Salvamont Lupeni – 35 de ani de la înființare. Amintiri de la înălțime

Formația Salvamont din municipiul Lupeni a ajuns la ceas aniversar. Salvatorii montani care deservesc stațiunea montană Straja și nu numai au aniversat 35 de ani de la înființarea structurii. În cei peste 3 decenii de activitate, structura Salavmont a trecut prin greutăți și neajunsuri, dar a beneficiat și de sprijinul întregii comunități. A fost o mână de oameni ambițioși care prin viziune și dedicare au reușit să pună bazele acestei structuri care acum este una din cele mai moderne din țară.

”Numărul solicitărilor depășește cu mult 15.000 de cazuri, ceea ce spune totul. Acest număr mare se datorează și faptului că până prin 2004 – 2005 Echipa Salvamont Lupeni acoperea una dintre cele mai mari zone arondate unui serviciu local, depășind 54.000 de hectare. Tot până în acești ani, exista la nivelul teritoriului României, în Carpați, primul punct de permanență la o altitudine de peste 2000 m, unde asistența Salvamont, patrularea, prevenirea și îndrumarea turiștilor era asigurată pentru 3 luni de zile la corturi”, a declarat George Resiga, șef Serviciu Salvamont Lupeni și vicepreședinte Salvamont România.

Salvamontișii de la Lupeni rememorează cele mai dificile momente prin care au trecut. Sunt multe cazuri extreme în care au fost nevoiți să intrevină, dar câteva acțiuni le-au rămas întipărite în minte.

“Sunt foarte multe cazuri care ne-au rămas întipărite în minte datorită spectaculozității intervenției șI aici aș specifica două cazuri: o persoană fulgerată în zona Bucura care din cauze meteo nu a putut fi evacuată din zonă cu elicopterul și au fost nevoiți băieții, după 5 ore de stabilizare a acestei victime și ținerea ei în viață să se treacă la o operațiune terestră de evacuare în vederea predării la Ambulanță. Un alt caz deosebit a fost cu doi parașutiști decedați în Retezat, după care am plecat să îi coborâm în viață, dar au intrat în hipotermie și au decedat, iar acțiunea propriu-zisă de evacuare a durat peste 16 ore”, a mai spus George Resiga.

Gabriel Gabor este unul dintre primii salvamontiști care a fost angajat la Salvamont Lupeni. Bărbatul își aduce aminte cum au fost acele vremuri, când salvarea montană se realiza cu dificlultate, fără să existe o bază materială modernă.

“Sunt întemeietorul Salvamont Lupeni, deși eram departe de a avea calități de salvamontist. Nu eram cățărător pe munte, schior eram de mâna a doua. Eu lucram în termocentrala Paroșeni. M-am ocupat de partea de logistică, să le întemeiem un sediu, să le punem în șef pe care să îl respecte, iar încet au pornit lucrurile, care apoi s-au dezvoltat foarte mult. În perioada aceea, se stătea foarte rău cu legislația privind Salvamontul. Odată cu trecerea timpului, legile au început să prindă contur. A fost o naștere la Cabana Buta unde tânăra doamnă nu prea și-a calculat bine vremea, iar Salvamontul a și asista-o la naștere și a creat toate condițiile ca mama și pruncul să ajungă în condiții de toamnă târzie, să ajungă în Uricani, iar apoi la Lupeni. Au fost foarte multe întâmplări. Salvamontul este sistemul nervos al stațiunii Straja”, a spus Gabriel Gabor.

Membri ai echipelor Salvamont Lupeni din toate generațiile celor 35 de ani de existență a acestuia, reprezentanți ai Asociației Naționale Salvamont și ai serviciilor publice din Hunedoara, Gorj și Petroșani, ai Jandarmeriei Montane, ai ISU, reprezentanți ai autorităților publice locale, ai investitorilor în turism din stațiunea Straja au răspuns invitației lansate de George Resiga și al colegilor săi, participând la acest emoționant eveniment

”35 de ani sunt aproape 70% din ceea ce înseamnă Salvamont în România, pentru că anul viitor avem 50 de ani de activitate oficială sub numele de Salvamont în România și 115 ani de salvare montană atestată oficial și noi putem spune că suntem una dintre țările cu mare tradiție în acest domeniu. Orașul Lupeni, prin ceea ce a făcut, prin activitatea de salvare montană, a fost unul dintre promotorii acestei activități. Au susținut foarte bine această activitate, rezultate s-au văzut și ne bucurăm că putem spune că la Lupeni avem o echipă care desfășoară această activitate la cel mai înalt nivel”, spune Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România.

Activitatea Salvamont Lupeni – Straja este susținută financiar, dar și logistic de autoritățile locale din Lupeni, care acordă o importanță deosebită activității de salvare montană din stațiune.

”Deși suntem o comunitate mică, încercăm să susținem cât de mult putem, singuri în acest moment, Salvamont Lupeni. Se alocă în jur de 200.000 de lei în fiecare an pentru Salvamont, altcineva nu mai finanțează această activitate. Ne este destul de greu, dar dorim să obținem pe viitor niște dotări mai mari din diferite surse de finanțare, doarece bugetul nostru este destul de limitat. Cu singuranță, însă, în anii care vor urma vom face toate efoturile pentru a păstra și a îmbunătăți calitatea acestui serviciu, de care suntem foarte bucuroși și mândri de realizările pe care le au. Mă bucur că anul trecut au avut peste 500 de intervenții, toate finalizate cu succes. Eu, ca și profesor de meserie, mă bucur când elevii merg mai departe și ajung profesioniști în ceea ce fac și ei, salvamontiștii, sunt convins că sunt bucuroși când salvează viețile oamenilor, când îi văd pe picioare în anul următor, de exemplu. De multe ori au primit mulțumiri de la cei pe care i-au salvat, în anii ce au urmat”, a declarat primarul Lupeniului, Lucian Resmeriță.

Salvamontiștii, dar și cei care de-a lungul anilor au susținut și contribuit la dezvoltarea stațiunii montane Straja din Lupeni au primit diplome și medalii aniversare.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *