România se află pe locul 25 în UE în funcţie de rata de angajare a persoanelor cu vârste de 55-64 de ani

România se află abia pe locul 25 în Uniunea Europeană în funcţie de rata de angajare a persoanelor cu vârste cuprinse între 55 şi 64 de ani, de circa 47% din totalul populaţiei de vârsta respectivă, potrivit datelor aferente anului 2018 publicate luni de biroul european de statistică Eurostat, care arată că media la nivelul UE este de 59%.

Pe primele trei locuri la nivel european se află în ordine Suedia, Germania şi Danemarca, cu o rată de angajare de peste 70%, în timp ce şapte state au un nivel de sub 50% al acestei rate, respectiv Malta, Polonia, Slovenia, România, Croaţia, Grecia şi Luxembourg.

Ratele de angajare ale bărbaţilor şi femeilor cu vârste cuprinse între 55 şi 64 de ani din Uniunea Europenă au fost în 2018 de 65% şi de 52%, mai mari decât ratele medii consemnate la nivelul tuturor adulţilor, respectiv de 60% şi de 48%.

Cel mai important aspect este creşterea rapidă a ratelor de angajare pentru persoanele cu vârste cuprinse între 55 şi 65 de ani în perioada 2003-2018 (cu un impact mic sau nesemnificativ din partea crizelor financiare şi economice,). Acest lucru este notabil în legătură cu proporţia în creştere a femeilor care muncesc.

În perioada 2003-2018, ratele de angajare pentru această grupă de vârstă a crescut în toate statele membre cu excepţia Greciei. În Slovenia şi Bulgaria, rata de angajare pentru aceste persoane s-a dublat, iar ritmul a fost chiar mai rapid în Slovacia (de 2,2 ori mai ridicată).

Una dintre modalităţile de creştere a securităţii financiare la vârstă înaintată este de a munci mai mult. Persoanele vârstnice care îşi amână pensionarea câştigă mai mulţi bani, acumulează drepturi suplimentare la pensie şi a putea economisi mai mult saău să îşi direcţioneze banii căre un plan privat de pensie.

Deşi proporţia este scăzută, o parte mai mare din populaţia din UE cu vârste cuprinse între 63 de ani şi 74 de ani a continuat să lucreze. În 2018, peste un sfert (26%) dintre persoanele incluse în această categorie de vârstă erau angajate în Estonia, rate de peste 15% fiind consemnate în România, Lituania, Portugalia, Marea Britanie, Irlanda, Suedia şi Letonia.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.