Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, 20 -26 ianuarie 2020

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU,) lansată în 2007, are scopul de a creşte gradul de informare al femeilor aspupra cauzelor cancerului de col uterin şi de a atrage atenţia asupra mijlocelor de prevenire.

Derulată sub sloganul “Stop Cancerului de Col Uterin  Vaccineaza-te acum!, campania va continua efortul susţinut pentru reducerea riscului şi intensificarea prevenţiei CCU,  în urma initiaţivei OMS de lansare a Apelului la acţiune pentru eliminarea cancerului de col uterin din mai 2018.

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial şi principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani.

În UE, România se afla într-o situaţie nefavorabilă în privinţa incidenţei (32,8 cazuri noi/100.000 femei) şi a mortalităţii prin cancer de col uterin (10,9 decese/100.000).

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare şi testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) şi screening-ul reprezintă strategia optimă de protecţie împotriva CCU. Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase şi a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Astfel, riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul. Screening-ul femeilor vaccinate adaugă o reducere de 30% a mortalităţii specifice prin CCU.

Screeningul cervical constă în depistarea fazelor precanceroase, atunci când aceste zone pot fi înlăturate fără internare, şi dezvoltarea cancerului poate fi oprită. Stadiile precanceroase nu cauzează nici un simptom şi, de aceea, acestea pot fi depistate doar prin screening. Este foarte important ca toate femeile să participe la programele de screening, cu regularitate, chiar dacă se simt perfect sănătoase.

Codul European de Luptă contra Cancerului recomandă, printre cele 12 măsuri de reducere a riscului de cancer, participarea la programele de screening şi vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV.

La nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, prin programe de prevenţie coerente, consecvente şi comprehensive bazate pe: informarea corectă şi consecventă a publicului; mesaje pozitive concentrate pe prevenţie; măsuri cuprinzătoare de prevenţie primară/secundară – esenţiale în scăderea incidenţei CCU. Acestea pot constitui modele valabile şi pentru ţara noastră.

Progresele recente la noi depind de Programul Naţional de Screening pentru depistarea activă precoce a CCU ce vizează un segment de populaţie extins (circa 5,6 milioane femei) acoperit până în prezent la nivelul de numai 12%, datorită căruia se estimează totuşi că 49% din totalul cazurilor posibile de CCU au fost prevenite.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit fie prin evitarea infecţiei cu Human Papilloma Virus (HPV) – transmis sexual, fie prin monitorizarea periodică (screening) pentru infecţii şi leziuni.

Evitarea  contaminării HPV este fezabilă prin monogamie reciprocă, cu condiţia ca ambii parteneri să fie în mod constant monogami şi să nu fi fost infectaţi anterior.

Prevenţia prin practicarea testării Babeş-Papanikolaou după un calendar adaptat vârstei şi factorilor de risc istorici sau actuali trebuie să devină un obiectiv vital al medicinii de familie şi al fiecărei persoane de gen feminin.

Date statistice pentru judetul Hunedoara:

  2016 2017 2018 2019
Total cazuri noi de cancer 1610 1557 2557 1719
Cancer de col 61 77 66 73

Sursa: Statistica D.S.P.Hunedoara

Compartimentul Evaluare şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, celebrează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin prin activităţi ce se vor desfășura :

– în data de 17 .01.2020, ora 11:00, SPLAS din Orăștie ;

– în data de  21.01.2020, ora 10:00, Spitalul de Urgență Petroșani și SPLAS din Petroșani ;

–  în data de 23.01.2020, ora 13:00, Spitalul Municipal „Dr. Al. Simionescu” Hunedoara(Amfiteatru) Școala Postliceală Sanitară Hunedoara și  DAS Hunedoara

Prin activităţile preconizate, dorim să încurajăm adolescentele şi femeile de toate vârstele să utilizeze metodele de prevenire, prin participarea la programele de screening pentru cancerul de col uterin şi de vaccinare anti-HPV; vom desfășura și activități ale campaniilor: „ Sănătatea mintal㔄Gripa nu se tratează cu antibiotice!”.

Reflectarea largă a SEPCCU 2020 de către media poate spori informarea publicului larg privind un subiect ce afectează sensibil femeile şi comunităţile din România. Situaţia este prea gravă: niciun efort de informare, educaţie şi comunicare nu este prea mare pentru a salva vieţi prețioase de care depind generaţiile următoare.

Vă mulţumim pentru contribuţia Dvs la prevenirea cancerului de col uterin – o problemă gravă a sănătăţii publice în România – prin alegerea celebrării SEPCCU în 2020!

Stop Cancerului de Col Uterin!  Vaccinează-te acum!

 

 

DIRECTOR EXECUTIV DEL,                                 MEDIC ŞEF DEPARTAMENT S.S.P,

 Ec. Pera-Stefanie Adina-Ileana                                          Dr.Birău Cecilia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *