecuvântare”, iar Patriarhul Daniel are porecla ”Marele Alb”.  În urma publicării anchetei, BOR a reacționat foarte dur. Prin purtătorul său de cuvânt,  publicația Recorder a fost acuzată de un ”decerebrat anticlericalism” și  o ”fobie patologică” la BOR. Cu toate acestea,  doi dintre colaboratorii Patriarhului care au apărut în materialul de presă au demisionat din funcții a doua zi după publicare, gest care, de obicei, este sinonim cu o recunoaștere a vinovăției. Ancheta jurnalistă făcută de Recorder este primul demers care are succes în a prezenta modul în care BOR folosește banii publici primiți, o informație pe care Biserica Națională refuză, ca regulă, să o facă publică. Recorder a anunțat că DNA s-a sesizat și a deschis o anchetă în urma materialului.

MIERCURI, 13 octombrie 2021

Câte vaccinuri au fost aduse degeaba pentru români? Miercuri, Comitetul de coordonare a vaccinării a prezentat o statistică completă privitor la soarta stocurilor de vaccin care au fost aduse în România de la începutul pandemiei. De la debutul campaniei de vaccinare în România, în 27 decembrie 2020, au fost folosite 10.933.473 de doze de vaccin împotriva COVID-19, din care Pfizer: 8.374.270, Moderna: 764.315, AstraZeneca: 851.325 și Johnson & Johnson: 943.563. În prezent, la dispoziția românilor mai sunt viabile 3,69 de milioane de vaccinuri anti Covid-19, din care Pfizer: 1.548.646 bucăți, Moderna: 1.199.324 bucăți, AstraZeneca: 162.209 bucăți și Johnson & Johnson: 789.017 bucăți. Din păcate, lipsa de interes pentru vaccinare a românilor a făcut ca un număr însemnat de vaccinuri să nu apuce să fie folosite. Ele au expirat. Este vorba de 137,3 mii de vaccinuri Pfizer și 14,7 mii de vaccinuri Moderna. Au fost scoase din administrare și 748,5 mii de vaccinuri AstraZeneca care au fost ”carantinate” pentru că termenul de garanție de șase luni a expirat, dar se așteaptă o decizie a producătorului cu privire la prelungirea perioadei de valabilitate a lor.

 JOI, 14 octombrie 2021

IPS Teodosie îndeamnă românii să lupte la tribunal împotriva vaccinării. BOR spune credincioșilor să nu-l asculte pe prelat.  Este al doilea scandal în această săptămână în care este implicat un reprezentant al BOR. Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a revenit în centrul atenției joi. Domnia sa s-a lansat într-o pledoarie împotriva vaccinării anti-COVID, într-o emisiune la Radio Dobrogea, susținând că vaccinul „nu este asumat de nimeni și sunt atâtea urmări negative”. El i-a îndemnat pe oameni „să se adreseze în masă justiției” privind restrângerea unor drepturi pentru cei nevaccinați și a făcut un „apel la juriști să se mobilizeze și să îi apere”. Prelatul a mai declarat că a citit foarte clar că Uniunea Europeană a anunțat că ”vaccinul va înceta”, întrebându-se de ce atunci se face acum atâta propagandă provaccinare și se vorbește de obligativitatea vaccinării. Declarațiile IPS Teodosie de la Radio Dobrogea sunt în consens cu întreaga sa atitudine din perioada pandemiei, prelatul fiind un contestatar al măsurilor de protecție impuse de autorități. Biserica Ortodoxă Română a reacționat vehement după îndemnul la nevaccinare al Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie. „Îndemnul unui cleric împotriva vaccinării este total dezavuat de Biserică”, a spus purtătorul de cuvânt al BOR imediat după declarațiile de la Radio Dobrogea. BOR a atras atenția asupra  ”martirilor cu cauze false”  care pot apărea în rândul credincioșilor creștini ortodocși. Adică, credincioșii ar putea avea de suferit dacă dau ascultare unor sfaturi medicale care vin dinspre reprezentanți ai Bisericii Naționale sau din partea altor culte religioase, care nu au nici o competență în domeniul medical. Ulterior, IPS Teodosie a revenit cu o declarație care, de data asta, a avut consens cu opinia oficială a BOR.  Domnia sa a precizat că nu este antivaccinist, dar nu agreează ideea ca oamenii să se vaccineze ”de frică”.  Se pare că între cele două declarații IPS Teodosie a fost trecut, delicat, printr-o ”comisie de disciplină” care l-a ferit de riscul păcatului denumit ”zădărnicirea combaterii bolilor”, pedepsit de Art. 352 din Codul Penal.

VINERI, 15 octombrie 2021

După tragedia de anul trecut, Italia introduce certificatul verde obligatoriu pentru toți angajații. Italia a plătit anul trecut cel mai cumplit preț al pandemiei, țara ocupând mult timp primul loc în lume la mortalitate din cauza virusului COVID-19. Ținând cont de această experiență dramatică trăită pe pielea lor (130 de mii de morți), autoritățile italiene au impus prin lege ca de vineri, certificatul verde COVID-19 să devină obligatoriu pentru toți angajații din peninsulă, fie că lucrează la stat, fie în domeniul privat. Măsura, total nepopulară, este menită să încurajeze vaccinarea. Vaccinarea devenise deja obligatorie pentru personalul medical şi certificatul sanitar pentru personalul didactic. Dar guvernul italian a apreciat că tot nu este suficient pentru a asigura un nivel de imunitate care să prevină noi focare de COVID-19 susceptibile să perturbe activitatea economică, cum s-a întâmplat în 2020 şi la începutul acestui an. Angajaţii care nu se conformează acestei reguli riscă suspendarea salariului şi o amendă dacă sunt prinşi la serviciu fără preţiosul document. Ei nu pot invoca telemunca pentru a se sustrage, în timp ce angajatorii care nu fac controale riscă şi ei amenzi.

SÂMBĂTĂ, 16 octombrie 2021

Ungaria ajută România în pandemie! Ungaria a anunțat că oferă 50 de locuri în secțiile de Terapie Intensivă pentru bolnavii COVID din România. Ministrul ungar de Externe a precizat că Ungaria va primi aceşti pacienţi la unităţile de ATI ale spitalelor din oraşele Szeged şi Debrecen, aproape de granița cu România. Douăzeci de pacienți români cu COVID-19 au fost transferaţi deja la spitale din Ungaria în decurs de două zile, iar pe parcursul serii de sâmbătă au fost  anunțate alte cinci transferuri. În spitalele din Ungaria a fost trimis personal medical din România care ţine legătura cu familiile pacienților transferați. Președintele Klaus Iohannis a vorbit vineri cu premierul ungar Viktor Orbán pe tema transferului pacienților români bolnavi de COVID-19 la spitale din Ungaria, mulţumindu-i pentru ajutor. Gestul vecinilor noștri merită într-adevăr recunoștință. Rata de vaccinare a cetățenilor maghiari este de 60 la sută, față de doar 35 la sută în România. Din această cauză, sistemul sanitar din Ungaria nu este copleșit ca cel din țara noastră. Dealtfel premierul maghiar, Viktor Orban, a făcut un apel la populație să se vaccineze, el însuși primind a treia doză de vaccin în acest week-end.

DUMINICĂ, 17 octombrie 2021

Crevete dinozaur. După o ploaie torențială, sute de creaturi bizare au apărut într-o zonă dintr-un parc natural din Arizona. Cercetătorii au identificat creaturile ca fiind rarisimi triopși, niște creveți preistorici cu trei ochi, care sunt considerați adevărate fosile vii. Ei mai sunt denumiți ”creveți dinozauri” și sunt posesorii unei istorii evoluționiste foarte lungi, strămoșii lor trăind cu aproximativ 400 de milioane de ani în urmă.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *