Salvamontiștii din Hunedoara participă în Franța la cel mai mare congres de salvare

Salvamontiștii din Hunedoara, dar și din alte județe ale țării, participă în Franța la cel mai mare congres de salvare montană din lume. Evenimentul se desfășoară în perioada 14-21 octombrie la Chamonix – Franța. România este membră gradul A, având o vechime de peste 24 de ani în cadrul Comitetului Internaţional de Salvare Montană CISA IKAR și o activitate susținută în cadrul comisiilor de lucru ale acestui organism.

“În acest an, din România participă la Congresul Internaţional de Salvare Montană 22 salvatori montani, reprezentanți ai serviciilor Salvamont din Gorj, Hunedoara, Mureş, Prahova, Neamț, Curtea de Argeş, Sinaia, Argeş, Maramureş, Covasna, Zărnești, Poiana Brașov, Satu Mare și un reprezentant din partea Inspectoratului General al Aviaţiei. Este o acţiune deosebit de importantă, cei aproximativ 80 de membri prezenți din cei 103 ai acestui for mondial, asociații naționale de salvare montană, organizații profesionale sau institute de cercetare în domeniul salvării montane din peste 50 de țări de pe toate continentele, își trimit aici reprezentanții pentru a lua contact cu ultimele studii și cercetări în domeniul salvării montane, analizează, în sala de curs sau practic în teren, echipamentele și tehnicile de salvare propuse a fi implementate, având posibilitatea să le aprobe sau respingă prin votul din plen. După aprobare, echipamentele și tehnicile de salvare primesc certificarea oficială a forului, fiind transmise către fiecare țară ca recomandare pentru a fi introduse în programa de pregătire, în dotare și, în final, în acțiunile de salvare”, arată Salvamont România.

Congresul reprezintă o oportunitate deosebită pentru salvatorii montani din întreaga lume de a realiza un schimb de informații și de experiență foarte util prin care se încearcă să se realizeze un sistem cât mai performant de salvare montană care să ofere o siguranță maximă pentru accidentat și salvator. Lucrările congresului se desfășoară pe patru comisii principale: tehnica terestră, avalanșe, aero și medicală, delegaţia României având membri în toate aceste comisii.

 

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *