Un miner din Valea Jiului, exemplu de reconversie profesională

Un miner din Valea Jiului a fost transformat în tehnician eolian. Este primul caz de reconversie în tranziția energetică. Este vorba de Ștefan Birchi din Vulcan. Acesta a fost angajat de firma Monsson. RWEA, Asociația pentru Energie Eoliană din România, a transmis că Monsson, firmă din cadrul asociației și o cunoscută prezență în industria eoliană, tocmai ce a angajat un fost miner din Valea Jiului, re-calificat în tehnologia eoliană.

Ștefan Birchi a trecut de la subteran la înălțime. Acesta a făcut tranziția de la energia produsă din cărbune la energie curată. Ștefan a fost angajat de compania Monsson și va lucra în sectorul regenerabil după ce va absolvi programul de pregătire de trei luni ce este propus de către RWEA – Asociația Română pentru Energie Eoliană și susținut de WindEurope pentru reconversia a 800 de persoane anual în următorii 10 ani.

Ștefan are 26 de ani și are pregătire în inginerie electrică.

“Minele se închid, dar cu noul Green Deal European, se așteaptă ca în Europa să se construiască 40 GW de eolian și solar pe an. Va fi mare nevoie de specialiști iar cei care înțeleg asta acum vor avea doar de câștigat!”, a declarat Claudia Brânduș, președinte al RWEA.

RWEA, împreună cu companiile din cadrul său cum ar fi Monsson – RESS și CEZ Romania, Ministerul Energiei și Universitatea din Petroșani, au anunțat în 2019 deschiderea unei Academii pentru Surse Regenerabile și Distribuție a Energiei Electrice în Valea Jiului, un proiect ambițios de pregătire și reconversie profesională pentru persoanele din zonele dependente de sectorul producerii energiei din carbune, potrivit unui comunicat al RWEA de la acea vreme.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.