Un nou domeniu schiabil în Valea Jiului

După Parâng, Pasul Vâlcan și Straja, un nou domeniu schiabil ar putea fi dezvoltat în Valea Jiului. Este vorba de domeniul schiabil Șureanu. Planurile nu sunt noi, de acest domeniu schiabil vorbindu-se de câțiva ani. Acum se fac actualizări de strategii. Astfel, autoritățile locale de la Petrila nu renunță la ideea de a dezvolta un domeniu schiabil la Șureanu. Acesta ar urma să se întindă pe o suprafață de 30 de hectare. Acum, autoritățile locale de la Petrila reactualizează un studiu pentru lucrări de investigare geotehnică pentru “pârtie de schi cu sondaje cu adâncimea de investigare până la 6 metri pentru roci medii și tari. Prin studiul geotehnic se fac calcule de portanță, se identifică tipul de teren, stratificația terenului, nivelul freatic și se face încadrarea într-una din cele 3 categorii geotehnice prevazute în normativul NP 074-2007”. Pentru noul studiu, edilii de la Petrila au alocat suma de 4,970 RON.

“Avem contractată partea de studiu de fezabilitate, este la Institutul Național de Cercetare în domeniul Turistic, următorul pas este să facem studiul geotehnic pentru că a fost făcut un studiu în 2013, dar legislația s-a actualizat și trebuie să îl refacem. Am modificat și amplasamentul. După ce facem studiul geotehnic îl depunem la cei care ne fac SF-ul și apoi va trebui să depunem toată documentația pentru avizare la Ministerul Turismului. Pentru studiul geotehnic trebuie mers în teren pentru probele de sol. Avem 30 de hectare pregătite să le dăm la schimb la Romsilva. Ne trebuie un aviz de la Ministerul Turismului, iar în urma avizului vom depune documentația la Direcția Silvică pentru schimbul de teren”,  a declarat Dorin Curtean, viceprimarul orașului Petrila.

Edilii și-au propus să realizeze domeniul schiabil Șureanu cu fonduri de la bugetul de stat sau chiar din cele europene, dacă acest lucru este posibil. În trecut, a existat o asociere cu o firmă privată, însă lucrurile au luat o altă întorsătură, motiv pentru care s-a renunțat la parteneriat.

“Momentan, nu avem nicio discuție pentru niciun parteneriat. Încercăm să realizăm proiectul cu orice fonduri care pot fi accesate. Nu renunțăm la ideea de a duce la îndeplinire proiectul și noi insistăm ca în mandatul acesta să reușim să îl implementăm”,  a mai spus viceprimarul orașului Petrila.

Masterplanul Ministerului Turismului cuprinde și stațiunea montană Șureanu – Petrila.

 

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *