Sute de hunedoreni au fost diagnosticați cu TBC

În contextul eforturilor susținute pentru combaterea tuberculozei în județul Hunedoara, Institutul Național de Sănătate Publică și Direcția de Sănătate Publică Hunedoara au făcut publice datele referitoare la cazurile de tuberculoză înregistrate în ultimii cinci ani.

Potrivit informațiilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Hunedoara, în perioada 2019-2023, s-au înregistrat următoarele cazuri de tuberculoză în județ:. Pentru anul 2019, s-au înregistrat 191 de cazuri noi și 26 de cazuri readmise.

În 2020, numărul cazurilor noi a scăzut la 105, însă au fost înregistrate 26 de cazuri readmise. Anul 2021 a adus 130 de cazuri noi și 25 de cazuri readmise.

În 2022, s-au raportat 135 de cazuri noi și 31 de cazuri readmise.

Pentru anul 2023, s-a înregistrat o ușoară creștere, ajungând la 147 de cazuri noi și 29 de cazuri readmise.

Aceste date reflectă atenția și eforturile constante ale autorităților în combaterea tuberculozei în județul Hunedoara. În acest sens, Institutul Național de Sănătate Publică colaborează strâns cu Direcția de Sănătate Publică Hunedoara pentru implementarea Strategiei Naționale de Control a Tuberculozei și a Planului de acțiune la aceasta, având ca obiectiv eliminarea tuberculozei până în 2035.

Prioritățile identificate în cadrul acestei strategii includ reducerea morbidității și mortalității prin menținerea unor rate adecvate de detectare și succes al tratamentului. În acest sens, se urmărește asigurarea accesului gratuit la testare și tratament, precum și susținerea psiho-socială a pacienților până la finalizarea tratamentului.

Pentru a atinge aceste obiective, este esențială o colaborare multisectorială puternică și un angajament politic ferm la cel mai înalt nivel. În acest sens, autoritățile locale și centrale își concentrează eforturile pentru implementarea măsurilor necesare în lupta împotriva tuberculozei și îmbunătățirea stării de sănătate a comunității.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *