21 martie – Ziua Mondială a Sindromului Down. Cum arată datele statistice în județul Hunedoara

„Ziua Mondială a Sindromului Down (WDSD)”- 21 martie  2019

  „Nu lăsăm pe nimeni în urmă“ – „Nu lăsa pe nimeni în urmă în educație” 

 

Ziua Mondială a Sindromului Down celebrată anual în 21 martie, a ajuns anul acesta la a 13-a ediţie.

Potrivit site-ului www.sindrom-down.ro, sindromul Down este o dispunere cromozomială naturală, care a făcut parte întotdeauna din condiția umană, fiind universal prezent în toate națiile, genurile și mediile socio-economice, deși există o mare variație a acestei incidențe în întreaga lume.

Denumirea Down provine de la medicul englez  John Langdon Down, primul care a descris acest sindrom în anul 1866, cu aproximativ 100 de ani înainte ca acest cromozom suplimentar să fie descoperit. În 1959, geneticianul de origine franceză, profesorul Jérôme Lejeune, a descoperit că sindromul Down era cauzat de prezenţa unui cromozom 21 în plus, rezultând astfel un număr total de 47 de cromozomi în loc de 46. Din această cauză, sindromul este cunoscut şi sub denumirea de “trisomia 21” sau “mongolism”.

Sindromul Down este o disfuncţionalitate cromozomială. O persoană cu sindrom Down are suplimentar o copie a întregului sau numai a unei părţi a cromozomului 21. Cromozomul 21 este cel mai mic dintre cromozomii umani. Cu alte cuvinte, un copil se naşte cu 47 de cromozomi în loc de 46. Un nou născut cu sindrom Down apare la circa 650-1000 de naşteri. În România trăiesc aproximativ 30.000 de persoane cu sindrom Down.

Un părinte din Romania, a numit cromozomul 21 drept “cromozomul dragostei”.

Se apreciază că femeile de peste 35 ani reprezintă o grupă cu risc crescut, fapt ce impune indicaţia de analiză citogenetică prin amniocenteză.

Realitatea este că mulți dintre noi afișează, în mod predominant, atitudini negative, așteptări scăzute, discriminare și excludere, ceea ce duce la crearea de comunități în care copiii și adulții cu sindrom Down nu se pot integra, existând diferențe, chiar conflictuale, cu colegii lor. Dar în cazul în care copiilor cu sindrom Down și alte dizabilități le sunt oferite oportunități de a participa, alături de toți copiii la activitățile cotidiene, creându-se un mediu de acceptare, respect și prietenie întreaga comunitate are de câștigat. Nu numai asta, dar acest mediu pregătește toți copiii de astăzi pentru viață, iar persoanele cu sindrom Down ajunse adulte să trăiască, să lucreze și să participe la dezvoltarea comunității, cu încredere și autonomie individuală, pe deplin incluse în societate, alături de prietenii și colegii lor.

Fiecare persoană are aptitudini, înclinaţii şi talente proprii. Fiecare adult şi copil cu sindrom Down este un individ aparte şi trebuie respectat ca atare. Prejudecăţile în privinţa persoanelor cu sindrom Down trebuie eliminate.
Indiferent de planurile pe care le aveţi, folosiţi ziua de 21 martie pentru a pleda pentru drepturile, incluziunea şi starea de bine a persoanelor cu sindrom Down.

Evidenţa persoanelor cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani şi peste 18 ani, cu Sindrom Down,  (date statistice de la DGASPC).

Sindrom Down Hunedoara 0-18 ani    >18 ani   Total
2014 65 34 99
2015 67 41 108
2016 69 81 150
2017 69 78       147
2018 67 78 145

DSP Hunedoara, prin Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate,  va organiza în parteneriat cu  Direcţia Generală Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului judeţului Hunedoara si Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara,  Crucea Roşie, celebrarea campaniilor: “Ziua Mondială a Sindromului Down”, “Ziua Mondială a Sănătăţii Orale”, “Ziua Mondială a Apei”, “Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei“

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down, vă invităm să veniţi alături de noi pentru a încuraja copiii şi adulţii cu sindromul Down, să vorbească, iar vocile lor să fie auzite şi pentru ca întreaga lume să-i cunoască .

Pentru succesul acestei campanii, contăm pe sprijinul  dumneavoastră!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *