România participă în procesul de selecție al CE pentru creşterea producţiei de vaccinuri împotriva COVID-19

România este reprezentată de nouă companii şi două institute în cadrul grupului de lucru al Comisiei Europene pentru creşterea producţiei de vaccinuri împotriva COVID-19, anunţă sâmbătă prim-ministrul Florin Cîţu, care precizează că astfel România este reaşezată „pe drumul cel bun” şi sunt reparate „catastrofele făcute în timpul guvernării PSD, când institutul Cantacuzino a fost desfiinţat şi îngropat, iar compresoarele de răcire din sala de pregătire au fost vândute efectiv la fier vechi”.

„Veşti bune pentru România! România este reprezentată de 9 companii şi două institute în cadrul grupului de lucru al Comisiei Europene pentru creşterea producţiei de vaccinuri împotriva COVID-19. Acestea participă în procesele de selecţie în vedere implementării a 4 faze strategice: producţie de vaccin, îmbuteliere, finisare, distribuire şi consumabile”, transmite  premierul Florin Cîţu.

El afirmă că, pentru producţia nanoparticulelor lipidice solide, folosite în vaccinurile ARNm – Pfizer- BioNtech şi Moderna ca vehicul de livrare, România este prezentă cu 11 participanţi în procesul de selecţie şi stăm, de departe, cel mai bine din Europa de Est: Bulgaria este prezentă doar cu 3 companii, Ungaria cu 3 şi Slovenia cu 1.

„Acest lucru confirmă că suntem în proces de selecţie pentru partea de PRODUCŢIE. Una dintre companii va fi evaluată de grupul operativ al Comisiei Europene pentru etapa de dezvoltare a vaccinurilor împotriva COVID-19. Reaşezăm România pe drumul cel bun şi reparăm catastrofele făcute în timpul guvernării PSD, când institutul Cantacuzino a fost desfiinţat şi îngropat, iar compresoarele de răcire din sala de pregătire au fost vândute efectiv la fier vechi”, preizează premierul.

Premierul Florin Cîţu a declarat, joi, la ceremonia de aniversare a 100 de ani de la înfiinţarea Institutului Cantacuzino, unde a fost împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, că această instituţie a fost la un pas de colaps din cauza subfinanţării, a frecventelor schimbări manageriale şi a ingerinţei politicului, iar aceasta trebuie să fie o lecţie care să nu fie uitată.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *