Turistul care și-a pierdut viața în Munții Rodnei este hunedorean

Turistul care și-a pierdut viața în Munții Rodnei este hunedorean. Bărbatul în vârstă de 68 de ani a așteptat în zadar să fie salvat. Incidentul s-a petrecut în Borșa, județul Maramureș, la peste 2.000 de metri altitudine.

Salvamontiștii au ajuns cu o oră întârziere din cauză că mașinile lor erau sub sechestru, iar elicopterul SMURD nu era disponibil. O asociație din Borșa a cerut să se pună sechestru pe mașinile Primăriei, iar executorul a pus sechestru și pe mașinile Salvamontului. Salvamontiștii susțin că dacă ar fi ajuns mai repede, ar fi reușit să salveze viața bărbatului.

„Am fost solicitați să intervenim pentru salvarea unui turist de 68 de ani, aflat în stop cardio-respirator, la 100 de metri de stația meteo din Munții Rodnei, la 1.900 de metri altitudine. Am format echipa de intervenție, am solicitat elicopter SMURD, care nu era, însă, disponibil. Din păcate, nu am avut mașini de intervenție montană pentru deplasare, deoarece un executor judecătoresc a pus joi după-amiază sechestru asigurator pe toate mașinile Primăriei Borșa, inclusiv pe două ale Salvamont. Am intervenit cu o ambulanță, apoi pe jos, cu doi paramedici, și am efectuat două ore manevre de resucitare turistului dar, din păcate, s-a declarat decesul. Dacă am fi ajuns mai repede cu mașina, nu cu o oră întârziere, ar fi crescut șansele de salvare a bărbatului. În astfel de cazuri o oră contează enorm”, a declarat pentru Mediafax șeful Serviciului Salvamont al Primăriei Borșa, Ion Timiș.

Trupul neînsuflețit al bărbatului a fost coborât pe targă. Potrivit emaramures.ro, bărbatul în vârstă de 68 de ani era din Deva și se afla în munții Rodnei alături de soția sa, femeia fiind și cea care a anunțat autoritățile.

Cum a ajuns mașina Salvamontului sub sechestru

Litigiul dintre Asociația Composesorală Borșa și Primărie a început în anul 2000 și are la baza o cerere de revendicare a 17.000 de hectare de pădure.

O decizie a instanţei a obligat Comisia Locală de Fond Funciar Borşa să efectueze punerea în posesie şi încuviinţează executarea silită a Primăriei Borşa şi plata unor penalităţi de 1.000 de lei pe zi, retroactiv din 2014.

Executorul judecătoresc a pus sechestru pe mai multe bunuri printre care și pe mașina Salvamontului.

 

Colaborator

Foto: emaramures.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *