Troiță ridicată în amintirea misionarilor creștini autohtoni din Dacia

Sâmbătă, 31 iulie, începând cu ora 16:00, hunedorenii sunt așteptați la troița de la poalele Sarmizegetusei ridicată în amintirea misionarilor creștini autohtoni de pe teritoriul Daciei. Aici va avea loc sfințirea troiței ridicate în memoria misionarilor creștini autohtoni de pe teritoriul Daciei din secolul I-IV.

„Misionarii creștini autohtoni din Dacia au avut un rol important în răspândirea creștinismului, nu doar în Dacia, ci și în alte părți ale lumii. Au înființat comunități monahale pe teritoriul Daciei și în Europa, au participat la Sinoadele Ecumenice, au ținut relații de prietenie cu marii teologi și învățați din primele veacuri ale creștinismului, iar unul dintre ei Dionisie Exiguul a statornicit ca numerotarea anilor să înceapă cu anul 1 de la Nașterea lui Isus Hristos, ceea ce se păstrează azi în întreaga lume”, arată organizatorii evenimentului, respectiv Asociația Sarmizegetusa Regia și  Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Troița se află instalată în localitatea Grădiștea de Munte, în intersecția de lângă școală și biserică. Se va oficia slujba de sfințire a troiței, iar apoi se vor ține câteva cuvântări despre misionarii autohtoni de pe teritoriul Daciei și vor urma cântece patriotice.

 

 

Monika BACIU

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *