Un medicament pentru diabet îmbunătăţeşte şansele de supravieţuire ale pacienţilor care suferă de boală renală cronică

Medicamentul Farxiga produs de AstraZeneca pentru diabetici a îmbunătăţit şansele de supravieţuire ale pacienţilor care suferă de boală renală cronică, potrivit unui studiu clinic, transmite Reuters.

Farxiga a redus cu 31% riscul de deces din orice motiv al persoanelor care suferă de boală renală cronică, comparativ cu un grup de oameni care au primit placebo în studiul clinic, a arătat compania farmaceutică britanică.

Farxiga se află între cele mai bine vândute cinci medicamente ale AstaZeneca, iar în 2019 a generat venituri de 1,54 miliarde de dolari. Medicamentul reduce şi riscul deteriorării funcţiei rinichilor, cu 39%, potrivit studiului clinic.

Boala renală cronică este o afecţiune gravă, progresivă, care afectează aproape 700 de milioane de oameni la nivel mondial, iar opţiunile de tratament sunt limitate. Boala se poate agrava în insuficienţă renală, care necesită dializă.

În următoarele luni, compania intenţionează să solicite acordul autorităţilor de reglementare pentru extinderea utilizării medicamentului pentru boala renală cronică, a declarat Mene Pangalos, şeful diviziei de cercetare şi dezvoltare a medicamentelor biofarmaceutice a AstraZeneca.

Farxiga, ca şi alte medicamente din clasa inhibitorilor SGLT2, îi ajută pe diabetici prin determinarea rinichilor să elimine glucoza excesivă din sânge, prin intermediul urinei.

S-a dovedit că medicamentul are şi alte efecte benefice, asupra inimii şi a rinichilor, care nu au legătură cu controlul glucozei.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *