Sprijin pentru familia unui tânăr acrobat hunedorean mort în Anglia

„Help Joseph get back home to his family!” Este mesajul care a făcut sute de englezi să facă donaţii pentru familia unui tânăr hunedorean care a avut parte de un destin tragic. Alintat de prieteni „Negruţ”, Iosif Totoi lucra în Anglia ca acrobat la un circ dintr-un oraş din zona Norfolk.

Era foarte apreciat de colegi, iar numerele sale erau spectaculoase. A murit la câteva zile după ce a împlinit 21 de ani. Prietenii săi din Anglia strâng acum bani pentru a aduce acasă, la Călan, trupul băiatului.

Cele mai emoţionante mesaje vin chiar de la prietena tânărului, Kizzy, care a fost şi partenera lui de scenă la Russells Circus din oraşul Sheringham. „Eşti mereu în gândurile mele, inima mea este frântă. Cu fiecare zi care trece mi-e tot mai dor de tine. Somn uşor, iubitule!” Tânăra a postat fotografii, dar şi o filmare în care răsfoieşte un album plin de fotografii cu tânărul „Negruţ”: „Sunt mii de fotografii de răsfoit, dar cele pe care le-am ales au fiecare în spate o poveste amuzantă/de dragoste/uimitoare sau o prostioară. Câte amintiri am strâns! Unele pe care le voi preţui pentru totdeauna. Zboară către înălţimi, frumosul meu!”

Iosif Totoi a plecat în urmă cu câţiva ani din Călan împreună cu o parte din familia sa. S-a angajat la circul din Sheringham unde numerele sale de acrobaţie erau foarte bine primite de public. Un accident stupid i-a curmat viaţa la câteva zile după ce a împlinit 21 de ani. Familia are nevoie de 10 mii de lire pentru a-i aduce trupul acasă pentru înmormântare. Prietenii săi din Anglia au organizat o strângere de fonduri în mediul virtual. „Sunt Shannon Garcia, din Anglia, şi Iosif a fost unul din prietenii mei cei mai buni vreme de ani de zile. Am făcut această pagină de strângere de fonduri pentru că am vrut să ajut un pic. Ştiu că nu pot să fac prea mult decât să adun ceva bani pentru a-l duce înapoi în România şi asta este puţinul pe care pot să-l fac pentru familie. Fondurile vor fi folosite pentru repatriere şi funeralii. (…) Vă mulţumesc tuturor celor care donează, suntem recunoscători pentru ce faceţi”, a scris iniţiatoarea demersului pe site-ul gofundme.com/memorial-for-iosif-negrut.

Un anunţ a apărut şi pe pagina de facebook a Russells International Circus, locul unde lucra tânărul: „În această săptămână am pierdut un prieten drag, un artist minunat şi talentat, cunoscut de noi ca Joseph (…) Acum, în aceste zile dureroase pentru noi, trebuie să ne gândim la familia sa, să găsim o soluţie pentru a reuşi să îl ducem în România, să fie aproape de ai săi. De aceea rugăm toţi prietenii şi spectatorii noştri să facă o mică donaţie, să ne ajute cu această mică donaţie pentru repatrierea acestui minunat tânăr şi să uşureze durerea familiei”.

Până acum aproape 400 de persoane au făcut donaţii şi mai e nevoie de 700 de lire. Aproape fiecare donaţie este însoţită de câte un mesaj pentru tânărul alintat cu numele de „Negruţ”. Mesajele postate de familie, colegii şi prietenii englezi sunt tulburătoare. „Un tânăr foarte talentat, o inimă de aur (…) Odihnească-se în pace!”, scrie un apropiat. „Dumnezeu să te ierte. Odihneşte-te în pace prieten drag şi vechi. Mereu ai fost cu zâmbetul pe buze chiar dacă aveai probleme. Ai ştiut întotdeauna să ne faci să zâmbim când am fost trişti, ai adus o bucurie în inimile noastre. Într-o zi ne vom revedea acolo sus cu toţi şi vom vorbi, râde din nou cum o făceam odată. Dar, până atunci, tu veghează asupra familiei tale, prietenilor şi celor dragi ţie, pentru că ai devenit un înger de al lui Dumnezeu. Odihneşte-te în pace, prieten drag nouă!”, scrie Răzvan Miron. „Iosif, ai fost un tânăr minunat, talentat, curajos, hazliu, cu un suflet frumos şi iubitor. Întotdeauna ai venit şi m-ai îmbrăţişat când mă vedeai.a fost o onoare să te cunosc. Îţi vom duce lipsa tinere care ai plecat prea curând. Hai să te ajutăm să ajungi acasă, la familia ta”, scrie Julia Gray.  „Mă gândesc la voi toţi care treceţi prin această perioadă tristă. A fost un tânăr talentat şi chipeş care ne-a părăsit prea curând. Nu e nimic care să uşureze această durere”, scrie Keith Sadie Harris. „Locuiesc în apropierea Circului Russell şi i-am văzut recent exerciţiul. O foarte tristă pierdere a unui artist talentat. Mă gândesc la voi cei de la circ şi în special la familia sa”, a scris Linda Thorpe. „Noi l-am văzut pe Joseph evoluând chiar sâmbătă, în 15 septembrie şi cât de talentat era! Trebuie să se întoarcă acasă, să fie aproape de familia sa. RIP”, scrie Mark Baxter.

Un alt donator, Jennifer Pratt, notează: „Când am fost la circ, pe 16 septembrie, am văzut o fetiţă care şi-a scăpat ursuleţul pe jos. Iosif tocmai trecea pe acolo, s-a aplecat şi l-a ridicat pentru ea. Felul în care a relaţionat cu micuţa m-a emoţionat.

M-a întristat să aud că viaţa sa a fost frântă aşa repede. Să se odihnească în pace.” Amanda Russell povesteşte „Mi-e teribil de dor de Joseph. Odihneşte-te în pace, prietene!”

Sunt mii de asemenea mesaje postate sau scrise pe pagina de facebook a acrobatului Iosif Totoi, pe cea a circului sau pe site-ul de donaţii.

Donaţiile pentru tânărul Iosif Totoi se pot face pe site-ul www.gofundme.com/memorial-for-iosif-negrut.

 

 

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *