Start la sezonul de bălăceală în apă termală

Primul weekend al verii aduce cu el inaugurarea oficială a sezonului estival în staţiunea balneoclimaterică Geoagiu Băi. Câteva sute de oameni au ajuns la Băile Daco Romane încă din prima oră de la deschidere. Locul are patru bazine alimentate din izvoare diferite, iar, în cele destinate copiilor, apa ajunge şi la 33 de grade.

 

„Venim aici de câţiva ani din Sebeş, ne place tare mult acest loc. Apa este foarte bună, este linişte şi peisajul este superb”, povesteşte o femeie care, după prima scaldă, s-a întins la o baie de soare, alături de o bere aburindă. Copiii au refuzat să iasă din bazinul unde apa este ireal de limpede. Pare că, dintre clienţi, cei mai mulţi vin aici din judeţul vecin: „Noi suntem din Cugir şi băile de aici au cele mai frumoase bazine din apropierea oraşului nostru. Venim cu copiii şi cu bunicii. Apa aceasta face bine tuturor.”

În bazinul special construit pentru micuţii de doar câţiva ani, o familie din Brad îşi învaţă băieţelul să de dea pe tobogan: „Nu ştiam că astăzi (3 iunie – n.red.) se deschid băile. Eram liberi şi am zis să ieşim la o plimbare. Am ajuns aici, am aflat că se dă drumul înăuntru şi iată-ne. Ne bucurăm mult că am prins ocazia asta şi o zi aşa frumoasă, mai ales că la noi, la Brad, nu s-a deschis ştrandul.”

Băile Daco Romane s-au pregătit pentru deschidere cu bazinele umplute cu apă caldă, 600 de şezlonguri, cabine şi locuri special amenajate pentru joaca copiilor sau pentru relaxarea adulţilor.

Complexul se întinde pe o suprafață de 21 de mii de metri pătrați, din care circa trei mii de metri pătrați reprezintă luciu de apă: „Complexul îşi revine după anii ăştia de pandemie. Aşteptăm turiştii care vor să se bucure de frumuseţea locului şi cele patru bazine cu apă termală. Sperăm să revenim la cifrele de patru-cinci mii de oameni pe zi în sfârşiturile de săptămână ale sezonului. Apa are temperatura ideală pentru îmbăiere, ni s-a spus că este singura apă termală din România care este perfectă pentru înot, cu temperatura de 27 de grade, în cele mari, destinate adulţilor.” Prețul unui bilet pentru adulți este de 35 de lei, iar pentru copii, până la 14 ani, 30 de lei.

Pentru atragerea turiştilor se pregătesc evenimente atât în incinta complexului, cât şi în staţiune. În primul weekend din luna iulie va avea loc Festivalul Daco-roman, cu trupe de reconstituire istorică în parcul localităţii, apoi evenimentul tradiţional organizat în luna august, de Sfânta Maria.

Autorităţile locale spun că, împreună cu Asociaţia Naţională a Staţiunilor Balneare şi Balneoclimaterice, vor să organizeze în staţiune un festival al apelor minerale.

Staţiunea Geoagiu Băi are însă mult mai multe de oferit, pe lângă izvoarele cu apă mezotermală. Frumuseţea peisajului, liniştea din zonă, plus punctele turistice precum Grota Haiducilor, Cascada Clocota, Drumul roman şi vestitele ruine ale Termelor romane.

În plus, puţini ştiu că staţiunea găzduieşte şi unul dintre cei mai vechi şi mai spectaculoşi tei, chiar la intrarea în termele romane: „Eu unul cred că este contemporan cu poetul Mihai Eminescu”, explică Claudiu Şimonaţi, cel mai bun cunoscător al zonei, ghid pe care turiştii îl pot întâlni la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică din staţiune.

Sutele de mii de turişti care ajung în staţiune vor beneficia de toate atuurile zonei: „Aceste ape mezotermale, sunt ape care nu sunt forate de la mari adâncimi din scoarţa terestră. Prima dată aveau să le descopere dacii, apoi romanii după cucerirea Daciei, adică după anul 106 e.n. Aceste ape au fost şi sunt foarte căutate pentru afecţiuni locomotorii, boli reumatice şi degenerative, afecţiuni ale sistemului nervos central şi periferic.

Sunt căutate de cei cu depresii, nevroze, astenii, atacuri de panică… Un alt lucru foarte important face referire la calităţile aerului. În această zonă de parc unde se află şi termele romane Germisara este un aer încărcat de ozon, de fapt, suntem unul dintre locurile de top din ţară din acest punct de vedere.

În acest perimetru, găsim şi un aer încărcat cu ioni negativi – sunt ionii care crează acel aer „sedativ”. Acesta este dat de meliferii din zonă. Aici găsim şi unul dintre cei mai vechi tei din judeţul Hunedoara, cu o vârstă apreciabilă, de aproximativ 200 de ani. La meliferi, se adaugă zona de pădure cu conifere şi foioase. Acest aer este foarte bun pentru cei care au insomnii. Aerul din Geoagiu Băi este un aer foarte, foarte sănătos”, povesteşte Claudiu Şimonaţi.

Geoagiu – Băi este una dintre cele circa 30 de stațiuni din țară, considerate de interes național.

Pentru a ajunge însă aici, şoferii trebuie să se înarmeze cu răbdare deoarece se lucrează pe drumurile judeţene către staţiune, dar şi pe cel de acces, care este plin de utilaje şi de echipe de muncitori ce lucrează la lărgirea carosabilului şi la asfaltare în această vară.

 

Laura OANA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *