Şcoala de vară a Academiei Române, ediţia I, are loc în județul Hunedoara

Academia Română organizează, în perioada 1-5 august 2022, prima ediţie a Şcolii de vară, cu tema „Sub semnul istoriei”, dedicată elevilor care vor primi în anul şcolar 2022-2023 bursă de merit din partea forului.

Prima ediţie a Şcolii de vară, coordonată de prof. univ. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, va avea loc la Centrul de Dezvoltare Durabilă Ţara Haţegului-Retezat, din localitatea General Berthelot, judeţul Hunedoara, entitate ce aparţine Academiei Române.

Pe parcursul celor 5 zile de conferinţe şi excursii tematice, cei 10 elevi participanţi, câştigători ai burselor Academiei Române, au posibilitatea de a investiga repere istorice ale spaţiului transilvan şi de a explora identităţi culturale, definite deopotrivă de surse istorice şi de legende locale. Programul Şcolii de vară cuprinde vizite la Complexul arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi Complexul de la Sarmizegetusa Regia, la Castelul Huniazilor din Hunedoara şi în Cetatea Devei, la Cetatea Mălăieşti, la Peştera Bolii din Petroşani, precum şi la Biserica Densuş şi la Mănăstirea Prislop. Elevii vor vizita, de asemenea, Rezervaţia de zimbri şi Centrul de ştiinţă şi artă din Haţeg.

„Academia Română este un loc al excelenţei, demonstrată deja de realizările membrilor ei dar şi de cele ale cercetătorilor din institutele aflate în subordine. În acelaşi timp, Academia Română premiază excelenţa tinerilor care vor deveni savanţii de mâine. Pentru prima generaţie de bursieri (şi sperăm şi pentru viitoarele) se va organiza această şcoală de vară prin care dorim să-i familiarizăm pe cei 10 tineri cu frumuseţile naturale dar şi cu patrimoniul istoric-cultural unic din judeţul Hunedoara. În fond, programul celor 5 zile va reprezenta o adevărată lecţie de istorie şi geografie deoarece participanţii vor intra în contact direct cu elementele identitare reprezentative pentru români”, declară profesorul Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, coordonatorul Şcolii de vară.
Şcoala de vară va beneficia, în deschidere, de un cuvânt al reputatului istoric acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, mentorul a generaţii de elevi şi studenţi, şi de prezenţa acad. Ioan Dumitrache, specialist în automatică, secretarul general al Academiei Române.

Astfel elevii, provenind din 10 colegii naţionale şi licee din Braşov, Bucureşti, Câmpulung-Muscel, Cluj-Napoca, Drobeta Turnu Severin, Dorohoi, Fălticeni, Jibou şi Tulcea, beneficiază de o formare culturală de nivel academic, bazată pe dialogul cu membri ai Academiei Române, precum şi pe contactul direct cu izvoare documentare, demers obligatoriu în cunoaşterea realităţilor istorice.

Şcoala de vară „Sub semnul istoriei” face parte dintr-un program mai amplu, intitulat „Academia Română în dialog cu tinerii”, iniţiat în anul 2019 de acad. Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române, având ca scop susţinerea şi promovarea tinerelor talente din şcoli şi universităţi.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *