Școlile vor putea obține mai ușor titulatura de colegii

Școlile vor putea obține mai ușor titulatura de colegii. Eliminarea vechimii de cel puțin 75 de ani dintre criteriile de desemnare a titlului de colegiu național a fost menționată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ca posibilă soluție pentru a „susține performanța”. „Sunt școli foarte, foarte bune și ar merita titulatura de colegiu național”, dar care nu au vechimea necesară, a afirmat el într-un interviu acordat sâmbătă postului Digi 24.

„Colegiile naționale pot avea doar clase de liceu pentru profilul teoretic, nu și tehnologic ca celelalte colegii/licee. Se bucură de un prestigiu în rândul elevilor și al angajaților, iar asta duce în mod aproape sigur la asigurarea planului de școlarizare. De regulă, la colegiile naționale se suplimentează clase, în timp ce la liceele normale se reduc” a mai precizat ministrul.

Metodologia actuală de acordare a titlului de Colegiu național, ce datează din 2013, prevede că, pentru a obține acest titlu, o unitate de învățământ trebuie să aibă o contribuție deosebită privind dezvoltarea învățământului, științei, culturii și sportului, să aibă o activitate educativă, pedagogică și științifică și performanțe profesionale care să se reflecte în rezultatele obținute de elevi la concursurile specifice naționale și internaționale, să aibă o perioadă de activitate de peste 75 de ani, cu statut de liceu theoretic, să aibă un personal didactic de calitate dovedită (prin mai multe criterii), să aibă absolvenți a căror calitate este dovedită (mai multe criterii), să aibă cel puțin două specializări acreditate, să implementeze cel puțin un proiect de finanțare externă, de mobilitate sau de dezvoltare în ultimii 5 ani.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *