Unitate minieră transformată în restaurant

O fostă unitate minieră transformată în restaurant sau în alt fel de obiective culturale. Despre acest aspect s-au informat reprezentanții Asociației Planeta Petrila, care au fost în Belgia. Acolo, o fostă unitate minieră a trecut printr-un proces de reconversie. Asociatia Planeta Petrila a fost prezentă şi a prezentat la Mining Heritage Weekend, în cadrul Lunii Patrimoniului Minier, 2018 fiind Anul European al Patrimoniului Cultural, o astfel de propunere de reconversie industrială.

“Evenimentul a avut loc la C-mine în Genk şi la be-MINE, în Beringen (ambele în Belgia), două dintre cele câteva mine de cărbune care au fost transformate în centre cu programe mixte incluzând și activități culturale, muzeale dar şi funcţiuni dedicate localnicilor”, arată reprezentanții Asociației Planeta Petrila.

În plus, primarul oraşului Genk, Wim Dries, a prezentat proiectul transformării C-mine, Winterslag, în care este implicat din anul 2000, de pe când era în poziţia de viceprimar, “dorindu-şi ca localnicii să vadă acest proiect ca unul ce le aparţine. Din cele trei mine ce se găsesc în oraşul Genk, închise în anii ’80, fiecare proiect a abordat o tematică diferită. C-Mine s-a orientat către economia creativă, educaţie, creaţie artistică şi recreaţie creativă. Astăzi au fost create 500 de locuri de munca în cele trei foste mine. În urma prezentării inițiativei noastre, membrii conducerii Monumentenzorg Beringen şi-au exprimat intenţia de a ne sprijini în eventualitatea deschiderii unui dialog sau chiar al unui demers de înfrățire intre asociaţii”, mai arată cei de la asociația Planeta Petrila.

Mai multe clădiri care au aparținut fostei unități miniere Petrila au fost clasate de Ministerul Culturii ca fiind de patrimoniu național. Cinci dintre clădirile minei Petrila au fost clasate ca fiind clădiri istorice. Clădirile declarate monument istoric sunt vechea preparaţie, clădirea compresoarelor, atelierul mecanic, puţul-centru și puțul cu schip – cel mai adânc din Europa, care măsoară 940 de metri.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.