Răzvan Vîrtan, campion mondial la robotică: “Vrem să ne întoarcem în România să schimbăm țara în bine, nu doar să câștigăm un concurs de roboți!”

Copiii Hunedoarei sunt cei mai buni din lume la robotică! Echipa RobotX, alcătuită din Răzvan Vîrtan, Darius Lorinczi, Andrei Cunțan, Cristi Budiul, Radu Cînda, bucureșteanul Andrei Preda și coordonată de profesorul de fizică, informatică și astro-fizică Mircea Nistor, a luat aurul la competiţia mondială de robotică! Elevii de la RobotX Hunedoara au învins reprezentantele a peste 160 de ţări, după ce au reprezentat România la cea de-a II-a ediţie a competiţiei globale de robotică FIRST Global Competition (for Science, Technology, Engineering, and Mathematics), care a avut loc în acest sfârşit de săptămână în Mexic.

După trei zile de concurs și 12 meciuri câștigate, echipa României a fost onorată cu medalia de aur, alături de echipele din Singapore şi Germania, în cel mai mare concurs de robotică din lume pentru licee! Pentru concurs, atât dascălul, direcțiunea, cât și elevii aceștia care și-au mâncat toată vacanța de vară în laboratorul de informatică nu au precupețit niciun efort.

Ei au pus ban pe ban și au construit chiar în sala de clasă un podium similar cu ceea ce avea să-i aștepte în Mexic.

Au venit și părinții să-i ajute, iar hunedorenii au avut reprodus, la milimetru, cu o lună înainte de a pleca peste Ocean, chiar în sala de informatică de la Hunedoara, terenul de robotică de la competiția mondială.

Unul dintre membrii echipei RobotX, aflată pe drumul de întoarcere spre casă, campionul mondial la robotică, Răzvan Vîrtan, a acordat un interviu, în exclusivitate pentru publicația REPLICA, povestindu-ne emoțiile, dar și bucuria prin care au trecut hunedorenii la “olimpiada internațională de robotică” din America Centrală:

“În alianța cu Trinidad-Tobago robotul lor nu s-a mișcat deloc. Am jucat 95% singuri!”

A.B.: Ce a însemnat seria de meciuri care v-a dus către titlul “Cea mai bună echipă de robotică din lume”?

Răzvan Vîrtan: În prima fază, cea de calificări, alianțele erau schimbate la fiecare meci în mod aleatoriu. A fost destul de greu, pentru că, în cam toate meciurile am fost în alianță cu echipe mult mai slabe și a trebuit să facem o strategie în care am jucat 90-95% singuri. Din fericire, am reușit să câștigăm fiecare meci. În fazele finale, cele eliminatorii, am jucat în alianță cu Singapore și Germania, și această alianță fiind selectată tot aleatoriu de către organizatori. Un exemplu elocvent este meciul în care am făcut alianța cu Trinidad Tobago și robotul lor nu s-a mișcat deloc (râde). Echipa din Afganistan nu știu dacă era neapărat slabă, dar și-a făcut robotul acolo, în Mexic: au zis că originalul s-a pierdut la aeroport. Robotul a fost făcut în două zile, nu a funcționat și a fost cel mai dramatic meci, pentru că am jucat singuri, contra unei alianțe foarte bune: India, plus Danemarca și meciul a fost foarte strâns! India a plâns la final… Noi nu am pierdut niciun meci din toate cele 12 jucate, în total.

 A.B.: Care a fost cel mai dificil aspect din competiția mondială?

Răzvan VîrtanCel mai greu pentru noi, a fost programul foarte aglomerat. Ne trezeam la 6 dimneața, mâncam rapid și plecam la arenă, unde stăteam până la 9-10 seara. În câteva zile de concurs, putem spune că nu am văzut lumina zilei: plecam înainte de răsărit și ieșeam din arenă mult după apus! În timpul ăsta jucam meciuri, verificam robotul, făceam strategii, interacționam cu alte echipe sau le ajutam să își construiască roboții!! Interacționam cu juriul… nu exista odihnă, trebuia să fim activi. Însă a meritat!

“Sistemul pentru panouri solare: de departe, cel mai eficient din tot concursul!”

A.B.: Care crezi că a fost atu-ul vostru, ca echipă, Răzvan?

Răzvan VîrtanAtu-ul nostru principal a fost sistemul pentru panouri solare: era, de departe, cel mai eficient din tot concursul! Nouă ne lua maximum 8 secunde să facem un panou, pe când, Statele Unite, spre exemplu, stătea 10-20 de secunde la unul! Mereu am făcut doar noi partea asta de meci. O singură data am încercat să colaborăm cu Marea Britanie și am primit cel mai mic punctaj, pentru că erau mult mai lenți și ne-au încurcat… De asemenea, aveam un sistem foarte eficient pentru eliberarea cuburilor, mult mai simplu și mai eficient decât la restul oricărei echipe.

Video: Acasă, la Hunedoara, construind cel mai bun robot din lume:

https://www.youtube.com/watch?v=qxgnB_v03EE

A.B.: Dar voi ați pregătit și un caiet tehnic care a impresionat pe toată lumea…

Răzvan VîrtanPentru Einstein Award, cel mai important premiu al concursului, a contat foarte mult caietul tehnic, făcut extrem de profesional și care a impresionat pe toată lumea! De asemenea, atunci când trebuia să se decidă câștigătoarea absolută a acestui premiu, juriul ne-a pus o serie de întrebări despre echipă și despre țara noastră. Cred că acolo s-a văzut că suntem foarte uniți, dar și că vrem cu adevărat să ne întoarcem în România să o schimbăm în bine, nu doar să câștigăm un concurs de roboți! De altfel, fiecare membru a trebuit să spună care este lucrul pe care l-a învățat de la ceilalți și un lucru care îl face mândru de țara sa.

România, cea mai implicată țară din Europa în programul FIRST

A.B.: Și voi ce ați răspuns?

Răzvan VîrtanPe lângă lucrurile tehnice pe care le-am învățat unii de la alții, fără să pregătim răspunsul dinainte, o parte am răspuns că am învățat de la ceilalți să fim mai energici, iar cealaltă parte, să fim mai calmi. Asta arată că ne-am echilibrat unii pe alții. E, până la urmă, rodul muncii, împreună, de ani de zile. Și am răspuns că suntem mândri de oamenii din țară, care vor să schimbe lucrurile în bine. În special, cei din generația noastră. Generația mentorilor noștri ne-a adus democrația, noi suntem datori să facem următorul pas către o țară dezvoltată. Un exmplu elocvent e concursul FTC, cu o implicare extraordinară din partea celor de vârsta noastră: în doar doi ani de existență, am devenit partenerul FIRST numărul 1 în România! România e cea mai implicată țară din Europa în acest program, care provine din America.

A.B.: Care a fost cel mai amuzant moment al concursului? 

Răzvan VîrtanCel mai amuzat a fost meciul în alianță cu Trinidad Tobago, al căror robot nu s-a mișcat deloc și unde am jucat singuri. Toți cei din teren: eu, Darius, Cristi și Radu, am cântat pe tot parcursul meciului. Am reușit să câștigăm și ne-am făcut și fani! (râde!).

A.B.: Ce ați cântat și de ce ați cântat?

Răzvan VîrtanNu cred că era ceva anume. A făcut Darius un ritm pe moment și l-am preluat și noi. Driverii (conducătorii robotului) au început să cânte pentru că îi relaxa și aveau nevoie de asta în acel moment. Iar, pe final, melodia s-a transformat într-un cântec al bucuriei!

 A.B.: Cum vi s-a părut Mexico City?

Răzvan VîrtanMexico City mi s-a părut un oraș al constratelor, era o diferență foarte mare între centrul foarte occidental, făcut mai mult pentru turiști și restul orașului, care arăta mai rău decât majoritatea cartierelor din România. Cred că, la fel ca la noi, și ei au foarte mult de reconstruit. Cu toate astea, organizarea competiției globale a fost exemplară! S-au investit extrem de mulți bani (sponsorul principal a fost grupul Salinas), au fost prezenți atât președintele ales, cât și cel în funcție, și ne-am simțit cel puțin la fel de apreciați ca participanții la o Cupă Mondială de Fotbal, mai ales că deschiderea și ceremonia de premiere au fost, cu adevărat, impresionante!

A.B : Dacă ar fi să definești Mexicul în trei cuvinte, ca să ajungem la esență, care ar fi ele?

Răzvan VîrtanConstraste, implicare, culoare. Din păcate, noi nu am văzut decât centrul istoric din Mexico City și câteva clădiri aztece. Ne pare rău că nu am putut să explorăm mai mult ruinele civilizației aztece, cu adevărat impresionantă, însă programul foarte strâns nu ne-a permis…

A.B.: Unde sunteți acum și când veniți acasă? 

Răzvan VîrtanAcum suntem în București, unde vor urma câteva interviuri și o conferință de presă. Ajungem acasă, la Hunedoara, în seara asta, iar la școală venim mâine dimineață.

“Cel mai emoționant moment a fost sfertul de finală, cu Moldova. Am simțit că suntem aceeași țară!”

A.B: A plâns de bucurie vreunul dintre voi?

Răzvan VîrtanChiar plâns nu, dar am dansat și am cântat, până am rămas fără voce (râde)!

A.B.: Domnul profesor Mircea Nistor cum a reacționat?

Răzvan VîrtanS-a bucurat enorm! E rezultatul muncii lui de 20 de ani! Nu ne venea să credem și nu puteam realiza, în întregime, ce am reușit! Uite, acum mi-a spus domn’ profesor: primul lucru, când am câștigat: și-a pus mâinile în cap de bucurie!

A.B: Cel mai emoționat moment din concursul mondial care a fost, Răzvan?

Răzvan VîrtanCel mai emoționant moment a fost sfertul de finală, cu Moldova. Am fi vrut să jucăm în alianță finalele și să câștigăm împreună, dar nu a fost să fie! Oricum, ne-am susținut, reciproc, toată competiția, iar ei au stat în spatele nostru în finală. Am simțit că, până la urmă, suntem aceeași țară!

 

ADA BERARU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *