Un incendiu a distrus acoperișul unei case din Baia de Criș

Pompierii Staţiei Brad au intervenit, în toiul nopții, în jurul orei 1:00, pentru stingerea unui incendiu care a distrus acoperişul unei case din Baia de Criş.

În operaţiune au fost implicate 2 autospeciale cu capacitate de 2.000 si 9.000 de litri și o ambulanță tip B2. Incendiul a distrus acoperişul, pe o suprafaţă de 25 mp și tavanul din lemn, pe o suprafaţă de 40 mp. Obiecte de mobilier, aparate electrice, textile și cărți au fost, de asemenea, afectate de ardere. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Cel mai probabil incendiul a fost generat de coșul de fum necurățat sau neprotejat față de materialele combustibile din podul casei.

ISU Hunedoara

Recomandări pentru prevenirea incendiilor cauzate de coşurile de fum şi mijloacele de încălzire

Pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente tragice, recomandăm cetăţenilor să acorde atenţie respectării măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor, după cum urmează:
Pentru coşuri de fum şi sobe:

  • Asiguraţi verificarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere;
  • Curăţaţi periodic coşurile de fum, întrucât funinginea rezultată prin arderea materialului lemnos şi depusă in interiorul coşurilor de fum, pe fondul supraîncălzirii sobelor, se poate aprinde si provoca incendii, fie prin efect termic fie din cauza jarului (scânteilor) ajunse in contact cu materialele combustibile din construcţia locuinţei.
  • Pe pardoseala, in fata usii (portitei) de alimentare cu lemne a sobei se va monta o tabla metalică (cu dimensiunile 50 cm x 70 cm), astfel incat jarul cazut accidental din soba sa nu intre in contact cu materialele combustibile si astfel sa provoace un incendiu. In soba nu se vor introduce lemne mai lungi decat focarul, iar portita de acces nu se va lasa deschisa.
  • • Nu utilizaţi lumânări sau alte surse de aprindere cu flacără deschisă în apropierea materialelor combustibile sau inflamabile;

Pentru mijloace de încălzire electrice

  • Nu utilizaţi instalaţii electrice defecte, cu improvizaţii, montate direct pe materiale combustibile, ori neizolate corespunzător;
  • Supravegheaţi permanent mijloacele de încălzire electrice aflate în funcţiune. Reşourile constituie o sursă frecventă de aprindere prin plasarea lor necorespunzătoare sub birouri, rafturi, lângă paturi, unde probabilitatea de a intra în contact cu materiale combustibile (textile, hârtie, lemn etc.) este foarte mare. Reşourile improvizate şi artizanale prezintă risc deosebit datorită puterii mari a acestora şi a deficienţelor pe circuitele de alimentare, aspecte care conduc la suprasolicitarea instalaţiei electrice la care sunt racordate.
  • Nu amplasaţi materiale combustibile sau inflamabile în apropierea surselor de căldură;

De asemenea, recomandăm părinţilor să supravegheze permanent copiii şi să nu-i lase închişi în casă, cu mijloace de încălzire aflate în funcţiune (sobe, reşouri).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *