Stop incendiilor de vegetație uscată! Majoritatea incendiilor de vegetație au drept cauză – utilizarea focului deschis în spații deschise.

Majoritatea incendiilor de vegetație au drept cauză – utilizarea focului deschis în spații deschise.

Este nevoie ca cetățenii să conștientizeze faptul că arderile necontrolate au întotdeauna consecințe grave asupra mediului înconjurător și chiar a populației.

Cu fiecare incendiu de vegetație se distruge microfauna, aerul este poluat și multe animale mor sau le este distrus habitatul natural.

În plus, chiar dacă par situații ușor de gestionat, salvatorii se luptă cu flăcările ore întregi, de multe ori în locuri greu accesibile sau impracticabile pentru autospeciale, în condiții de temperaturi ridicate sau pe timpul nopții, pentru a evita extinderea focului la locuințe, adăposturi pentru animale sau zone împădurite.

În ultimele 24 ore, pompierii Secției Brad și ai Secției Ilia au fost solicitați să intervină la 5 astfel de incendii, în urma cărora au ars 2.5 ha de vegetație uscată, 1.5 ha de pășune împădurită și aproape 1 ha de litieră.

Cinci salvatori aflați în timpul liber li s-au alăturat colegilor, de bună voie, înțelegând riscurile acestor arderi necontrolate, în condiții de vânt și temperaturi ridicate.

Vă reamintim că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea următoarelor măsuri și reguli de apărare împotriva incendiilor:

*desfășurarea arderii doar în condiții meteorologice fără vânt;
*desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
*colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantități care să permită arderea controlată;
*curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 metri;
*izolarea zonei de ardere față de căi de comunicație, rețelele electrice, conductele de gaze naturale, construcții și fondul forestier ori alte bunuri materiale combustibile, prin executarea de fâșii arate;
*asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere.

 

ISU Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *