Teatrul Odeon oferă online, săptămânal, câte un spectacol din arhiva sa

Spectacolul „Mincinosul”, după Carlo Goldoni, montare a lui Vlad Mugur din 1991, cu Horaţiu Mălăele în rol principal, va fi disponibil joi, de la ora 18.00, pe pagina de Facebook şi canalul de YouTube ale Teatrului Odeon.

Vlad Mugur, născut în 1927, botezat de regele Mihai şi regina Elena, a fost primul profesor care a pus bazele unei trupe din studenţii clasei sale, mutând, după absolvirea Institutului, întreaga „Promoţie de Aur”, cum îi plăcea să-i spună, la Teatrul Naţional din Craiova: Amza Pellea, Gheorghe Cozorici, Victor Rebengiuc, Sanda Toma, Gina Patrichi, Silvia Popovici, Anca Vereşti, George Constantin, Constantin Rauţchi, Dumitru Rucăreanu, unde a creat „Tragedia optimistă“, după Vsevolod Vişnevski, şi „Hamlet”, după Shakespeare.

După Revoluţie, a revenit în ţară şi a fost numit director al Teatrului Giuleşti, căruia i-a schimbat numele în Odeon.

Pe 11 octombrie 1991, după ce în mai 1990 regizorul avusese premiera cu aceeaşi piesă la teatrul din Münster, a fost lansat primului său Goldoni din România – „Mincinosul”, cu Horaţiu Mălăele în rolul Lelio Bisognosi -, primul şi singurul spectacol montat de Vlad Mugur pe perioada directoratului său, de altfel, foarte scurt, cu o trupă de tineri actori angajată chiar de el.

Actorul Marius Stănescu era încă student când a fost distribuit în „Mincinosul” şi a debutat pe scena Teatrului Odeon.

Spectacolul „Mincinosul” a luat parte la festivităţile premergătoare bicenterului Goldoni şi s-a jucat în 1992 la Veneţia, la Teatro Goldoni, şi la Florenţa, în 1993, în cadrul Festivalului Goldoni, în curtea Palatului Pitti.

Scenografia a fost semnat de Lia Manţoc, iar din distribuţie au mai făcut parte Virgil Andriescu, Mircea Andreescu, Florin Zamfirescu şi Diana Gheorghian.

Spectacolul va fi disponibil online până la miezul nopţii.

Teatrul Odeon oferă online săptămânal, joia, câte un spectacol din arhiva sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *