Psoriazisul, boala care nu se vindecă niciodată, dar poate fi ținută sub control

Medicii de la Spitalul Clinic CF Timişoara atrag atenţia, de Ziua Mondială a Luptei împotriva Psoriazisului, că această boală nu se vindecă niciodată şi că adeseori evoluează în pusee, dar că ea poate fi ţinută sub control cu diferite tratamente.

„Nu se vindecă niciodată, dar poate fi ţinută sub control. Vorbim de psoriazis, o afecţiune cronică a pielii care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Psoriazisul este o boală autoimună care poate avea un impact semnificativ asupra calităţii vieţii pacienţilor, atât din punct de vedere fizic, cât şi emoţional. Afecţiunea se manifestă prin inflamaţii şi erupţii cutanate, care pot provoca disconfort şi stigmat social. Este important să conştientizăm faptul că psoriazisul nu este doar o problemă estetică, ci poate fi dureros şi poate afecta încrederea în sine a persoanelor care suferă de această afecţiune”, a declarat dr. Claudia Tîrziu, medic specialist Dermatovenerologie la Spitalul Clinic CF Timişoara.
Potrivit medicului, pacienţii cu psoriazis nu au leziuni doar la nivelul pielii.
„Pacienţii care suferă de psoriazis nu au leziuni doar la nivelul pielii, psoriazisul afectând scalpul, unghiile şi articulaţiile. Poate să apară doar la nivel palmo-plantar sau doar la nivel genital. Pacienţii suferă de o calitate a vieţii alterată sau poate să ducă la anxietate, depresie şi izolare socială”, mai spune Claudia Tîrziu.
Tratamentul este unul individualizat pentru fiecare pacient în parte.
„Tratamentul  este individualizat în funcţie de  numărul de leziuni, de extinderea leziunii, de vârsta pacienţilor. Dacă avem leziuni limitate, putem să tratăm cu tratamente locale şi anume cu creme, soluţii, unguente. Iar dacă vorbim de un psoriazis generalizat, atunci vorbim de tratamente sistemice sau chiar terapii biologice”, a precizat Claudia Tîrziu.
Potrivit medicului, psoriazisul evoluează în pusee.
„Psoriazisul este o boală cronică, evoluează în pusee, când e bine, când e rău, vine cumva în valuri şi este influenţată de factori externi. Psoriazisul nu se vindecă complet niciodată, dar există tratament care să ţină sub control boala”, a adăugat Claudia Tîrziu.
news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *