”Șoimul Carpaților” conduce Red Bull X-Alps în prima zi

Tomi Coconea conduce cea mai dură cursă de anduranţă din lume! Singurul sportiv român care s-a înscris la Red Bull X-Alps este, luni, la prânz, în fruntea cursei. După prima zi de concurs, petroşăneanul Tomi Coconea conducea plutonul şi a parcurs peste 120 de km în mai puţin de 24 de ore. Şi asta în condiţiile în care, pe anumite porţiuni, vântul bătea cu mai bine de 100 km la oră.

Coconea este unul dintre cei 31 de concurenţi din 20 de ţări care, duminică, în 2 iulie, la ora 11:00, au luat startul la ediţia 2017 a Red Bull X-Alps. Sportivii urmează să străbată pe jos sau în zbor, cu parapanta, o distanţă de de 1.138 de kilometri, de la Salzburg, până la Monaco.

Tomi spune, că, de la an la an, traseul este tot mai greoi, iar acum cursa testează la maximum limitele umane. Pentru că a plouat, concurenţii au apelat la abilitățile lor de alpiniști și alergători de anduranță ca să străbată traseul. Tomi şi-a folosit Nigh Pass-ul chiar din prima noapte de concurs, decizie care i-a permis să meargă pe parcursul întregii nopți.

Tomi a declarat luni, la prima oră a dimineții că încearcă să ia avans cât mai mare faţă de ceilalţi sportivi. “Am profitat de vremea rea și de calitatea mea, aceea de a alerga, chiar și în condiții extreme. Ținta noatră a fost să trecem de Lacul Kolnbreinspeicher, o zonă foarte periculoasă și greu accesibilă. Am reușit să trec în jurul orei 2 AM de această zonă vitregă, fiind singurul care s-a încumetat să parcurgă traseul, mai ales că vântul bătea cu peste 100 km/h. A fost o noapte grea, am parcurs peste 120 km, însă sper să ajung astăzi într-o zonă unde vremea arată mai bine pentru zbor. Dacă voi reuși, voi fi singurul atlet care va putea zbura astăzi și avansul ar putea fi considerabil”, scrie Andreea Mitrache, National Communication Manager la Red Bull Romania.

 Uimeşte şi în 2017

Parapantistul hunedorean este singurul sportiv din lume care a participat la toate ediţiile Red Bull X Alps. La 42 de ani, Tomi Coconea reuşeşte să-i uimească încă o dată pe organizatori.

Cei de la Red Bull spun că acum Tomi s-a dovedit a fi de două ori mai rapid decât estimările Google Maps: „Dacă verificăm Google Maps, timpul mediu pentru a parcurge distanța dintre Gaisberg și satul St Johann din Pongau este de 13h16min. Toma a parcurs această distanță în aproximativ șapte ore, cu cinci ore mai rapid decât o persoană normală. Românul a alergat cu aproximativ 9 km/h. Dacă am parcurge aceeași distanță cu bicicleta, am parcurge-o în 4h28min, conform Google Maps”, notează comunicatul de presă. Luni, la prânz, parapantistul hunedorean a ajuns în oraşul Spittal an der Drau, loc unde s-a odihnit timp de câteva minute înainte de a continua cursa. Pe traseu, Tomi a avut puterea chiar să glumească cu suporterul său, Adrian Miclea, pe seama denumirii oraşului : „Voi fi la Spittal, nu la spital!”  Luni, la ora 13, Tomi se menţinea în fruntea sportivilor din cursă, cu aproximativ 20 de km în faţa germanului Sebastian Huber de pe locul II şi are 30 de km avans faţă de americanul G. McClurg.

Poreclit „Şoimul Carpaţilor”, parapantistul din Petroşani a plecat la ediţia din 2017 cu gândul de a câştiga.

Laura OANĂ

 sursa foto: Red Bull X Alps

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.