SONDAJ CU FRISOANE PENTRU PSD: PNL și Adrian David iau județul din mâna pesediștilor lui Laurențiu Nistor. PNL și Oancea iau Deva

Problema alegerilor locale în județul Hunedoara nu mai este dacă scăpăm de domnia analfabetismului, grosolăniei, șantajului și subdezvoltării instituită de PSD-ul marca Laurențiu Nistor, ci cât de crunt vor mânca bătaie pesediștii.

Niciodată, în ultimii 30 de ani, PSD Hunedoara nu a „beneficiat” de un asemenea val de opoziție, neîncredere și chiar dispreț pentru aroganța și demagogia cu care a tratat cetățenii și adversarii politici. O arată discuțiile publice, o arată sondajele de opinie, o arată chiar disperarea cu care PSD Hunedoara, prin mijloace și oamenii de propagandă și gherilă media, au renunțat să mai lupte cu proiecte și atacă opoziția prin șantaj, amenințări, atac la persoană, știri false sau manipulate. Și în județul Hunedoara, și la nivel național, politica de tip comunist cultivată până la greață de PSD a generat opoziția puternică a unei generații care nu mai poate fi șantajată. PSD pierde, de vreo trei alegeri încoace, și va mai pierde două, anul acesta, care îi vor fi fatale. Și pierde pe propria prostie și mizerie, pentru că nu a învățat nimic din marile eșecuri din ultimii ani.

Era nevoie de acest preambul, pentru a da o măsură mai ușor de înțeles analizei scurte ce urmează, care pune în față rezultatele dure ale unui sondaj de opinie. Un sondaj care lămurește și cu date sociologice ceea ce societatea deja știe: falimentul PSD – și în județul Hunedoara – nu e probabilitate, ci certitudine.

Laurențiu Nistor i-a băgat pe pesediști în faliment

Nu o spunem numai noi, ci o arată rezultatele sondajului la care facem referire. Într-o paralelă simplă între pesedistul Laurențiu Nistor și penelistul Adrian David, amândoi competitori pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, lucrurile sunt simple: peste 45 la sută dintre repondenți nu au încredere în Nistor, în timp ce numai 23 la sută sunt neîncrezători în liberalul David. Diferența este uriașă și subliniază toate argumentele discursului din preambul: oamenii nu mai au încredere în PSD și lideri demagogi ca Laurențiu Nistor, cel care i-a mințit pe hunedoreni că vrea la CJ, ca apoi să fugă de muncă în Parlament, acolo unde nimeni nu pontează și nu cere socoteală pe ce cheltui banii cetățeanului.

Nistor nu are nicio șansă în fața lui David

În aceste condiții, cu un Laurențiu Nistor pe post de vârf tocit de lance ruptă al PSD (vom aminti cu altă ocazie și de colegii pesediști ai acestuia, care s-au îndepărtat de mult de el), în luptă cu un politician tânăr dar experimentat, în creștere, este evident că Adrian David este de departe favorit la câștigarea președinției Consiliului Județean Hunedoara. Datele sondajului arată exact acest lucru, în orice combinație, și cu, și fără sprijin – dar noi știm deja că David are susținere și de la USR, și de la UDMR, și de la PNȚCD, și de la Forumul Germanilor: toată lumea vrea îndepărtarea unui PSD defect de la conducerea județului.

Acum, dacă am face și o analiză mai de suflet și minte, cine ar putea să prefere la vot un personaj politic cvasisubalfabetizat, un comunist încremenit cu limba de lemn într-un cer al gurii de paie vechi, un amator de minciună politică și șantaj public? De ce să alegi așa individ, dacă ai varianta unui om educat, experimentat, cu bun simț și proiecte cinstite, precum Adrian David?

Oamenii s-au convins: cu PSD merge mai rău

Sondajul analizat arată că tendința puternică de eliminare a PSD din fruntea județului Hunedoara – loc de unde oamenii lui Nistor au călcat în picioare patru ani de posibilă dezvoltare a județului, pentru că nu au făcut aproape nimic – se menține pe toate fronturile.

Așa se face că și în alegerea structurii politice a Consiliului Județean Hunedoara, cetățenii reședinței județului Hunedoara aleg să meargă pe mâna PNL, diferența fiind de peste 10 procente între liberali și pesediști.

La Deva, Oancea și PNL sunt câștigătorii

Scenariu de la județ se repetă și în municipiul Deva, unde primarul PNL Florin Oancea este favorit de departe pentru majoritatea cetățenilor.

În fapt, cu cine se bate Florin Oancea? Cu un Ovidiu Moș (PSD) care nu își dorește în niciun fel să câștige (cel puțin asta reiese din campania lui și din mesajele de ciorbă uitată pe pervaz din aceasta!)? Dar e de înțeles. Să amintim de ce nu e așa vioi candidatul PSD Moș, după ce, la alegerile anterioare, stăpânul PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor, l-a făcut de minune, l-a scos pe tușă, aducând un alt candidat, unul care a pierdut și apoi le-a întors fundul?

Apropo, cel ce i-a luat prăjitura lui Moș și organizației PSD Deva la alegerile trecute și a trântit-o de asfalt, nimeni altul decât eternul candidat Petru Mărginean poli-partid, vine iar în competiție, să mai ia o bătaie: o spun datele sondajului, nu numai noi.

Cu cine se mai bate Oancea, în condițiile în care beneficiază și de o doză foarte bună de încredere din partea cetățenilor? Cu nimeni. USR face paradă cu un candidat, doar ca să se afle în treabă, alți doi independenți fac exerciții publice de gimnastică electorală…

Așadar, competiția e simplă. La fel și la Consiliul Local Deva.

În loc de concluzie

Cârcotașii vor spune că județul e mare, mai e ceva timp până la alegeri și altfel se judecă lucrurile. Dar știm și noi, știu și politicienii deja: toate analizele și sondajele arată că istoria politică a județului Hunedoara este în pragul unei schimbări radicale: PSD nu va mai avea monopol, ci va deveni un partid de opoziție cu probleme, luptându-se să supraviețuiască; și nu va supraviețui dacă se va încăpățâna să lase deciziile pe mâna unor lideri ca Laurențiu Nistor și alții croiți asemenea.

Din poziția de favorit la alegerile care urmează, PNL, cu Adrian David, Florin Oancea și ceilalți candidați liberali, are o șansă frumoasă să demonstreze hunedorenilor că are de gând să facă politică în slujba cetățeanului. Votul îl are, rămâne să vedem ce va face cu această doză consistentă de încredere.

NOTĂ: Din datele furnizate, sondajul a fost realizat de șase operatori de sondaj, în perioada 24 – 27 iulie 2020, pe un lot de 1000 de subiecți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *