Rezultate IMM Invest: Peste 15 mii de credite acordate în perioada iunie – august 2020

Peste 15.000 de credite, în valoare totală de 12 miliarde de lei au fost acordate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, în cadrul programului de garanții de stat IMM Invest.

Programul IMM Invest permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru, garantate de către FNGCIMM în numele și contul statului roman, prin Ministerul Finanțelor Publice.

Pentru anul 2020, plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul programului este de 20 miliarde lei.

Statul poate garanta până la 90% din valoarea creditelor. Valoarea maximă a creditelor poate fi de până la 10.000.000 lei pentru investiții și până la 5.000.000 lei pentru capital de lucru!

Firmele tip IMM se mai pot înscrie în programul IMM Invest până pe 31 decembrie 2020, prin aplicația electronică oficială.

Pe lângă garanțiile de stat care pot fi de 80% sau 90% din valoarea creditului, firmele selectate vor beneficia și de subvenționarea dobânzii la credit până la finalul anului 2020, cu posibilitate de prelungire, în funcție de condițiile economiei țării. Astfel, cu cât mai târziu obține un credit, o firmă beneficiază cu atât mai puțin de subvențiile la dobândă.

În principiu, clasificarea IMM  este următoarea:

  • microintreprinderile sunt definite ca fiind intreprinderi care au sub 10 angajati si a caror cifra de afaceri anuala sau al caror bilant anual total nu depaseste 2 milioane EUR;
  • intreprinderile mici sunt definite ca fiind intreprinderi care au sub 50 de angajati si a caror cifra de afaceri anuala sau al caror bilant anual total nu depaseste 10 milioane EUR;
  • intreprinderile mijlocii sunt definite ca fiind intreprinderi care au sub 250 de angajati si a caror cifra de afaceri anuala sau al caror bilant anual total nu depaseste 50 de milioane EUR.

Consultă manualul de încadrare a IMM-urilor pentru mai multe informații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *