Se va înființa o nouă companie care va dezvolta şi opera capacităţi de generare a energiei electrice din surse regenerabile

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Electrica a aprobat participarea Electrica, împreună cu Societatea Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrica Serv SA (FISE), la constituirea unei noi companii, Electrica Producţie Energie, care va dezvolta şi opera capacităţi de generare a energiei electrice din surse regenerabile.

„Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) Electrica SA, legal şi statutar constituită în data de 11 august 2021, a aprobat participarea Electrica (ELSA), împreună cu Societatea Filiala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrica Serv (FISE), la constituirea unei noi persoane juridice – Electrica Producţie Energie. Electrica Producţie Energie este organizată ca societate pe acţiuni, filială a Electrica SA, în care aceasta va deţine un procent de 99,9920% din capitalul social, iar FISE un procent de 0,0080% din capitalul social”, arată compania.

Noua filială, Electrica Producţie Energie, se va ocupa de achiziţia şi dezvoltarea proiectelor de generare a energiei electrice din surse regenerabile, respectiv de operarea capacităţilor de generare de energie, cumulat cu dezvoltarea şi operarea soluţiilor de stocare independente pe care compania intenţionează să le dezvolte în viitor.

Conform strategiei pentru perioada 2019-2023, Electrica şi-a propus extinderea în domenii conexe şi obţinerea de sinergii cu domeniile în care activează, precum şi creşterea performanţei şi consolidarea sustenabilităţii rezultatelor economice.

„Aceste obiective de creştere au fost adresate de proiectele de creştere anorganică derulate în ultimii doi ani, dintre care unul a fost finalizat cu succes, iar altele se află în acest moment în derulare. Pe lângă achiziţia Parcului Fotovoltaic Stăneşti, din judeţul Giurgiu, Grupul Electrica a mai realizat un pas important în direcţia implementării strategiei grupului de integrarea în amonte a activităţilor, prin investirea în proiecte de capacităţi de producţie de energie electrică din surse regenerabile, prin implicarea în alte trei companii de proiect care dezvoltă un portofoliu totalizând o capacitate instalată de 207 MW, compusă din două parcuri fotovoltaice în zona Satu Mare şi un parc eolian, care include şi o capacitate de stocare de energie electrică, în zona Dobrogea”, mai arată compania.

Electrica şi-a propus dezvoltarea unui portofoliu de capacităţi de producţie de energie electrică din surse regenerabile cu o capacitate cumulată de 400 MW, în paralel cu capacităţi de stocare de energie electrică cu o capacitate instalată de până la 100 MW.

„Rămânem consecvenţi în ceea ce priveşte obiectivul nostru de a crea valoare pe termen mediu şi lung pentru investitori şi, în contextul transformărilor profunde şi rapide din piaţa de energie, am propus acţionarilor noştri înfiinţarea acestei filiale dedicate proiectelor din zona tehnologiilor de generare a energiei electrice din surse regenerabile. Extinderea activităţilor derulate de Electrica în amonte va permite dezvoltarea Grupului pe direcţiile urmărite prin strategia aprobată, precum şi consolidarea veniturilor viitoare obţinute din generarea de energie electrică, cu efecte benefice asupra profitului companiei. În contextul dezvoltărilor privind soluţiile de stocare a energiei electrice, tehnologiile de generare din surse regenerabile reprezintă o soluţie viabilă şi din punct de vedere financiar, mai ales că piaţa de energie din România se confruntă cu un deficit de ofertă”, a declarat Corina Popescu, director general Electrica.

De asemenea, în cadrul AGEA, acţionarii au aprobat înfiinţarea Fundaţiei Electrica, o organizaţie independentă, constituită cu scopul de a se implica în activităţi de responsabilitate socială pe întreg teritoriul României.

La şedinţa AGEA au participat personal, prin reprezentant sau prin vot prin corespondenţă, acţionarii înscrişi în registrul acţionarilor ţinut de Depozitarul Central la data de 15 iulie 2021, stabilită ca dată de referinţă, cvorumul fiind de 73,34% din totalul drepturilor de vot.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice.

Grupul Electrica oferă servicii la circa 3,8 milioane de utilizatori şi are o arie de cuprindere naţională – cu  o acoperire de 18 judeţe din trei zone geografice pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, şi pe cuprinsul întregii ţări pentru funizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România.

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *