START UP hunedorean cu arme letale și gloanțe adevărate

Daniel Dragoș

Nu e vorba de airsoft. Nici de paintball. Nu sunt în discuție nici replici ale unor arme adevărate. Afacerea hunedoreanului Daniel Dragoș merge la esență: lucrează cu arme reale, gloanțe reale și poligon de tir conform. Dacă vă gândiți că v-ar distra o repriză de shooting pe bune, puteți arde adrenalina la doi pași de Deva, în noul poligon privat de tir al lui Daniel Dragoș. Chiar dacă poligonul așteaptă în câteva zile inaugurarea, el este pentru întreprinzător un fel de start-up cu repetiție.

”Am început acest tip de afacere ca subantreprenor la Arsenal Park prin 2014. Compania mea organiza partidele de tir pentru oaspeții domeniului. În 2015 accesul firmelor private a fost interzis la poligonul din Orăștie și prin urmare am fost nevoit să mă reinventez”, se confesează hunedoreanul.

După ani de umblat pentru acte și atestate, firma Daniel Dragoș deține în prezent toate abilitările pentru comerțul cu arme de foc (importuri, exporturi), închirieri arme, cursuri de instruire pentru tragerea cu arme de foc, organizarea de trageri de agrement, domeniu care îl atrage în principal pe Daniel Dragoș.

Oricine poate fi client

Ai peste 18 ani și nu ai pus în viața ta mâna pe un pistol adevărat? Nu e nicio problemă! Ești o gospodină de 45 de ani și simți nevoia unor senzații tari? E permis! Vrei să-ți aduci aminte de tragerile din armată ale tinereții? E clar că poți încerca!

”Afacerea mea nu face nici un fel de discriminare în privința clienților. Nici pe sex, nici pe vârstă pentru persoanele trecute de 18 ani. Legal, pot primi în poligon la trageri chiar și tineri peste 14 ani. În cazul lor însă accesul la arme letale este interzis, tinerii sub 18 ani având dreptul să tragă doar cu arme cu aer comprimat”, explică întreprinzătorul.

 

Poligonul în construcție, luna septembrie
Daniel Dragoș (jos, dreapta) supervizând o ședință de tir cu arme de foc

Cum ne distrăm azi: mâncăm pizza sau tragem cu pistolul? Costă la fel

Ca în orice afacere, întreprinzătorul și-a făcut deja o ofertă pentru clientela care îi va solicita serviciile. Cel mai ieftin pachet de tir costă 60 de lei, adică prețul aproximativ a trei pizza. Pentru acești bani, cei interesați de o partidă de tir primesc la alegere o pușcă sau un pistol de calibru mai mic și 10 cartușe cu care să ciuruiască ținta aflată la 25 de metri distanță.

Cei care vor senzații mai tari pot pentru 145 de lei să aleagă o pușcă sau un pistol de calibru mare, două ținte și 50 de cartușe cu care să își exerseze talentul de trăgător.

Oricare din pachetele oferite are o încadrare maximă în timp de 30 de minute pentru finalizarea tragerii.

 

 

Anatomia femeilor face din ele trăgători mai buni

Ce calități trebuie să ai ca să fii un trăgător de elită?

”Sunt două categorii de trăgători buni. O primă categorie este formată din cei care se antrenează intens, muncesc mult, pentru a obține rezultate. E un efort continuu care dă în majoritatea cazurilor rezultate foarte bune. Pe urmă, există trăgătorii născuți cu acest talent. Activitatea asta este vocațională, presupune un talent nativ, iar cei care îl au sunt trăgători de elită fără să facă un efort la fel de mare ca cei din prima categorie”, explică Daniel Dragoș.

Potrivit acestuia, există și o repartizare pe sexe a calității trăgătorilor de elită.

”Femeile sunt trăgători mai buni decât bărbații. Explicația stă în faptul că inima femeilor bate mai rar decât inima bărbaților. Este mai ușor pentru femei să-și regleze tragerea între două bătăi de inimă pentru a ținti mai bine. Se știe că precizia unei trageri este influențată și de momentul ales pentru a declanșa foc funcție de bătaia inimii. O apăsare pe trăgaci chiar în momentul în care inima bate alterează rezultatul”, spune întreprinzătorul.

O afacere greu de pornit, dar cu profit garantat

Aprobările pentru o afacere ca cea a lui Daniel Dragoș sunt extrem de greu de obținut. Fiind vorba de accesul la arme letale a unor civili, sunt numeroase dovezile prin care întreprinzătorul trebuie să demonstreze că poate avea control total în orice moment la ce se întâmplă în poligon. Prin urmare, cea mai grea parte a unei afaceri de acest tip este legalizarea ei. Achiziționarea și amenajarea poligonului de 25 de metri, care va avea cinci culoare de tragere, a costat în jur de 200.000 de lei.

În arsenalul întreprinzătorului sunt de asemenea înregistrate 16 arme letale, puști semi-automate (cele automate sunt destinate exclusiv armatei) și pistoale. Într-un seif, la el acasă, Daniel Dragoș ține propria sa armă letală, un pistol  CZ 75 SP 01 Shadow, ”cea mai bună armă din lume”, după cum declară omul de afaceri.

Daniel Dragoș a obținut toate avizele necesare și este pregătit să inaugureze poligonul și să înceapă să facă profit. Firma are cinci angajați calificați ca instructori și armele necesare pentru a vinde divertisment în poligon. Cine ar putea fi însă clienții săi? Surprinzător, dar potrivit omului de afaceri, există o cerință imensă în piață pentru ce oferă el. În primul rând, poligonul ar putea fi folosit de cei 13.000 de hunedoreni care dețin arme de foc în mod legal. Pe urmă, chiar Poliția hunedoreană ar putea apela la serviciile întreprinzătorului, dat fiind faptul că fiecare polițist este obligat prin lege la o ședință de tragere pe an (contra unei sume mai mici, persoanele care dețin arme de foc pot veni cu ele pentru trageri la poligon).

Fiind singurul poligon privat pe o arie circulară cu raza de 100 de kilometri, poligonul hunedorean mizează pe circa 35.000 de cadre de poliție și civili din județele Alba și Sibiu, care ar putea veni să se antreneze sau doar să se distreze la noi în județ. ”Nu am nicio emoție că, odată pornită afacerea, profitul va veni”, este declarația care face din Daniel Dragoș încă de pe acum un întreprinzător de succes.

Poligonul se va deschide oficial în această lună.

Adrian SĂLĂGEAN

2 comentarii la „START UP hunedorean cu arme letale și gloanțe adevărate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *