Sergiu Celibidache omagiat de Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole

Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole (RTVE) va susţine vineri, la Teatro Monumental din Madrid, un concert dedicat marelui maestru Sergiu Celibidache, de la moartea căruia se împlinesc, pe 14 august, 25 de ani.

La eveniment vor participa trei dintre discipolii lui Celibidache, dirijorii Antoni Ros Marbá, Mark Mast şi Enrique García Asensio, care se vor afla la pupitrul Orchestrei Simfonice a RTVE.

Concertul va fi înregistrat şi transmis la Televiziunea Naţională Spaniolă (TVE), în cadrul emisiunii „Los Conciertos de La 2”, şi la Radio Clásica.

Programul concertului include „Meditación al Viernes Santo” (lucrare pentru coarde compusă de Antoni Ros-Marbá şi dedicatã maestrului Celibidache), „Der Taschengarten”, lucrare în 13 părţi, de Sergiu Celibidache, în premieră în Spania, şi „Celibidachiana”, de Antón García Abril.

Concertul se va desfăşura sub egida Programului de diplomaţie publică şi culturală dedicat împlinirii, în 2021, a 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi Regatul Spaniei, denumit Programul aniversar România-Spania, organizat de Ministerul Afacerilor Externe, în calitate de coordonator, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Este propunerea Institutului Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei şi Radioteleviziunii Spaniole (RTVE), pentru a marca 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Regatul Spaniei şi 25 de ani de la moartea maestrului Sergiu Celibidache.

Relațiile culturale româno-spaniole au fost fondate şi dezvoltate mai ales în baza afinităţilor lingvistice între cele două state. Centrul Cultural Spaniol Cervantes (1995) şi ICR Madrid (2006) dezvoltă programe ample de promovare culturală în statele partenere. În ultimele două decenii, caracterul distinctiv al relaţiei bilaterale s-a diversificat şi ca urmare a prezenţei pe teritoriul spaniol a unei semnificative comunităţi româneşti.

Antoni Ros Marbá, Mark Mast şi Enrique García Asensio
Antoni Ros Marbá, Mark Mast şi Enrique García Asensio

Enrique García Asensio s-a născut în Valencia (Spania). A studiat vioara, muzica de cameră, armonie, contrapunct si compoziţie, la Conservatorul Regal de Muzică din Madrid. La 11 ani devine violonist, în orchestra Conservatorului, iar mai târziu, concertmaestru şi dirijor, în aceeaşi orchestră. A dirijat aproape toate orchestrele din Spania. Activitatea sa profesională internaţională este prodigioasă, desfăşurându-se în Canada, Statele Unite ale Americii, Mexic, Puerto Rico, Argentina, Uruguay, Republica Dominicană, Brazilia, Japonia, Islanda, Bulgaria, România, Grecia, Israel, Rusia, Africa de Sud, Irlanda de Nord, Elveţia, Anglia, Portugalia, Italia, Franţa, Belgia, Germania, Austria, Olanda, Danemarca, Republica Cehă şi Slovacia.

García Asensio a fost asistentul lui Sergiu Celibidache la cursurile internaţionale de dirijat din Bologna (Italia), München (Germania), precum şi la cele de la Academia Chigiana din Siena (Italia). La Academia din Siena a participat la toate cursurile pe care le-a susţinut Sergiu Celibidache (1960, 1961, 1962 şi 1963), câştigând în ultimul an premiul „cel mai bun elev al cursului”, oferit de Clubul Rotary din Siena. În străinătate, a susţinut cursuri de dirijat în Santo Domingo (Republica Dominicana), Kerkrade (Olanda), dar şi în Toledo, Madrid, Valencia, Chauchina (Granada), Minglanilla (Cuenca), Granada, Liria, Buñol, Cullera, Villarreal, Nules, Segorbe, Benicasim, Vall d’Uixó, Montroy, de Algar Palancia şi Pinoso, în Valencia. A fost numit Director Onorific de către numeroase asociaţii de prestigiu, precum Uniunea Muzicală de Liria (Valencia) şi Societatea de Artă din Buñol (Valencia). Este Cavaler al Ordinului Sfântul Potir şi Cavaler al Ordinului Regal Santa Maria del Puig. Din 1986 este membru al Consiliului Culturii din Valencia. Enrique Garcia Asensio a declarat de nenumărate ori că Maestrul Sergiu Celibidache a fost pentru el ca un al doilea tată. Este autorul unei cărţi despre tehnica lui Sergiu Celibidache, „Dirección musical: la técnica de Sergiu Celibidache”.

Mark Mast s-a născut în 1963, în Freudenstadt (Germania). A început studiul pianului la vârsta de cinci ani, iar mai târziu, a studiat chitară şi saxofon. După terminarea liceului, în 1982, a început să studieze Muzicologia şi Literatura germană la Universitatea din Heidelberg. În 1983 a început studiile de Educaţie Muzicală la Heidelberg-Mannheim Music Academy, unde principala sa specializare a fost dirijatul. Pe parcursul studiilor, a luat parte la numeroase ore de dirijat, susţinute de Leonhard Bernstein, dar a şi dirijat Heidelberger Streicherensemble şi Junge Musikfreunde, precum şi Corul Renegaten din Mannheim. În 1987 Mark Mast a primit o bursă de la Richard-Wagner-Stipendienstiftung, care i-a fost acordată şi pentru a doua oară, în 1993. Astfel, el a început studii intensive de dirijat cu Sergiu Celibidache, iar acest lucru l-a condus, de la Orchestra Academică din Schleswig-Holstein-Musik-Festival (1987 şi 1988), via Mainz şi Paris, la masterclass-uri susţinute de maestrul Sergiu Celibidache în München. Pentru a-şi continua studiile cu Sergiu Celibidache, i s-a acordat o bursă de un an, de către Fundaţia Käthe-Dannemann în 1991.

Din 1990 până în 1992, Mark Mast a fost dirijorul principal al Schumann Orchestra din München şi a dirijat de asemenea Landesjugendorchester Nordrhein-Westfalen, la al optulea Festival din Monflanquin – Musique en Guyenne.În mai 1993 a preluat conducerea Orchestrei de Tineret din München. Este invitat în mod constant să dirijeze orchestre din Germania, precum Orchestra de Cameră din Stuttgart, Orchestra Filarmonică din Baden-Baden, Orchestra de Cameră Heilbronn din Wurttemberg, Orchestra Simfonică din Nurnberg, Hofer şi München Symphony Orchestra, dar şi orchestre internaţionale precum Camerata din Atena, Grecia, Orchestra Naţională Letonă din Riga, Orchestra Naţională şi Orchestra Teatrului Sloven, Ansamblul Kanazawa din Japonia. A fost directorul muzical al Festivalului Orff de la Andechs. În 2001 a fost numit director al Fundaţiei Sergiu Celibidache din München, iniţiind şi organizând pentru prima dată în 2002 Festivalul Sergiu Celibidache, a cărui a doua ediţie a avut loc în 2004 în München. Al treilea Festival Sergiu Celibidache a avut loc în octombrie 2006 la Iaşi. În luna mai 2010, a fondat „Orff-Tage der Bayerischen Philharmonie” în Teatrul Prinzregententheater din München.

Antoni Ros-Marbá s-a născut în 1937, în l’Hospitalet de Llobregat (Spania). A studiat tehnică orchestrală la Conservatorul Superior de Muzică din Barcelona, alături de Eduard Toldrà. Mai târziu, s-a perfecţionat cu Sergiu Celibidache la Academia Chiggiana din Siena şi cu Jean Martinon la Düsseldorf, unde a câştigat Premiul I la sfârşitul cursului. În 1966, anul înfiinţării Orchestrei Simfonice RTVE, i s-a acordat prin concurs prima poziţie de dirijor principal. În 1967 a fost numit director al Orchestrei oraşului Barcelona şi în 1978 director muzical al Orchestrei Naţionale a Spaniei. La scurt timp după aceea, a fost numit director muzical principal al Nederlands Kamer Orkest, a cărei dirijor principal a devenit mai târziu. De asemenea, a fost director titular al Real Filharmonia din Galicia şi director al Şcolii de Studii Muzicale din Galiţia.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *