S-au scurs 13 ani de la tragedia care a îndoliat Valea Jiului

În data de 15 noiembrie 2008 a avut loc una din cele mai mari tragedii din mineritul Văii Jiului – 13 mineri și salvatori își pierdeau viața într-o puternică explozie care a avut loc în subteranul minei Petrila.

Două explozii

Întreaga comunitate din Petrila a fost zguduită într-o zi rece de toamnă a anului 2008. Data de 15 noiembrie a fost una neagră pentru Petrila, dar și pentru întreaga comunitate a Văii Jiului. în jurul orei 15:00 o explozie s-a produs în subteranul unității miniere, în urma acumulărilor de metan. Opt mineri au murit în urma exploziei, iar alți alţi opt salvatori minieri au suferit arsuri grave, în urma deflagraţiei.

După patru ore o altă explozie i-a suprins pe salvatorii care erau în mină pentru a-și recupera colegii. Cinci dintre salvatorii mineri au decedat. Astfel, în urma tragicului eveniment din data de 15 noiembrie 2008 și-au pierdut viața 13 mineri și salvatori, iar alte 15 persoane au fost rănite.

Vinovați

Ancheta tragediei din mina Petrila a dus la condamnarea foştilor şefi ai exploatării. Aurelian Nicula, Gheorghe Roşu şi Dan Ungur, foşti şefi în cadrul Exploatării Miniere Petrila, au fost condamnaţi la închisoare pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpa şi nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii în cazul accidentului colectiv de muncă în dosarul tragediei petrecute la Mina Petrila. Sentinţa a fost dată în decembrie 2013, de Curtea de Apel Craiova. Aurelian Necula, ex-director al EM Petrila, a primit o condamnare de 6 ani şi jumătate de închisoare; Gheorghe Roşu, fost inginer şef cu securitatea şi sănătatea în muncă a primit patru ani de închisoare, iar Dan Ungur, fostul şef al sectorului aeraj şi al staţiei de salvare minieră a primit o condamnare de patru ani de închisoare. Cei trei au fost puşi să plătească despăgubiri de câteva zeci de mii de lei către familiile victimelor din explozia produsă în subteran.

Mină închisă

După tragicul eveniment din anul 2008, mina Petrila a intrat în declin. Câțiva ani mai târziu s-a luat decizia ca unitatea minieră să fie inclusă pe program de închidere. Acum șase ani, s-a pus, definitiv, lacătul pe exploatarea zăcământului de huilă. Mina Petrila a fost o exploatare minieră din România. A fost înființată la 1859 de un consorțiu format de prinții Maximilian și Egon Fürtenberg, contele Otto Chotek, baronii Luis și Moricz Haber. Este cea mai mare și cea mai adâncă mină din Valea Jiului, coborând în pământ aproape 1.000 de metri.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.