Românii sunt printre cei mai îngrijoraţi europeni în ceea ce priveşte transparenţa alegerilor

Românii se numără printre cei mai îngrijoraţi europeni în ceea ce priveşte transparenţa alegerilor, iar ei şi-ar dori să fie mai bine informaţi şi să apară mai mulţi tineri printre candidaţi pentru a fi motivaţi să iasă la vot, potrivit rezultatelor celui mai recent sondaj Eurobarometru, publicat luni, care pune în lumină aşteptările europenilor cu privire la alegerile din mai 2019 şi ceea ce i-ar motiva să voteze.

Printre cele mai mari îngrijorări ale românilor privind alegerile se numără persoanele care votează deşi nu au dreptul, rezultat de 66% care îi plasează pe români pe prima poziţie la acest capitol, comparativ cu o medie UE de 45%.

O altă îngrijorare o reprezintă persoanele care votează de două ori, răspuns dat de 62% dintre români, al doilea rezultat din UE, la o medie europeană de 44%.

Totodată, o altă problemă poate fi reprezentată de faptul că oamenii sunt constrânşi să voteze într-un anumit fel, răspuns al 66% dintre români, al treilea rezultat din UE la acest capitol (medie UE de 52%).

În plus, românii sunt îngrijoraţi de o posibilă manipulare a alegerilor prin atacuri cibernetice, răspuns dat de 66% dintre respondeţii din România – al treilea loc în Uniune la acest capitol după Spania şi Marea Britanie, faţă de o medie UE de 61%.

”Cercetările noastre arată că oamenii sunt cu adevărat îngrijoraţi cu privire la dezinformare. Un lucru bun este că din ce în ce mai mulţi cetăţeni dau dovadă de spirit critic în ceea ce priveşte informaţiile pe care le primesc şi sunt conştienţi de potenţialele elemente perturbatoare menite să manipuleze ceea ce citesc, gândesc şi, în cele din urmă, votează. Pentru legitimitatea democraţiei europene, este esenţial ca cetăţenii să îşi exercite dreptul de vot”, a spus Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Principalii factori care i-ar face pe români să participe la vot sunt: mai mulţi tineri printre candidaţi (42%, faţă de media UE de 31%); mai bună informare privind UE şi impactul Uniunii asupra vieţilor lor (42%, media UE 43%); mai multe femei printre candidaţi (14%, media UE 20%).

Când sunt în străinătate românii preferă să voteze la ambsadă/consulat, respective 43% dintre respondenţi, printre primele 4 cele mai ridicate procente din UE (27% media UE), iar 32% ar prefera votul online (42% media UE), potrivit raportului.

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *