S.O.S. ambulanțele!

Programul de guvernare 2017-2020, atât cel pe baza căruia coaliția guvernamentală și-a învestit primul guvern, cât și cel în baza căruia a fost învestit  al doilea guvern PSD-ALDE, conţine angajamente ferme cu privire la achiziţia de ambulanţe, fie în mediul rural „o ambulanţă pentru fiecare comună”, fie pentru serviciile judeţene de ambulanţă sau SMURD. Formularea este următoarea: „Dezvoltarea capacității de răspuns pentru Serviciile de Ambulanță și SMURD prin Programul Național de Dotare cu Ambulanțe.

Din discuțiile purtate în cadrul programului de audiențe, cu angajați ai ministerului de resort, cu cetățeni care au avut nefericirea să aibă nevoie de intervenție medicală rapidă în stare de urgență sau să fie aparținători ai unor astfel de pacienți, am tras concluzia că mare parte a utilitarelor speciale, utilizate de către serviciile de ambulanţă, au uzuri fizice demne de cărţi ale recordurilor și  îngreunează intervenţiile de urgenţă, fiind adevărate pericole pentru siguranţa circulaţiei pe drumurile publice. Potrivit  declaraţiilor de la audierea Ministrului Sănătății, atunci când s-a elaborat şi aprobat „Legea bugetului de stat pentru anul 2017”, nu s-au prevăzut alocări financiare pentru achiziţia de ambulanţe noi.

Guvernul fierbe acum, și nu din pricina caniculei care a năvălit peste România, ci din pricina inevitabilei rectificări bugetare pe care urmează s-o facă. Falsul unui buget întocmit hazardat apare în toată splendoarea lui! Bugetul este plin de goluri, ca brânza șvaițer. Cui i se vor distribui „găurile”, acum, în procesul execuției bugetare, când se face împărțeala?  Căci NU sunt bani!

La interpelarea  publică pe care am adresat-o, de la tribuna Senatului, acum mai mult de o lună, pe tema promisiunii electorale: ”Programul Național de Dotare cu Ambulanțe” nu am primit răspuns. Guvernanții au băgat din nou capul în nisip, dar, „pe surse”, aflu din interiorul coaliției că nici nu le trece prin cap să demareze acest program.

Înţelegem, astfel, că Guvernul nici măcar nu a avut în intenţie să facă astfel de  de achiziţii? Că „Programul Ambulanțelor” a fost o altă „valută” electorală de cumpărat voturi?!

Soluția pare să fie, din nou, intervenția energică a opoziției și a  mass-mediei care au mai abordat, de-a lungul timpului, într-un mod corect realitatea, exercitând presiune pentru o minimă atenţie guvernamentală acordată dotării serviciilor medicale de urgenţă cu autoutilitare specializate.

Dar, în condiţiile în care execuţia bugetară, după primele șase luni,  arată cât se poate de clar că Guvernul se îndepărtează tot mai mult de ţintele de încasări aprobate prin „Legea bugetului de stat pentru anul 2017” (PSD-ALDE și-a propus o creştere cu peste 15% faţă de anul 2016), este imposibil de anticipat care capitol de cheltuieli bugetare va fi diminuat, pentru a asigura finanţarea achiziţiei de ambulanţe în anul 2017, chiar dacă, prin absurd, Dragnea ar avea intenția să se țină de cuvânt. Este mai plauzibil ca „Programul Ambulanțelor” să intre în uitare, alături de alte numeroase  promisiuni din campania electorală.

Nu ne rămâne decât să ne rugăm lui Dumnezeu să ne apere de o urgență medicală acum, în România, pe noi și pe toți cei dragi!

Eleonora-Carmen HĂRĂU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *