Salariaţii şi foştii salariaţi vor avea acces la datele privind activitatea prestată la diferiţi angajatori

Salariaţii şi foştii salariaţi pot accesa datele privind activitatea prestată la diferiţi angajatori, iar această reglementare va intra în vigoare la finalul anului 2024, a decis Guvernul, miercuri.

„Este vorba de hotărârea de Guvern privind procedura de acces online al angajaţilor, dar şi al foştilor angajaţi la datele din Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor, cunoscut sub numele de Reges, modalitatea de generare şi descărcare a extrasului, condiţiile în care se poate dovedi vechimea în muncă sau specialitate, o posibilitate creată de modificările aduse Codului Muncii, prin Legea 144 din 2022”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

El a explicat că prin această procedură salariaţii şi foştii salariaţi pot accesa datele legate de activitatea prestată la diferiţi angajatori.

„Practic, prin această procedură nou introdusă, salariaţii şi foştii salariaţi vor putea să acceseze datele privind activitatea pe care au prestat-o la diferiţi angajatori, în baza unui contract individual de muncă. Dreptul lor de acces vizează vizualizarea, descărcarea, tipărirea acestor date, dar şi generarea şi descărcarea unui extras din registru prin care să poată dovedi perioadele lucrate, evident, e vorba de vechimea în muncă şi specializarea pe care au avut-o, alături de alte documente care există în dosarul de personal. Aceste reglementări vor intra în vigoare la 31 decembrie 2024, când va intra în exploatare şi sistemul informatic aferent Reges, în conformitate cu angajamentele din cadrul PNRR”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *