Un hunedorean scrie istorie în SUA

Un hunedorean scrie istoria în Statele Unite ale Americii. Acesta este considerat un ambasador al României în Statele Unite. Este vorba de Mircea Goia. Acesta este originar din municipiul Lupeni, însă de mai mulți ani locuiește în Statele Unite ale Americii. Pasionat de film, fotografie și antreprenoriat, Mircea susține de peste ocean industria de IT românească. Acum, hunedoreanul pune bazele primului festival de film românesc din statul Arizona.

Arizona Romanian Film Festival

Arizona Romanian Film Festival se numește primul festival de film românesc din Statele Unite ale Americii. Mircea Goia povestește, potrivit kudika.ro că povestea a început cândva în septembrie 2019.

”Pe de-o parte, Daniela Kamrath de la Asociația de Prietenie Româno-Americană Alianța (asociație înființată de foști ambasadori americani în România) m-a contactat pe mine și Anca Mizumschi, scriitoare emigrată de câțiva ani din România, ca să ne propună ideea unui festival de film românesc aici (Daniela știind că sunt pasionat de film). Pe de altă parte, Marie-Louise Paulesc, care este ca și mine, de vreo 15 ani în Arizona, se afla în conversații cu Making Waves, care organiza un turneu al programului lor Romanians: 30 Years of Cinema Revolution și care, la vremea aceea, căutau parteneri în mai multe orașe din Statele Unite. Între timp, și Daniela, și Marie-Louise au intrat în legătură cu Julie Paulesc, care este coordonatoarea cursurilor de limbă română de la Arizona State University. Ne-am auzit cu toții la telefon, am povestit, ne-am întâlnit și ne-am hotărât să punem pe picioare festivalul. Într-un fel sau altul, toți ne doream un astfel de eveniment în Arizona, unde e o comunitate de români destul de mare (estimare neoficială la 85.000 de oameni) și unde evenimentele culturale de felul acesta sînt destul de sporadice. Inițial ideea era să-l lansăm prin Octombrie-Noiembrie dar ne-am dat seama rapid că timpul dedicat organizării ar fi fost prea scurt. Până la urmă ne-am hotărât la Martie 20-22, 2020 dată care a rămas bătută în cuie. (…) Festivalul de film este de fapt doar un prim eveniment pe care dorim să-l organizăm în Arizona. Împreună am format de fapt o asociație cu personalitate juridică (non-profit), numită Arizona American-Romanian Cultural Collaborative prin care încercăm să organizăm și alte evenimente culturale românești”, spune hunedoreanul Mircea Goia, potrivit kudika.ro.

Potrivit acestuia, festivalul se adresează românilor, dar și americanilor care sunt dornici de a cunoaște o altă cultură.

”Am zis că la prima ediție să facem un fel de introducere în cinematografia românească din ultimii 30 de ani. În fapt așa am pornit, cu ideea de Meet the Romanian Cinema (Fă cunoștință cu cinematografia românească). Asta s-a potrivit bine și cu retrospectiva organizată anul aceasta, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la Revoluția din 1989, de festivalul Making Waves din New York, care este cel mai cunoscut, mai mare și mai popular festival de film românesc din Statele Unite. Ca urmare, am făcut un parteneriat cu Making Waves care, mai ales că suntem la început, ne ajută foarte tare. De exemplu, noi nu a mai trebuit să facem muncă de negociere a drepturilor de difuzare a filmelor. Plus ca prin asocierea cu Making Waves împrumutăm sau ne molipsim puțin, dacă pot să spun așa de notorietatea pe care ei o au deja. Retrospectiva Making Waves este uriașă: 30 de filme (un film pentru fiecare an care a trecut de la Revoluție). Este cel mai mare program de film românesc organizat până la această oră în SUA. Această retrospectivă este inițiată de Making Waves Film Festival și Cinema Projects și își are originea la Film Forum New York unde a fost prezentată în întregime în noiembrie anul trecut. Este produsă de Corina Șuteu și Oana Radu și îi are ca și curatori pe Mihai Chirilov, Corina Șuteu, și David Schwartz (Cinema Projects). Din aceste filme, noi am făcut o selecție de șase pelicule care să cuprindă, cât de cât, cei 30 de ani și care să fie și captivante nu doar pentru români, dar și pentru americani. Cele șase filme pe care le-am ales sunt: Balanța, Moartea Dnului Lăzărescu, 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, California Dreamin’, Poziția Copilului și Câini”, mai spune hunedoreanul stabilit în Statele Unite ale Americii.

În cele 3 zile de festival vor fi proiectate două filme pe zi.

Echipa Arizona Romanian Film Festival este alcătuită din Marie-Louise Paulesc,-profesor de comunicare la Arizona State University, Julie Paulesc–profesor la School of Internațional Letters and Cultures și coordonatoarea cursurilor de limbă română de la Arizona State University , Anca Mizumschi– scriitoare și psihoterapeut și Mircea Goia și ajutată de voluntarii Zoia Manolescu, Nicole Petculescu, Ligia V. Pantea-Boici, Alina Lascau, Ștefan Popescu, Ionuț Geană, Adela Șofariu, Mihai Șofariu, și Răzvan Rotaru (toți locuiesc în Arizona).

Fost electrician, Mircea Goia trăiește visul american

Mircea Goia a fost electrician la o unitate minieră. În urmă cu câțiva ani a decis să trăiască visul american în Arizona. Mai exact, în anul 2005 a ajuns în Statele Unite ale Americii, după ce a câștigat la loteria vizelor. Viața sa din ”Țara tuturor posibilităților” nu a fost mereu pavată cu lapte și miere, însă datorită ambiției acesta a reușit să își croiască drumul spre visul american. Acolo a înființat comunitatea – RomanianStartups, un proiect social menit să pună în legătură și să îndrume oamenii cu idealuri înalte, asemenea lui. Mircea dorește să le împărășească și altora cunoștințele sale. Pasionat atât de antreprenoriat, cât și de cinematografie, acesta s-a alăturat în două proiecte sociale menite să ajute și să ghideze cele două comunități.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.