Un nou telescaun va fi construit în Parâng

Topograful a ajuns în Parâng și lucrează la expertizarea terenurilor ce urmează a fi scoase din fondul forestier. Potrivit autorităților locale de la Petroșani, în cel mult o lună de zile, topograful va trebui să își finalizeze activitatea, iar apoi vor continua demersurile pentru scoaterea din fondul forestier a terenurilor pe care urmează a fi realizat noul telescaun.

”Ne dorim să rezolvăm problema cu terenul cât mai repede. Ne-au cerut o adresă cei de la Romsilva, le-am trimis-o și lucrăm în perioada aceasta la documentație. Nu va dura mult”, a  declarat primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob – Ridzi.

Pentru scoaterea din fondul forestier a suprafețelor de teren, trebuie inițiată o hotărâre de Guvern. Administrația locală de la Petroșani a pierdut litigiul din instanță, în procesul cu Romsilva. Municipalitatea de la Petroșani a pierdut procesul cu Romsilva pentru scoaterea din fondul forestier a 40 de hectare de teren în vederea continuării lucrărilor la domeniul schiabil din Parâng. Astfel, acum se lucrează la o nouă variantă prin care terenurile vor fi scoase treptate din fondul forestier.

În prezent, în Parâng funcționează două telescaune, între care unul cu o vechime de aproape jumătate de secol. Al doilea telescaun din Parâng a fost inaugurat în anul 2014 și a fost realizat în baza unui credit, în valoare de 13 milioane de lei, contractat de autoritățile locale de la Petroșani. Pentru realizarea noului telescaun, TS4, ar fi necesare 8 milioane de euro.

Dezvoltarea domeniului schiabil din Parâng ar fi trebuit să se realizeze printr-un proiect național. Numai că fondurile de la bugetul de stat nu au mai ajuns. Proiectul de dezvoltare al domeniului schiabil din Parâng este realizat în proporție de 20%.  În ceea ce privește dezvoltarea domeniului schiabil din Parâng, suma totală conform contractului de lucrări ar fi trebuit să fie de 351.782.000 de lei și s-au făcut plăți în valoare de 59.163.000 de lei. Este nevoie de o diferență de 292.619.000 de lei.

 

 

 

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *