Transportul rutier de persoane în trafic internaţional spre şi dinspre Italia, suspendat până la sfârşitul lunii martie

Transportul rutier de persoane în trafic internaţional spre şi dinspre Italia este suspendat până la sfârşitul lunii martie, a anunţat luni ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela, care a făcut publice măsuri în contextul cazurilor de infectare cu coronavirus.

”Se aprobă suspendarea transportului rutier de persoane în trafic internaţional spre şi din Italia din 10 martie până în 31 martie, ora 12. Operatorii de transport care tranzitează Italia au obligaţia de a comunica cetăţenilor români că vor intra în carantină sau izolare”, a declarat ministrul de Interne.

Se aprobă suspendarea sau interdicţia introducerii de noi trenuri directe spre Italia din 12 martie până la 31 martie

A fost decisă şi sistarea programelor de studii prin schimburi de experienţă până la 31 martie dacă nu au fost începute până acum.

De asemenea, este suspendată practica în spitale a elevilor şcolilor postliceale.

Supermarketurile, magazinele au obligaţia de a dezinfecta des cărucioare, suprafeţe, clanţe şi de a lua măsuri pentru evitarea aglomeraţiei, mai ales la casele de marcat.

Conform ministrului, se aprobă desfăşurarea activităţilor cu sub 200 de persoane, fără avizul DSP.

Toate instituţiile publice şi private au obligaţia de a asigura materiale sanitare la toalete şi dezinfectarea frecventă.

Vela a recomandat implementarea activităţii de telemuncă acolo unde este posibil.

Principalele măsuri adoptate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență:

  • Se aprobă suspendarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate, regulate speciale şi ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia şi din Italia spre România, începând cu data de 10.03.2020, ora 12:00, până în data de 31.03.2020, ora 12:00, ora României.
  • Operatorii de transport rutier care efectuează servicii regulate, regulate speciale şi servicii ocazionale care tranzitează Italia au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia către România faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României şi îşi vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declaraţii pe propria răspundere la îmbarcarea în autobuz.
  • Se aprobă suspendarea sau, după caz, interzicerea introducerii de către operatorii feroviari de transport călători de noi trenuri directe din România spre Italia şi dinspre Italia spre România, începând cu data de 12 martie 2020, ora 12:00 până la data de 31 martie 2020, ora 12:00, ora României.
  • Operatorii feroviari au obligaţia de a afişa la bordul trenurilor şi de a distribui materiale tipărite care să aducă la cunoştinţa călătorilor faptul că cetăţenii români care se vor îmbarca venind din Italia către România vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României şi îşi vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declaraţii pe propria răspundere la urcarea în tren.
  • Operatorii feroviari au obligaţia de a înştiinţa cetăţenii străini că acestora nu li se va permite trecerea frontierei României dacă vin cu escală din Italia.
  • Se aprobă sistarea programelor de studii privind schimbul de experienţă până la data de 31 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire dacă acestea nu au fost începute până la data prezentei hotărâri.
  • Furnizorii publici și privați de transport de persoane sunt obligați să efectueze dezinfectarea spațiului – de exemplu, a barelor, ușilor.
  • Toate instituțiile private au obligația de a asigura la toalete săpun și să dezinfecteze sălile de conferințe;
  • Se vor transmite circulare către toate instituțiile cu privire la posibilitatea desfășurării muncii la domiciliu.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *