Transgaz investește aproape 3 milioane de lei în județul Hunedoara

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale TRANSGAZ SĂ Mediaş va realiza lucrări de peste două milioane de lei în județul Hunedoara. Entitatea contractantă intenționează să încheie un contract sectorial având ca obiect lucrări pentru „Punerea în siguranță a lucrărilor hidrotehnice aferente conductei de transport gaze naturale DN500 Hațeg – Paroșeni în zona localității Baru Mare, județul Hunedoara”. 2.732.611 de lei este valoarea contractului pentru care se așteaptă ofertele până în data de 9 martie.

„Proiectul a fost întocmit în vederea materializării în teren a lucrărilor propuse prin tema de proiectare pentru asigurarea funcţionarii în regim de siguranţă a conductei magistrale de transport gaze naturale Dn 500mm Hateg-Paroseni în zona de paralelism cu albia râului Strei, în zona loc. Baru”, arată documentul Transgaz.

Ținta lucrărilor ce se execută în albiile cursurilor de apă este de a stopa procesele de eroziune, de a consolida albia prin lucrări executate artificial, în vederea obţinerii unei albii sigure și stabile cu o durată mare în timp, pentru asigurarea siguranței construcțiilor și instalațiilor situate în albii sau în vecinătatea lor

„Fluctuaţia permanentă a regimului hidrologic pe cursurile de apă modifică forma şi dimensiunile albiei, având efecte nefavorabile ca:  schimbarea traseului albiei minore în cadrul albiei majore; erodarea albiei (atât în plan orizontal cât şi vertical), fenomen cu consecinţe grave asupra construcţiilor şi instalaţiilor ce traversează sau sunt amplasate în zona cursului de apă;  afectarea terenurilor şi construcţiilor amplasate în zona limitrofă cursului de apă.  Lucrările de amenajare a cursurilor de apă reprezintă lucrările inginereşti ce se execută în albie, în vederea reducerii sau stopării efectelor distructive datorate curgerii naturale, necontrolate a apelor. Amenajarea cursurilor de apă se face prin lucrări de consolidare şi regularizare a albiei, cu rol de a stopa efectele pe care le au factorii naturali – fenomenele naturale extreme (în cele mai cunoscute cazuri ploi torenţiale generatoare de viituri) şi factorii antropici – intervenţia necontrolată a oamenilor”, arată memoriul tehnic.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *