România şi SUA reafirmă angajamentele asumate prin parteneriatul strategic

România şi Statele Unite îşi reafirmă, printr-o declaraţie comună, angajamentele asumate prin parteneriatul strategic, stabilind să colaboreze în mai multe domenii, în special cel al securităţii ambelor state, al investiţiilor în energie şi al comerţului. Cele două state salută aniversarea Centenarului României şi rolul pe care l-a avut SUA în această privinţă şi spun că preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului viitor va reprezenta o modalitate în plus pentru România şi SUA de a coopera strâns pentru dezvoltarea şi extinderea parteneriatului transatlantic.

„Acest parteneriat se fundamentează pe un angajament comun pentru valorile şi interesele care stau la baza Occidentului. Cele două guverne reafirmă acest angajament şi se angajează să colaboreze pe o serie de teme, pornind de la dialogul fructuos dintre Preşedintele României şi Preşedintele Statelor Unite ale Americii, care a avut loc la Washington DC, la 9 iunie 2017. Salutăm aniversarea unui secol de la naşterea unei Românii moderne şi unite şi rolul important al Statelor Unite ale Americii în această privinţă”, se arată în declaraţia comună, transmisă de Ambasada SUA.

Cele două state subliniază importanţa unui parteneriat transatlantic solid în ceea ce priveşte securitatea ambelor ţări şi spun că preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului viitor va fi o modalitate în plus pentru România şi SUA de a coopera strâns pentru dezvoltarea şi extinderea parteneriatului transatlantic.

Guvernele s-au angajat să lucreze împreună în NATO în sprijinul politicii de solidaritate, descurajare şi apărare aliată. Partea americană a salutat investiţiile pe care le face România în dezvoltarea capabilităţilor forţelor armate, având ca rezultat o contribuţie sporită la securitatea Alianţei Nord-atlantice.

„Este obiectivul nostru comun de a asigura atingerea şi menţinerea angajamentului asumat de România la Summit-ul NATO din Ţara Galilor, de a cheltui 2% din PIB pentru apărare şi vom colabora pentru asigurarea consolidării mobilităţii militare în Europa”, se mai arată în declaraţia comună.

De asemena, SUA şi-a exprimat dorinţa de a continua cooperarea cu guvernul român în ceea ce priveşte priorităţile comune în regiune, în mai ales în facilitarea investiţiilor în domeniul energiei, creării unei pieţe europene unice a energiei, diversificării rutelor şi resurselor energetice, creşterii competitivităţii şi transparenţei şi avansării interconectivităţii în sectorul energiei, al infrastructurii şi în cel digital. Statele Unite îşi reafirmă sprijinul ferm pentru Summit-ul Iniţiativei celor Trei Mări găzduit de România în septembrie 2018.

„Salutăm dinamica pozitivă a schimburilor comerciale bilaterale şi vom continua cooperarea strânsă pentru extinderea şi aprofundarea dimensiunii economice şi comerciale a Parteneriatului nostru Strategic. Ambele părţi recunosc, de asemenea, importanţa consolidării cooperării operaţionale pentru prevenirea eficientă şi eradicarea traficului de fiinţe umane. Având în vedere mediul strategic din regiunea extinsă a Mării Negre şi influenţa sa asupra securităţii transatlantice, ne reiterăm sprijinul pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei şi vom coopera împreună pentru promovarea dezvoltării şi asistenţei tehnice pentru aceste ţări”, mai spun cele două state.

A şasea ediţie anuală a Dialogului de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul SUA a avut loc marţi la Bucureşti, iar delegaţiile au fost conduse de viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, şi Asistentul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Secretarului de Stat al SUA, Dr. A. Wess Mitchell. Reuniunea va fi urmată de lucrările grupurilor de lucru sectoriale.

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *