România, întârzieri mari în atragerea fondurilor europene

România are mari probleme în ceea ce privește atragerea fondurilor europene. Comisarul european pentru dezvoltare regional, Corina Crețu, a transmis o scrisoare oficialilor români și avertizează asupra dezastrului iminent în privința absorbției banilor europeni. Proiectele incluse în Programul Operațional de Infrastructură Mare sunt în pericol. În ceea ce privește domeniul transporturilor, Corina Crețu oferă ca exemplu negativ modul în care a fost abordată licitația pentru autostrada Lugoj-Deva.

“In ceea ce priveşte pregătirea proiectului, licitaţia şi gestionarea, vă recomand să evitaţi metodele care au dus la întârzieri de proiect şi depăşiri de costuri în trecut, cum ar fi începerea procedurilor de licitaţie înainte ca evaluările impactului asupra mediului (EIM) să fie efectuate. Acesta a fost cazul pentru, Lugoj-Deva, unde trebuie luate măsuri suplimentare şi costisitoare în vederea protejării mediului. în pofida acestei experienţe negative şi în ciuda avertismentelor clare ale serviciilor Comisiei, CNAIR a optat pentru aceeaşi abordare în licitaţia pentru loturile 1 şi 5 ale autostrăzii proiectate Sibiu-Piteşti, şi anume, deschiderea licitaţiei, fără a aştepta rezultatul impactului asupra mediului (EIM), care este obligatoriu. În ceea ce priveşte asumarea de riscuri, mă tem că s-ar putea pune în pericol atât implementarea armonioasă a proiectului cât şi evaluarea acestuia, odată ce acesta este înaintat Comisiei Europene ca fiind un proiect major. în plus, am fost informată recent că CNAIR intenţionează să lanseze, de asemenea, licitaţia pentru lotul 4, fără ca evaluarea impactului asupra mediului să fie finalizată. Prin urmare, vă rog să interveniţi şi să puneţi capăt acestei practici”, arată comisarul european, Corina Crețu în scrisoarea adresată membrilor Guvernului României.

România are un grad mic de absorbție al fondurilor europene. Nu este pentru prima dată când comisarul european pentru dezvoltare regională atrage atenția autorităților române cu privire la faptul că România riscă să piardă sume importante de bani.

Monika BACIU

Aici se poate citi integral documentul

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *