Şeful DNA: Acordăm o atenţie deosebită dosarelor legate de pandemie pentru că este inadmisibil să se găsească persoane care să vrea să se îmbogăţească când alţii mor

Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a afirmat, joi, că procurorii acordă o atenţie deosebită dosarelor în care sunt investigate posibile infracţiuni de corupţie înregistrate în perioada pandemiei. „Este inadmisibil să se găsească persoane care să vrea să se îmbogăţească când alţii mor”, a afirmat Bologa. DNA a instrumentat 105 dosare legate de pandemie în 2020, 5 fiind trimise în judecată, din 29 finalizate. În cele 76 de dosare aflate în lucru, prejudiciile prezumate sunt de ordinul sutelor de milioane de euro.

Şeful DNA a explicat, joi, într-o conferinţă de presă, că  instituţia a instrumentat în 2020 105 dosare legate de pandemia de coronavirus, 29 fiind finalizate şi 5 trimise în judecată. Celelalte dosare sunt în instrumentare, ancheta fiind dificilă întrucât există comisii rogatorii, cu Turcia, China sau cu alte state ale lumii. De asemenea, este nevoie de expertize pentru măşti, echipamente, izolete şi alte materiale.

„În multe dintre aceste cauze infracţiunea în rem ar fi abuz în serviciu, ori infracţiunile acestea sunt foarte greu de instrumentat. (…) S-au relaxat anul trecut achiziţiile publice, trebuie să constatăm un prejudiciu şi foloase necuvenite ca să avem infracţiunea de abuz în serviciu. (…) Se face urmărire penală susţinut. Acordăm o atenţie deosebită dosarelor legate de pandemie pentru că este inadmisibil ca, în situaţia grea prin care a trecut România şi toată lumea anul trecut, să se găsească  persoane care să vrea să se îmbogăţească când alţii mor şi să ia mită în aceste condiţii”, a declarat  şeful DNA.

Potrivit acestuia, procentul de trimiteri în judecată în dosarele finalizate este „acceptabil”.

Bologa a vorbit şi despre prejudiciile prezumate în dosarele legate de pandemie: ”Am avut 105 dosare în lucru, am soluţionat doar 24 sau 29 din care cinci am trimis în judecată. Din câte îmi amintesc, în cele trimise în judecată prejudiciul cred că este undeva la două, trei milioane de lei. Avem în lucru 76 de dosare cu prejudicii prezumtive, nu ştiu dacă ajungem la trimitere în judecată sau nu, dar cu prejudicii foarte mari, de ordinul sutelor de milioane de euro. Acum nu ştiu unde vor ajunge procurorii cu ancheta, vom trimite în judecată, nu vom trimite în judecată, dar din cele 165 de milioane de euro din dosare trimise în judecată cam 2-3 milioane de euro sunt cele cinci dosare”.

 

news.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *