BREAKING NEWS! Sarmizegetusa Regia închisă din cauza alunecărilor de teren

A plouat masiv două ore în Munţii Şureanu, iar o parte din versantul muntelui s-a dislocat din cauza torenţilor. Tone de noroi şi pământ au luat-o la vale şi au rupt parapeţii de protecţie ai drumului de acces către Sarmizegetusa Regia. Turiştii prinşi de prăpăd în monumentul UNESCO au fost căraţi cu spatele de către angajaţii administraţiei. S-a decis închiderea fostei capitale dacice pe termen neprecizat, până la repararea drumului.

Administratorul sitului UNESCO spune că în zonă plouă de două săptămâni zilnic. Pământul era oricum îmbibat cu apă. Ploaia de joi, de la prânz, a transformat incinta sacră într-un lac, iar torenţii şi-au tăiat cale la vale printre zidurile porţii de acces. „E înfiorător, rar vezi aşa ceva! A plouat de-a rupt, la propriu! Versantul s-a rupt chiar mai jos de locul unde au intervenit salvamontiştii zilele trecute. Pământul cu buştenii lăsaţi în urmă de exploatările forestiere au lovit în parapeţii de protecţie, i-au smuls şi i-au dus la vale. E distrus totul pe o porțiune de vreo 40 de metri. Am fost nevoiţi să ajutăm turiştii să coboare în siguranţă, ba pe jos sau i-am cărat cu spatele pentru că e noroi până la genunchi”, explică Vladimir Brilinsky.

Şi drumul judeţean care duce către cetate a fost afectat de viiturile care au săpat serios în maluri. Administraţia sitului împreună cu autorităţile judeţene au decis închiderea monumentului până la remedierea problemelor. „Am vorbit cu specialiştii, am informat autorităţile şi împreună am decis că este mai bine să închidem situl până când totul revine la normal. Oricum drumul de acces este impracticabil şi nu vrem să punem în pericol siguranţa nimănui”, spune Vladimir Brilinsky. Doar până la prânz când a început potopul, cetatea a fost vizitată de peste 200 de turişti.

Alunecarea masivă de teren de joi vine la două zile după ce o altă bucată din munte a luat-o la vale şi a fost nevoie de intervenţia salvamontiştilor pentru a înlătura rocile masive care stăteau să cadă peste drumul de acces pietonal care duce la Sarmizegetusa Regia.

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *