Ritualul caprelor negre surprins în Parcul Național Retezat

Imagini inedite au fost surprinse în Parcul Național Retezat unde caprele negre au ieșit la alergat. Reprezentanții Parcului Național Retezat precizează că acest lucru este unul obișnuit pentru caprele negre mai ales în această perioadă a anului.

„Alergatul caprei negre din Parcul Național Retezat National Park începe o data cu răcirea accentuată a vremii, de regulă în cea de-a doua jumatate a lunii octombrie, și durează, cu aproximație, o lună. Vremea rece grăbește alergatul, iar cea călduroasă îl întârzie. Caprele negre trăiesc în ciopoare, grupuri de până la 30 de exemplare, conduse de femele în vârstă și cu experiență. Masculii trăiesc în grupuri separate”, arată cei de la Parcul Național Retezat.

Caprele negre au de obicei un singur ied, mai rar câte doi. Iezii sunt foarte jucăuși și ating maturitatea la trei ani. Iedul este avertizat de capra neagră la observarea unui pericol printr-un sunet caracteristic.

Grație musculaturii foarte dezvoltate și a copitelor despicate, capra neagră se poate deplasa cu ușurință în zone stâncoase, inaccesibile altor specii, unde-și procură hrana și se refugiază din fața prădătorilor.

 

Monika BACIU

CAPTURĂ VIDEO: Parcul Național Retezat, Lucia Ursu, Educație Ecologică APNR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.