Avram Iancu, omagiat la Serbările Naționale de la Țebea

Duminică, 8 septembrie, la Țebea se vor comemora 147 de ani de la moartea lui Avram Iancu, ”Crăișorului Munților”- cel mai mare erou naţional al românilor din Ardeal, liderul moților de la Revoluția din 1848 din Transilvania.

Sărbătoarea de la Țebea este una dintre cele mai iubite sărbători populare de către locuitorii județului Hunedoara și nu numai. Încă din anul 1986, mii de oameni se strâng în cimitirul din localitatea Țebea, lângă Gorunul lui Horea, unde este înmormântat eroul național al românilor, Avram Iancu, pentru a-i aduce un omagiu celui care a luptat împotriva stăpânirii maghiare din Transilvania.

Și în acest an manifestările vor fi organizate de Instituția Prefectului Județului Hunedoara, Consiliul Județean, Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara și primăria comunei Baia de Criș.

Serbările Naționale de la Țebea vor debuta ca de fiecare dată, cu slujba religioasă,  care va începe  la ora 10:30 și vor continua cu evocarea istorică, în memoria ”Crăișorului Munților ”. Se vor depune  coroane la mormântul lui Avram Iancu, iar apoi va avea loc defilarea Gărzii de Onoare.

Postul de televiziune public va transmite în direct spectacolul folcloric, care va începe la ora 14:30.

În cadrul spectacolului vor urca pe scena amplasată la poalele dealului de la Țebea, nume mari ale folclorului românesc, printre care se numără artiștii: Maria Ciobanu, Matilda Pascal-Cojocărița, Pera Bulz, Veta Biriș, Mariana Anghel, Sava Negreanu-Brudașcu, Ciprian Roman și alții. Spectacolul va fi prezentat de Iuliana Tudor.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *